Η χρυσή αναλογία για μια ευτυχισμένη ζωή

Κατηγορία MAGAZINE, Wellbeing

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Είτε ψάχνετε το ιδανικό σπίτι είτε τον ιδανικό έρωτα, υπάρχει ένας αριθμός που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την άριστη επιλογή.

Η χρυσή αναλογία για μια ευτυχισμένη ζωή είναι το 37%. Image: Supplied
ν
ΨΑΧΝΕΤΕ για ένα σπίτι, αλλά δεν ξέρετε πόσο καιρό θα σας πάρει μέχρι να βρείτε το κατάλληλο; Θέλετε να βγείτε ένα βράδυ έξω και να πάτε σε ένα φαγάδικο, αλλά δεν ξέρετε ποιο να επιλέξετε; Δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν ο/η σύντροφος που έχετε τώρα σας ταιριάζει ή αν πρέπει να συνεχίσετε να ψάχνετε;
Ευτυχώς σε όλα αυτά τα διλήμματα υπάρχει λύση, που αν την ακολουθήσετε θα πάρετε την καλύτερη απόφαση και θα ζήσετε μια καλύτερη ζωή.
Από μαθηματική σκοπιά, όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ουσιαστικά το ίδιο πρόβλημα.
Και αυτό γιατί ασχολούνται με το πώς θα κάνουμε την «καλύτερη» επιλογή, όταν αναζητούμε κάτι τώρα, τη στιγμή που ενδεχομένως υπάρχει μια καλύτερη επιλογή στο μέλλον. Ποιο είναι το βέλτιστο σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταματήσει κάποιος να ψάχνει για κάτι καλύτερο;
Παραδόξως αυτή η επιλογή σχετίζεται με το αποκαλούμενο «πρόβλημα της γραμματέας», που είχε τεθεί το 1949 από τον μαθηματικό Merrill Flood. Πόσο καιρό πρέπει να ψάχνει κάποιος μέχρι να βρει την κατάλληλη γραμματέα; (Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις άλλες θέσεις σε μια επιχείρηση).
Στο πρόσφατο βιβλίο τους “Algorithms to Live By” (εκδ. Picador), οι Brian Christian και Tom Griffiths ασχολούνται με το πώς οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη των υπολογιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την λήψη αποφάσεων, όπως το «πρόβλημα της γραμματέας».
Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος.
Υπάρχει κάποιος αλγόριθμος που μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που τέθηκαν πιο πάνω; Ένας αλγόριθμος που να εξασφαλίζει στον άνθρωπο καλύτερη ζωή;
ν

