Τα μυστηριώδη Χόμπιτ είναι προγενέστερα του ανθρώπου

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα Χόμπιτ του «Άρχοντα των Δαχτυλιών» όχι μόνο έζησαν πάνω στη Γη αλλά ήταν και προγενέστερα του ανθρώπου.

Ο Άνθρωπος του Φλόρες (H. floresiensis) έζησε στη Γη πριν από 190.000 με 60.000 χρόνια, μαζί με τα μεταγενέστερα είδη του Νεάντερταλ, του Ντενίσοβαν και του δικού μας είδους H. sapiens. Photo: Carl Bento / Australian Museum. Πηγή: Supplied
ν
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Φλόρες (H. floresiensis) είναι το όνομα για ένα είδος του γένους Homo, με αξιοσημείωτα μικρό εγκέφαλο, το οποίο κατάφερε να επιβιώσει σχεδόν μέχρι την εποχή που εμφανίστηκε ο έμφρων άνθρωπος (H. Sapiens).
Ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, στη μορφή ημι-απολιθωμένου σχεδόν πλήρους σκελετού, περίπου 18.000 χρόνων. Ανακαλύφθηκε σε αποθέσεις στη σπηλιά Λιανγκ Μπουά του Φλόρες το 2003. Τμήματα από σκελετούς οκτώ άλλων ατόμων, όλα μικροσκοπικά, ανακαλύφθηκαν μαζί με μικροσκοπικά λίθινα εργαλεία από στρωματογραφικούς ορίζοντες που ποικίλουν από 94.000 έως 13.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τον Homo floresiensis τον ονόμασαν Χόμπιτ, από την φανταστική φυλή που περιγράφει ο Τόλκιν στο ομώνυμο έργο του, καθώς έχει σχεδόν το ίδιο ύψος με τον H. floresiensis. Στην πραγματικότητα στους τοπικούς μύθους, υπάρχουν αρκετές αναφορές για μικροσκοπικά πλάσματα που ονομάζονται Έμπου Γκόγκο ακόμα και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
ν
Η σπηλιά Λιανγκ Μπουά στο νησί Φλόρες όπου το 2003 ανακαλύφθηκε το Χόμπιτ. Image: Supplied
ν
Από την αρχή της ανακάλυψής του, το νέο αυτό είδος του ανθρώπινου γένους προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς δεν ήξεραν πού να το εντάξουν. Ο Άνθρωπος του νησιού Φλόρες, γνωστός και ως Χόμπιτ, επειδή το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,1 μέτρο, δεν προέρχεται από τον Homo erectus, τον Ανορθωμένο Άνθρωπο, όπως πιστευόταν έως τώρα.
Μια νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα πάνω στα οστά του μικρόσωμου πλάσματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Χόμπιτ κατά πάσα πιθανότητα εξελίχθηκε από τον Homo habilis (Επιδέξιο Άνθρωπο), o οποίος προηγήθηκε του Ανορθωμένου Ανθρώπου.
v
Από αριστερά προς τα δεξιά: Homo habilis, Homo Sapiens, Homo floresiensis, Homo Erectus,
Paranthropus boisei, Homo heidelbergensis
και Homo neanderthalensis. Πηγή: Pinterest

v
Ο Homo habilis είναι ο πιο αρχαίος εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, ο πρώτος κατασκευαστής λίθινων εργαλείων και μάλλον ο πρώτος που μετανάστευσε από την Αφρική προς άλλες ηπείρους, πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια (πριν κάνει τις δικές του μεταναστεύσεις ο Homo erectus).
Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την δρα Ντέμπι Άργκιου (Debbie Argue) της Σχολής Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης εξέλιξης Journal of Human Evolution, εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο ότι τα Χόμπιτ ήταν αδελφό είδος του Επιδέξιου Ανθρώπου, που ζούσε στην Αφρική πριν από 1,75 εκατ. χρόνια.
Αυτό κάνει τον Homo floresiensis μια από τις παλαιότερες μορφές ανθρώπου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.
«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι στο οικογενειακό δέντρο του Homo, ο H. floresiensis ήταν πιθανώς ένα αδελφό είδος του Homo habilis», δήλωσε η δρ Ντέμπι Άργκιου. «Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο είχαν έναν κοινό πρόγονο».

 


Translate this post