Eurogroup: Διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2060

Κατηγορία Οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το 2060 θα γίνει ρύθμιση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν έως τότε πλεονάσματα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χτυπάει το κουδούνι για να αρχίσει η συνεδρίαση. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν
ΤΟ EUROGROUP δεν έκανε το χατίρι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε αγωνιωδώς ένα θετικό σήμα από τις Βρυξέλλες σχετικά με το χρέος, για να στηρίξει το νέο πολιτικό της αφήγημα. Η συνεδρίαση έληξε χωρίς συμφωνία, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο.
Έχοντας ψηφίσει προ ημερών τα νέα σφαγιαστικά μέτρα κατά του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση περίμενε ως αντίδωρο από τη συνεδρίαση του Eurogroup τα εξής:
α) Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
β) Το πράσινο φως για την εκταμίευση ποσού 8,9 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας (τόκοι και χρεολύσια)
γ) Μια υπόσχεση, έστω και μακρινή, για επιμήκυνση του χρέους
Από τα τρία πήρε μόνο τη διαβεβαίωση ότι τα θέματα αυτά –πλην του χρέους– θα συζητηθούν στο Eurogroup του Ιουνίου.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, έλαβε χώρα «σκληρό πόκερ» με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό –δηλαδή το 3,5%– θα ισχύει μέχρι το 2022.
Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023-2060 υπήρχε πρόταση για πλεονάσματα 2,2%, κάτι που όπως φαίνεται αποτελεί σημείο διαφωνιών.
Υπενθυμίζεται πως όλη η περιουσία του ελληνικού κράτους είναι υποθηκευμένη στους δανειστές για 99 χρόνια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος μίλησε για «πολιτική συμφωνία», αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πώς στόχος της συνεδρίασης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «τελική συμφωνία». Αυτή αναμένεται το 2018 με την λήξη του προγράμματος «αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Μέχρι την εκκίνηση της συνεδρίασης, οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, το ΔΝΤ και την Γερμανία, παρέμεναν μεγάλες.
Στο Euroworking group που προηγήθηκε, αφού οι θεσμοί ενέκριναν την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τα συμφωνηθέντα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρκετά διαφορετικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.
ν

Τα δύο βασικά σενάρια

Τα δύο βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των δανειστών είναι:
Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Δεύτερον, αυτό που υποστηρίζει το ΔΝΤ, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. 
Η λύση αναμένεται να είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο παραπάνω πλευρών.
ν

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
θέλει… «φαντασία»

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρυνό Λεμέρ. Όπως ανέφερε, πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε, μεταξύ άλλων, με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δεν χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».
Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά απομακρυσμένες. «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Αυτό που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –πιθανά στο Eurogroup του Ιουνίου– είναι να επιτευχθεί ένα είδος τεχνικής συμφωνίας, ώστε να καταβληθεί το ποσό για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χωρίς να υπάρξει καμία ρύθμιση. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι κάποιες υποσχέσεις αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους.
Είναι φανερό πως το θέμα του χρέους παραπέμπεται στις… ελληνικές καλένδες.
ν

 


Translate this post