Η Ελλάδα θα εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Κατάρ

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, θα εκπροσωπεί πλέον διπλωματικά την Αίγυπτο.

Η διεξαγωγή των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ τίθεται εν αμφιβόλω ύστερα από την απόφαση επτά κρατών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Εμιράτο. Image: Supplied
 ν
Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ της Ελλάδας στην Ντόχα θα αναλάβει να εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο, μετά από την απόφαση του Καΐρου «να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αίγυπτος είναι η μια από τις επτά χώρες –Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Λιβύη και Μαλδίβες– που, προκαλώντας διπλωματικό “σεισμό” στη Μέση Ανατολή, αποφάσισαν αιφνίδια να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Την απόφαση της διπλωματικής εκπροσώπησης του Καΐρου από την ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα που του διατύπωσε ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα.
Η Ελλάδα, όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.
ν
Επτά χώρες διέκοψαν τις επαφές τους με το Κατάρ. Πηγή: News Media
ν

Έξι αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «υποστηρίζει με χρήματα και εξοπλισμό την τρομοκρατία», λαμβάνοντας παράλληλα μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν. Τα μέτρα αυτά είναι:
  • Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. 
  • Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
  • Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
  • Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
  • Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. 
  • Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.
    ν

Και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις

Οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, ακολουθώντας την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, που κατηγορούν τη Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
«Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού νησιωτικού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος επικρίνουν εδώ και καιρό τη στήριξη του Κατάρ προς τους ισλαμιστές, κυρίως προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό, αλλά και προς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και το Μέτωπο Αλ Νούσρα.
Παρά τη φήμη των Μαλδίβων ως τουριστικού προορισμού, η πλειονότητα των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος είναι μουσουλμάνοι και έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και πολεμούν στη Μέση Ανατολή.
ν
Ουρανοξύστες και τσαντόρ στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα. Το υπερσύγχρονο και ο μεσαίωνας σε… πλήρη αντίφαση. Photo: AP/Kamran Jebreili. Πηγή: Supplied
ν
Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος εταίρος και υποστηρικτής του Κατάρ είναι η Τουρκία, η οποία την περίοδο αυτή κατασκευάζει στο Κατάρ στρατιωτική βάση.
ν

Ντόχα: Αδικαιολόγητη απόφαση 

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.
«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».
v

Ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου 

Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου, και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, και επειδή υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.
Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από τον ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ. Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, πολλοί άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post