Φράουλες οι θεϊκές και αφροδισιακές

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff
ν

 v

ΣΥΝΤΑΓΕΣ
v
ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

v
Εδώ και αιώνες, οι φράουλες έχουν επικρατήσει στο μυαλό και τον ουρανίσκο μας για το υπέροχο άρωμά τους και την ιδιαίτερη γεύση τους.

v
Η ΦΡΑΟΥΛΑ θεωρείται από τους αρχαίους χρόνους ως αφροδισιακή. Και είναι αλήθεια ότι διεγείρει όλες τις αισθήσεις με το ζωηρό κόκκινο χρώμα της και το σχήμα της που μοιάζει με καρδιά. Οι εφαρμογές της στην κουζίνα είναι άπειρες. Μπορεί να συνοδευτεί με κρέμα από τυρί με χαμηλά λιπαρά ή με γιαούρτι για πρωινό. Μπορεί να συνδυαστεί με χτυπημένο ασπράδι αυγών για ένα πρωτότυπο σουφλέ φράουλας.
Η γλυκόξινη γεύση της ταιριάζει μοναδικά με το ποτό της χαράς, τη σαμπάνια, κάτι που αποτελεί θεσμό σχεδόν για όλους τους νεόνυμφους του κόσμου. Είναι επίσης  πολύ νόστιμες όταν έχουν περιχυθεί με σαμπάνια και τις σερβίρουμε μέσα σε πράσινη σαλάτα με χονδρό μαύρο πιπέρι. Και ας μην ξεχνάμε τον παραδοσιακό τρόπο να τρώμε φράουλες: ψιλοκομμένες και πασπαλισμένες με μαύρη (κατά προτίμηση) ζάχαρη. Υπέροχο!
 v

Σουφλέ φράουλας

Υλικά για 6 μερίδες
5 αυγά (τα ασπράδια μόνο)
250 ml γάλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κεσεδάκι φράουλες, καθαρισμένες
1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή Grand Marnier (προαιρετικό)
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.σ. ξινή κρέμα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα μπολ τις φράουλες, τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ πορτοκάλι και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, τις πατάτε με ένα κουτάλι για να λιώσουν και τις αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με λίγο αλάτι, την κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομοιογενής κρέμα. Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τις λιωμένες φράουλες και ανακατεύετε απαλά. Μοιράζετε το μίγμα σε ατομικά φορμάκια του σουφλέ και αφήνετε να ψηθούν σε προθερμασμένο φρούτο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Σερβίρονται αμέσως με φρέσκα μούρα και κρέμα τυριού.
Σημείωση: Για να μη κολλήσει το σουφλέ σας, αλείψτε τα φορμάκια με λίγο λάδι ή βούτυρο και μετά περάστε τα με λίγη ζάχαρη άχνη.
v
 

Φραουλένια τρέλα

Υλικά για 6 μερίδες
4 αυγά (τα ασπράδια μόνο)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
3 κεσεδάκια φράουλες
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
2 κ.σ. βανίλια
60 ml κρασί της αρεσκείας σας
Εκτέλεση: Μοιράζετε το ένα κεσεδάκι φράουλες και το κρασί σε 6 μπολ παγωτού. Λιώνετε τις υπόλοιπες φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Ανακατεύετε το μίγμα με το τυρί και τη βανίλια. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομοιογενής κρέμα και την προσθέτετε στο μίγμα χωρίς να ανακατέψετε πολύ. Ρίχνετε την κρέμα που σχηματίστηκε πάνω από τις φράουλες στα μπολ και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ζεστό φρυγανισμένο ψωμί. Για μια πιο επαγγελματική εμφάνιση μπορείτε να χαράξετε τις φράουλες και να τις γεμίσετε με την κρέμα.
v

Παγωτό φράουλα

Υλικά 6 μερίδες
3 κεσεδάκια φράουλες, καθαρισμένες
100 ml φρεσκο-στυμμένος χυμός πορτοκαλιού
100 ml κρασί της αρεσκείας σας
σιρόπι πορτοκαλιού (δείτε τη συνταγή πιο κάτω)
παγωτό βανίλια
Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα μπολ τις φράουλες, το χυμό πορτοκαλιού και το κρασί. Αφήνετε λίγο να μαλακώσουν και τις πατάτε με ένα κουτάλι για να λιώσουν. Κόβετε τις υπόλοιπες φράουλες σε τέσσερα μέρη και τις ρίχνετε στο μίγμα. Μοιράζετε το μίγμα σε 6 μπολ παγωτού και βάζετε από πάνω μια μπάλα παγωτό. Περιχύνετε με σιρόπι πορτοκαλιού.

 

Σιρόπι πορτοκαλιού
Χυμός από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι νερό
Προσθέτετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν υφή σιροπιού.
v
 

Φράουλα και μπανάνα smoothie

Υλικά για 2 μερίδες
1 κεσεδάκι φράουλες, καθαρισμένες
1 ώριμη μπανάνα
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 κ.σ. μέλι
παγάκια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ενωθούν καλά και
να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Σερβίρετε αμέσως.
v
 

Σοκολατένια λιχουδιά

1 φλιτζάνι κομματιασμένη μαύρη σοκολάτα (95% ή 99% κακάο)
1 κεσεδάκι φράουλες
Εκτέλεση: Γεμίζετε μια κατσαρόλα, με χοντρό πάτο κατά προτίμηση, με νερό κατά 1/3 και αφήστε να ζεσταθεί. Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα ένα κατσαρολάκι, με τη μέθοδο μπεν-μαρί, και ρίξτε τη σοκολάτα, ανακατώνοντας συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να λιώσει. Μόλις γίνει ρευστή βυθίστε τη «μύτη» της φράουλας και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει. 
 v
Φράουλα η θρεπτική
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ίνες και φολικό οξύ και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έχουν επίσης τη φήμη ότι καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα και παρέχουν τονωτική επίδραση στο συκώτι. Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό έχουν μόλις 27 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Φροντίστε όταν αγοράζετε φράουλες να έχουν πάντα το κοτσανάκι τους και καταναλώστε τες άμεσα γιατί χαλάνε γρήγορα.

 


Translate this post