Πόλεις του μέλλοντος: σχέδια και οράματα (pict)

Κατηγορία MAGAZINE, Pictorial

ΜΕΛΛΟΝ  3|3

Posted by Youmagazine Staff

 

Μέρος γ΄: Οράματα με ρεαλισμό

Οι προσπάθειες για πόλεις που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες και παράλληλα θα σέβονται το περιβάλλον συνεχίζονται, με τους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Άγρια αρχιτεκτονική: Το Beauty Crown Hotel στη Σανγιά της νότιας Κίνας διαθέτει εννέα τεράστιες δομές που μοιάζουν με δέντρα, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Image: Supplied
ν

ΧΑΪΝΑΝ. Το νησί αυτό στη νότια Κίνα ως τροπικός παράδεισος ανταγωνίζεται άλλους μυθικούς προορισμούς. Έχει έκταση 33.000 τετρ. χλμ. και πρωτεύουσα του νησιού είναι το Χαϊκού με 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου υπάρχει η Σανγιά (ή Σανυά), ένα ειδυλλιακό μέρος με υπερσύγχρονες κατασκευές, τις οποίες σχεδίασε το πολεοδομικό γραφείο της Diana Balmori με έδρα τη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το κινεζικό γραφείο MAD architects.
ν

Κτίρια σε σχήμα μυδιού στην τεχνητή νησίδα Φοίνιξ έξω από τη Σανγιά. Image: Supplied
ν

Το τεχνητό νησί σχεδιασμένο από τους Balmori Associates μαζί με τους αρχιτέκτονες του MAD, περιλαμβάνει ξενοδοχεία επτά αστέρων υψηλού επιπέδου και έξι συγκροτήματα γραφείων και διαμερισμάτων σε στιλ ξενοδοχείου, καθώς και ένα λιμάνι για υπερωκεάνιες γραμμές. Ο υποκείμενος δημόσιος χώρος αποτελείται από πλοκάμια που επέχουν θέση δρόμων και εκτείνονται από αστερίες που αποτελούν τμήμα του οικολογικού πάρκου. Το τεχνητό νησί αντιπροσωπεύει το μέλλον της Σανγιά ως διεθνές τουριστικό θέρετρο.
ν

Μασντάρ: η πρώτη αειφόρος πόλη στον κόσμο. Image: Supplied
ν

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. Σχεδιασμένη να κατασκευαστεί στην έρημο κοντά στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ, η Μασντάρ καταλαμβάνει χώρο 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα έχει 40.000 κατοίκους. Θα είναι η μόνη ίσως πόλη στον κόσμο που θα έχει μηδέν απόβλητα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Τα κτίρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να έχουν φυσικό φως και κλιματισμό, χωρίς εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Η πόλη θα έχει μηδέν απόβλητα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Όλες οι δραστηριότητες θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το έργο ξεκίνησε το 2006 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ των ετών 2020 και 2025.
ν

 

Μια όαση στην έρημο: η πόλη του Μασντάρ από ψηλά. Image: Supplied
ν

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Οι πόλεις παράγουν πολλή θερμότητα – από τους κινητήρες των αυτοκινήτων έως τα κλιματιστικά. Αυτές οι πηγές θερμότητας καθιστούν τις πόλεις “νησίδες θερμότητας”, όπου οι θερμοκρασίες του αέρα και της επιφάνειας είναι υψηλότερες από αυτές των κοντινών αγροτικών περιοχών κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Τους θερμούς μήνες οι μέγιστες διαφορές θερμοκρασίας μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες: 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ή περισσότερο.
ν

Το Αμπού Ντάμπι από ελικόπτερο. Image: Supplied
ν

Στο Αμπού Ντάμπι, όπου οι θερμοκρασίες αιχμής φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, κάθε κλάσμα βαθμού είναι υπολογίσιμο. Μεγαλύτερη αστική θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της χρήσης του κλιματισμού – ένα ενεργειακό κόστος το οποίο σήμερα αντιπροσωπεύει το 60% της ετήσιας και το 75% της ημερήσιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο αιχμής.
Έτσι άρχισε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ των ερευνητών του MIT και του Ινστιτούτου Μασντάρ, ενός τεχνολογικού πανεπιστημίου μεταπτυχιακού επιπέδου στα ΗΑΕ, με στόχο τη μείωση του θερμοκηπίου του Αμπού Ντάμπι, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις. Το θέμα της ενέργειας θα γίνει οξύτερο τα επόμενα χρόνια και όλες οι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για τις ενεργειακές ανάγκες του αύριο βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

 

< Επιστροφή

 


1 2 3

Translate this post