Γιάντρα: η μεταμόρφωση της ψυχής

Κατηγορία Wellbeing

Posted by Youmagazine Staff 1|3

 

Με τις γιάντρες λύνουμε προβλήματα και δυσκολίες με τη βοήθεια της ανώτερης ενέργειας. Οι γεωμετρικές απεικονίσεις του ουράνιου κόσμου στην υπηρεσία του ανθρώπου.

216049328678071

ΟΙ ΓΙΑΝΤΡΕΣ όπως και τα μάντρας προέρχονται από την πανάρχαια βεδική παράδοση, η οποία προσμετρά χιλιάδες χρόνια. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά εργαλεία που έχουν την δύναμη να μας οδηγήσουν στο δρόμο της πνευματικής ανάπτυξης και υλικής εκπλήρωσης. Η ενέργεια ενός γιάντρα βρίσκεται στο γεωμετρικό της σχήμα και έχει την ικανότητα να μας προστατεύει και να μας θεραπεύει.

Η λέξη γιάντρα (yantra) προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα “yam” που σημαίνει υποβαστάζω, ελέγχω, στηρίζω. Γι’ αυτό και οι γιάντρες είναι συμπυκνωμένα πεδία συνείδησης που συγκεντρώνουν και ελέγχουν διαφορετικούς τύπους ενεργειών.

Οι μοναδικές αυτές παραστάσεις δεν είναι απλώς αρχετυπικά σύμβολα της εκδήλωσης. Ελκύουν ισχυρές πρωταρχικές δυνάμεις και ενέργειες τις οποίες κατευθύνουν προς συγκεκριμένους σκοπούς, π.χ. υγεία, ευημερία, διάλυση αστρολογικών εμποδίων κ.α.

Οι γιάντρες είχαν ιδιαίτερη σημασία από τα αρχαία χρόνια. Μπορεί να ευεργετηθεί κανείς εάν τις φυλάει στο χώρο προσευχής του, τις φέρει μαζί του ή τις τοποθετεί στο κομοδίνο του ή στο γραφείο, αναλόγως των ιδιοτήτων τους. Είναι φτιαγμένες συνήθως πάνω σε μείγμα 8 μετάλλων ή σε χρυσό, ασήμι, χαλκό και κρύσταλλο.

Χρησιμοποιούνται προκειμένου να ελκύσουν πνευματική ενέργεια και να φέρουν θεϊκές ιδιότητες από τον Ανώτερο κόσμο στον ανθρώπινο. Είναι η παρουσία του Ανώτερου πνευματικού κόσμου στην καθημερινότητά μας.

Μας γεφυρώνουν με το ανώτερο, με αποτέλεσμα να μας βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, να μας προστατεύουν και να δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις διαλύοντας τα εμπόδια, τα οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα του πεπρωμένου μας, των λαθών μας, της τύχης μας γενικότερα, αλλά κυρίως της άγνοιάς μας του εσωτερικού Εαυτού.
text
Πρακτικά εργαλεία

Επειδή όλα στη ζωή μας, πίσω από τις μορφές, είναι ενέργεια, η επίλυση αυτών που μας απασχολούν γίνεται επίσης μέσω ενέργειας. Έτσι, οι γιάντρες λειτουργούν ως ελκυστικές και μετασχηματιστικές ενέργειες που είναι διαθέσιμες με τη μορφή και την εκδήλωση που τις χρειαζόμαστε.

Αυτό το κάνουν αυτόματα μέσα από τα γεωμετρικά σύμβολα, την παράστασή τους, τα μάντρας (ιερές συλλαβές που ενεργοποιούν την ενέργεια της αντίστοιχης θεότητας) και το μείγμα των μετάλλων απ’ το οποίο είναι φτιαγμένες. Έχοντάς τες επάνω μας, σαν μενταγιόν, ή στον χώρο μας, αλλάζουμε τις καταστάσεις, καθώς αυτές συσσωρεύουν και μεταφέρουν το ενεργειακό τους πεδίο σε εμάς και μας βοηθούν να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε.

Οι γιάντρες συνήθως είναι γεωμετρικά σύμβολα που αποτελούνται από μια τελεία στο κέντρο (bindou) όπως πχ. στο Σρι Γιάντρα,τρίγωνα, κύκλους, τετράγωνα, λωτούς και βασικά μάντρας, το καθένα από τα οποία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η τελεία στο κέντρο είναι το πιο σπουδαίο σημείο της γιάντρας. Αποτελεί τον πυρήνα από τον οποίο εγχέεται η κινητική ενέργεια της μάνταλα έως την εξωτερική περιφέρεια για να επιστρέψει εκ νέου στο κέντρο. Αποτελεί το αστείρευτο ρεζερβουάρ εσωτερικής ενέργειας για θεραπεία, ευημερία, εσωτερική γαλήνη και πολλά άλλα. Από πνευματική άποψη είναι ο χιλιοπέταλος λωτός, το κέντρο της Υπέρτατης Συνειδητότητας.

Στην γιάντρα, το τρίγωνο αποτελεί την εκδήλωση της δημιουργικής ενέργειας. Είναι ο χώρος όπου θα εκδηλωθεί η καθαρή δυναμική ενέργεια του κέντρου.

Ο κύκλος αντίστοιχα αντιπροσωπεύει την κυκλική ή ρυθμική συστολή ή διαστολή της κοσμικής ενέργειας.

Στο τετράγωνο, οι 4 γωνίες αντιπροσωπεύουν τις τέσσερεις κατευθύνσεις, άρα και τον πλήρη χώρο έκφρασης. Το τετράγωνο είναι η βάση της γιάντρα, είναι το σύμπαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι γιάντρες συχνά αποτελούνται από λωτούς που τα πέταλά τους ανοίγουν στην περιφέρεια – σύμβολο άνθησης και εκδίπλωσης της ενέργειας. Ο λωτός συμβολίζει μια ισορροπημένη προσωπικότητα που ευημερεί.

Όπως ο λωτός μεγαλώνει στην λάσπη αλλά ανθίζει πάνω από το νερό, έτσι και εμείς ιδανικά ζούμε μέσα στον κόσμο, παραμένοντας ανεπηρέαστοι από αυτόν. Σε κάθε γιάντρα βρίσκουμε σύμβολα που περικλείουν θεότητες ή πλανήτες και έχουν ποικίλες χρήσεις.

 

Γιάντρα και Μάνταλες θα βρείτε στον Αιώνιο Ηνίοχο, Σόλωνος 97, τηλ. 210 3830920.

 

Επόμενο: Οι γιάντρες και οι ενέργειές τους >

 


1 2 3

Translate this post