Το Κατάρ πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τέσσερα αραβικά έθνη διέκοψαν σήμερα το πρωί τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, μια ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Το Μπαχρέιν έδωσε στους καταριανούς πολίτες περιθώριο 14 ημερών για να φύγουν από τη χώρα και 48 ώρες στους διπλωμάτες.

Ο Εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί πιστεύεται ότι υποστηρίζει και ενισχύει τις ακραίες ομάδες των φανατικών Ισλαμιστών. Photo: AP/Osama Faisal. Πηγή: Supplied
ν
ΣΕ ΜΙΑ πρωτοφανή κίνηση, τέσσερα αραβικά έθνη, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ και αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό τους, μια ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.
Μάλιστα το Μπαχρέιν έδωσε στους καταριανούς πολίτες περιθώριο 14 ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα και προθεσμία 48 ωρών στο διπλωματικό προσωπικό.
Το Κατάρ, ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Μέσης Ανατολής σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2022.
Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι η διακοπή των σχέσεων έγινε για «λόγους εθνικής ασφάλειας» και ότι τα στρατεύματα του Κατάρ θα αποκλειστούν από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια επεμβαίνει στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση.
«Το Κατάρ υποδέχεται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως η αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το ISIS και η Αλ-Κάιντα», κατήγγειλε η Σαουδική Αραβία.
Το Μπαχρέιν κατηγόρησε το Κατάρ ότι υπονομεύει την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» του μικροσκοπικού νησιωτικού έθνους και ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις απροκάλυπτα.
Κατήγγειλε επίσης την «υποστήριξη του Κατάρ στις τρομοκρατικές ενέργειες και στη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων που συνδέονται με το Ιράν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων ώστε να δημιουργηθεί χάος στο βασίλειο», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μπαχρέιν.
Οι διπλωμάτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις χώρες του Κόλπου.
ν

ν
Το Κάιρο «αποφάσισε να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κλείνουν τα «εναέρια και θαλάσσια» σύνορα με το Κατάρ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν επίσης τις σχέσεις με την Ντόχα. Όλα τα έθνη δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν την εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία στη χώρα αυτή της χερσονήσου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την απομόνωση του Κατάρ.
Συγκεκριμένα, από αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου, η αεροπορική εταιρεία Etihad διακόπτει «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις της από και προς το Κατάρ
H εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους flydubai έχει ανακοινώσει από την πλευρά της πως αναστέλλει από αύριο όλες τις πτήσεις από και προς την Ντόχα.
Από την άλλη πλευρά, η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Airways, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία.
Το Κατάρ απάντησε στις αποφάσεις αυτές της Δευτέρας 5 Ιουνίου 2017, καταγγέλλοντάς τες ως «αδικαιολόγητες» και κατηγορώντας τις άλλες χώρες του Κόλπου ότι σχεδιάζουν να το θέσουν υπό «κηδεμονία».

 


Translate this post