Η τριήρης “Οδύσσεια” του καπετάν Γεράσιμου (βίντεο)

Κατηγορία Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν επισκεφθείτε τη Λευκάδα, μην αμελήσετε να κάνετε ένα ταξίδι με την τριήρη “Οδύσσεια” του καπετάν Γεράσιμου.

Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

331HJ5JHK54HJ546678

Ο καπετάν Γεράσιμος μπροστά στην τριήρη “Οδύσσεια”. Πηγή: Youtube
v

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ρεπόρτερ Πέτρος Νάζος, που δημιούργησε τον πρώτο εξαιρετικά επιτυχημένο  και με διεθνή αναγνώριση διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό “Mykonos Live TV”, που έχει 30.000.000 views και με τον δικό του τρόπο διαφημίζει την Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη, άφησε για λίγο το νησί των celebrities και επισκέφθηκε με την κάμερά του τη μαγευτική Λευκάδα.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ’ εκείνες της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δύο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.
Η Λευκάδα, πολύ κοντά στην Ιθάκη και την Κεφαλλονιά, ήρθε στα φώτα της επικαιρότητας όταν το 1963 ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι από το κοσμοπολιτικό Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ’ όλη την υφήλιο.
v

Ιστορία της Λευκάδας

Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς Πέτρα ή Λευκάς Άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, από τη νήσο Λέσβο, πήδηξε από το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος.
v

431HJ5JHK54HJ546678

Η παραλία Καλαμίτσι στη Λευκάδα. Πηγή: Wikimedia Commons
v

Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ’ τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ’ αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ’ την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψε ευρήματα απ’ την εποχή του Χαλκού (2000 π.Χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.
v

231HJ5JHK54HJ546678

Αναπαράσταση αθηναϊκής τριήρους. Ήταν το ταχύτερο πλοίο του αρχαίου κόσμου. Πηγή: Supplied
v

Λίγο έξω απ’ την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω από’ την πόλη είχε κτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.
Η Λευκάδα πήρε μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών. Ακολούθησε πιστά και τον Μέγα Αλέξανδρο στην τεράστια εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους ακολούθους αυτούς ιδρύθηκε η ομώνυμη πόλη στην παραλιακή Συρία, καθώς και μια άλλη κοντά στην Δαμασκό.
v

531HJ5JHK54HJ546678

Η “Οδύσσεια” στο ιστορικό σπήλαιο Παπανικολή. Πηγή: Supplied
v

Για να επανέλθουμε στη σύγχρονη εποχή, ο Πέτρος Νάζος συνάντησε στη Λευκάδα τον καπετάν Γεράσιμο και το μοναδικό πλοίο του, την “Οδύσσεια”. Πρόκειται για ένα τουριστικό σκάφος, αναπαράσταση της αθηναϊκής τριήρους, που ταξιδεύει από το Νυδρί προς το Μεγανήσι, μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, τον Σκορπιό (το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση) και τη Μαδουρή, το νησάκι του Ιονίου Πελάγους όπου έζησε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Η “Οδύσσεια” ξεκινά το ταξίδι της με πρώτη στάση στο ιστορικό σπήλαιο Παπανικολή.
Ταξιδέψτε με την “Οδύσσεια” στα κρυστάλλινα νερά της Λευκάδας και στο κοσμοπολίτικο Νυδρί μέσα από το βίντεο που ακολουθεί:
v

O λάτρης της αρχαίας Ελλάδας καπετάν Γεράσιμος
v

ν

 


Translate this post