Πρώτα εξέτασε και μετά κάνε το άλμα. Image: Supplied
ν
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσει κάποιος ένα πρόβλημα, αλλά ένας μόνο από αυτούς παράγει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο τρόπος αυτός στηρίζεται στην αρχή «πρώτα εξέτασε και κατόπιν κάνε το άλμα» (“look then leap”).
Αυτό σημαίνει να ερευνάς πρώτα το πεδίο για να δεις τι είδους επιλογές υπάρχουν, κι όταν φτάσεις σ’ ένα ορισμένο ποσοστό επιλογών τότε είσαι έτοιμος να κάνεις το «μεγάλο βήμα».
Έτσι, όταν δεις κάτι που είναι καλύτερο απ’ όσα έχει δει μέχρι στιγμής, το επιλέγεις και σταματάς να ψάχνεις. Αυτή είναι η ιδανική μέθοδος για να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις.
Πόσο όμως από το πεδίο πρέπει να ψάχνεις κάθε φορά; Η απάντηση είναι 37%.
Ας πούμε ότι βρίσκεστε σε ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια και πρέπει να επιλέξετε σε ποιο θα πάτε. Ο δρόμος έχει μήκος 1.000 μέτρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βολτάρετε και να κοιτάτε τα εστιατόρια που συναντάτε μέσα στα πρώτα 370 μέτρα. Μετά το ορόσημο αυτό, το επόμενο εστιατόριο που θα δείτε και σας αρέσει περισσότερο από όσα έχετε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή, αποτελεί την ιδανική επιλογή.
Αυτή είναι η ισορροπημένη επιλογή μεταξύ του να ψάχνεις και να βρίσκεις κάτι.
Την ίδια μέθοδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για την επιλογή του/της συντρόφου μας. Αν θεωρείτε ότι η καλύτερη περίοδος για να παντρευτείτε είναι μεταξύ 18-35 ετών, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε με διάφορες σχέσεις έως ότου φτάσετε λίγο μετά τα 24. Μετά την ηλικία αυτή, αμέσως μόλις συναντήσετε ένα άτομο που είναι το καλύτερο που έχετε γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάρτε τη μεγάλη απόφαση. Πιστέψτε μας, είναι ρομαντικό!
ν
Αν θέλετε να ευτυχίσετε στον έρωτα, αρχίστε την αναζήτηση του/της ιδανικού/ής συντρόφου από την ηλικία των 25 ετών και μετά. Image: Supplied
ν
Παρόμοια, αν σκοπεύετε να παντρευτείτε μεταξύ των ηλικιών 18-40, θα πρέπει να επιδιώξετε την καλύτερη επιλογή μετά την ηλικία των 26 ετών.
(Στα παραδείγματα που αναφέραμε, παίρνουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο ηλιακών αριθμών, την πολλαπλασιάζουμε επί 37% και προσθέτουμε το εξαγόμενο στον μικρότερο αριθμό. Π.χ. 18 μείον 40 = 22 x 37% = 8,14 + 18 = 26,14).
Αυτό είναι λογικό από κάθε άποψη. Δεν θέλετε να χαραμίσετε πάρα πολύ χρόνο βρίσκοντας και απορρίπτοντας, γιατί έτσι κινδυνεύετε εσείς να γίνετε πάρα πολύ αυστηροί στον έρωτα και οι καλύτερες επιλογές σας να γίνουν παρελθόν.
Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί όταν πρόκειται να βρουν ερωτικό σύντροφο, θα βρουν κάποιον μετά από μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει φλερτ, ραντεβού κανονισμένα από φίλους, ιστοσελίδες γνωριμιών, αμήχανα ραντεβού, ταπεινωτικές απορρίψεις και υποχωρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, δεν θέλετε να κάνετε το «μεγάλο βήμα» πάρα πολύ γρήγορα, γιατί μπορεί αφενός να αποτύχετε λόγω απειρίας, αφετέρου να κλωτσήσετε τις καλύτερες ευκαιρίες που θα σας παρουσιαστούν στο μέλλον.
Η χρήση του ποσοστού 37% έχει ποικίλες εφαρμογές και ως προς τη χρονική του διάσταση. Για παράδειγμα, αν είστε σε ένα εμπορικό κέντρο και θέλετε είτε να φάτε είτε να ψωνίσετε κάποιο δώρο, και έχετε μία μόνο ώρα στη διάθεσή σας, ξοδέψτε τα 22 πρώτα λεπτά ερευνώντας και στη συνέχεια κάντε το «μεγάλο βήμα».
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 37% στην αναζήτηση ενός ακινήτου; Εύκολα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Το διάστημα αυτό είναι 13 εβδομάδες. Περάστε τις πρώτες πέντε εβδομάδες ψάχνοντας, χωρίς να επιλέγετε ή να προσφέρετε κάποια τιμή. Στη συνέχεια, την επόμενη φορά που θα δείτε κάτι που σας ταιριάζει, χτυπήστε το!

ν

ν

Μερικά στοιχεία για τον αριθμό 37

• Η συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας της κύησης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Ένα μωρό, που γεννιέται μετά τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης θεωρείται τελειόμηνο και είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου».
• Το 37 είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος σε βαθμούς Κελσίου.
• Είναι ο αριθμός του εξαγώνου.
• Είναι ο αριθμός των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
• Είναι το σύνολο των αριθμών που υπάρχουν στη γαλλική ρουλέτα, όταν προσμετρείται και το μηδέν.
• Είναι ο αριθμός του κάρμα.
• Είναι ο αριθμός που επιλέγει η πλειοψηφία των ανθρώπων, όταν τους ζητηθεί να πουν έναν αριθμό από το 0 έως το 100.
• Στη θρησκειολογία ο αριθμός 37 αντιπροσωπεύει τη θεϊκή δημιουργία και τον εξαγνισμό.
• Είναι ο δωδέκατος πρώτος αριθμός.
• Ο Σάρος είναι μια χρονική περίοδος που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την πρόβλεψη των εκλείψεων Ηλίου και Σελήνης. Ο κύκλος του Σάρου με αριθμό 37 περιέχει 73 σεληνιακές εκλείψεις. (Από άποψη συμμετρίας, ο αριθμός 73 είναι ο 21ος πρώτος αριθμός).
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post