Πόλεις του μέλλοντος: σχέδια και οράματα (pict)

Κατηγορία MAGAZINE, Pictorial

ΜΕΛΛΟΝ  2|3

Posted by Youmagazine Staff

 

Μέρος β΄: Ουτοπικά οράματα

Στόχος του Πάολο Σολέρι ήταν να οικοδομήσει μια πόλη σε αρμονία με τη φύση, που θα μπορούσε να στεγάσει ένα εκατομμύριο κατοίκους σε ένα αυτόνομο περιβάλλον, με τη δική της οικονομία και παραγωγή.

Η Αρκοσάντι άρχισε να χτίζεται το 1970. Όταν κάποτε ολοκληρωθεί, θα μπορεί να στεγάσει 5.000 άτομα. Ο αρχικός στόχος ήταν μια πόλη ενός εκατομμυρίου. Image: Supplied
ν

ΑΡΚΟΣΑΝΤΙ. Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός αρχιτέκτονας Πάολο Σολέρι (21 Ιουνίου 1919 – 9 Απριλίου 2013) οραματίστηκε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση. Στόχος του ήταν να οικοδομήσει μια πόλη σε αρμονία με τη φύση, που θα μπορούσε να στεγάσει ένα εκατομμύριο κατοίκους σε ένα αυτόνομο περιβάλλον, με τη δική της οικονομία και γεωργική παραγωγή.
ν

Η Αρκοσάντι (Arcosanti) είναι μια πειραματική πόλη που άρχισε να κατασκευάζεται το 1970 στην κεντρική Αριζόνα, 70 μίλια βόρεια του Φοίνιξ, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων. Image: Supplied
ν

Ο Σολέρι δεν περιορίστηκε στα σχέδια. Το 1970 αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην Αριζόνα, βόρεια του Φοίνιξ και εκεί άρχισε να χτίζει την πόλη “Αρκοσάντι 5000”, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική με την οικολογία.
ν

Τα κτίρια στην Αρκοσάντι είναι κατασκευασμένα από τοπικά παραγόμενο σκυρόδεμα και σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνουν καθημερινά το φως και τη θερμότητα του Ήλιου. Image: Supplied
ν

Ο Σολέρι δεν περιορίστηκε στα σχέδια. Το 1970 αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην Αριζόνα, βόρεια του Φοίνιξ και εκεί άρχισε να χτίζει την πόλη “Αρκοσάντι 5000”, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική με την οικολογία.
Η πόλη βασιζόταν σε μια θεωρία που ονομαζόταν arcology (ένα πορτραίτο της αρχιτεκτονικής και της οικολογίας) και ο Σολέρι άρχισε να την κατασκευάζει για να καταδείξει ότι μπορούν να βελτιωθούν οι αστικές συνθήκες ελαχιστοποιώντας τον καταστροφικό αντίκτυπο στη γη και στο περιβάλλον.
Σήμερα ο πληθυσμός της Αρκοσάντι κυμαίνεται από 50 έως 150 άτομα, με βάση τον αριθμό των φοιτητών και των εθελοντών που την επισκέπτονται.
ν

Συνεστίαση κάτω από μια αψίδα της Αρκοσάντι. Image: Supplied
ν

Το 1996, ένας όμιλος 75 ιαπωνικών εταιρειών ανέθεσαν στον Σολέρι τον σχεδιασμό ενός Υπερ-κτιρίου, το οποίο θα είχε χίλια μέτρα ύψος και θα μπορούσε να στεγάσει 100.000 ανθρώπους. Αυτή η κάθετη πόλη έπρεπε να είναι αυτόνομη και να έχει διάρκεια ζωής χίλια χρόνια.
ν

Αυτό είναι το Υπερ-κτίριο που θα χτιζόταν στο Τόκιο. Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την ανέγερσή του. Image: Supplied
ν

Το Υπερ-κτίριο που σχεδίασε ο Σολέρι θα έκανε ανακύκλωση αποβλήτων, θα είχε δική του παραγωγή τροφίμων σε θερμοκήπια και θα χρησιμοποιούσε το φως και τη θερμότητα του ήλιου για θέρμανση και ψύξη χωρίς την ανάγκη κλιματιστικών μηχανημάτων. Ωστόσο, η οικονομική κρίση πάγωσε τα σχέδια και το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ.

 

Επόμενο: Οράματα με ρεαλισμό >

 


1 2 3

Translate this post