EFT: Απελευθέρωση της εγκλωβισμένης ενέργειας

Κατηγορία Wellbeing

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεπεράσετε πόνους, αρνητικές συνήθειες και φοβίες, απελευθερώνοντας την εγκλωβισμένη ενέργεια.

134hkf2h36h6hj2220
v

Η ΤΕΧΝΙΚΗ EFT (Emotional Freedom Technique) είναι μια φυσική μέθοδος που στηρίζεται στην αρχή του βελονισμού, χωρίς να γίνεται όμως χρήση βελονών. Ασκείται ένα ελαφρύ χτύπημα με τις άκρες των δαχτύλων μας σε κομβικά σημεία του σώματος και έτσι απελευθερώνεται η εγκλωβισμένη ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια του ρυθμικού αυτού χτυπήματος, το άτομο επαναλαμβάνει μια φράση που το βοηθά να μείνει συγκεντρωμένο στο πρόβλημα που θέλει να ξεπεράσει. Έτσι έρχονται στην επιφάνεια τα συναισθήματα και τα φυσικά συμπτώματα που συνδέονται με το πρόβλημα αυτό. Ο στόχος είναι να εξουδετερώσουμε ή να απαλύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα ή τις σκέψεις που μας οδήγησαν στο πρόβλημα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως φοβίες, άγχη και καταστάσεις πανικού, εθισμούς (φαγητό, κάπνισμα κ.ά.), σωματικές ενοχλήσεις και πόνους, μετατραυματικό στρες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
v
Τα σημεία με τα οποία δουλεύουμε την τεχνική αυτή είναι τα ακόλουθα:
ν
154hkf2h36h6hj22201. Κορυφή του κεφαλιού
2. Στις κόγχες των ματιών, εκεί όπου ξεκινάνε τα φρύδια
3. Στους κροτάφους
4. Κάτω από τα μάτια
5. Κάτω από τη μύτη
6. Κάτω από το στόμα
7. Στο στέρνο (πάνω στην κλείδα)
8. Κάτω από τη μασχάλη
v

Πώς λειτουργεί

Η μέθοδος αυτή ανήκει στις Ενεργειακές Θεραπείες, καθώς δουλεύει με τις υπο-μοριακές ενέργειες που διατρέχουν τους ενεργειακούς μεσημβρινούς (ή μονοπάτια) σε ολόκληρο το σώμα. Ο βελονισμός, από τον οποίο έχει πάρει όπως είπαμε κάποιες αρχές, δεν είναι τόσο αποτελεσματικός σε προβλήματα ψυχολογικής ή συναισθηματικής φύσης.
Το EFT ή αλλιώς τεχνική απελευθέρωσης καταπιεσμένων συναισθημάτων, έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Απ’ ότι φαίνεται το ρυθμικό χτύπημα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (στο πρόσωπο, στο στέρνο και κάτω από τη μασχάλη) επαναφέρει σε μια ισορροπία τις λεπτές ενέργειες και τους επιτρέπει να ρέουν ελεύθερα, διαλύοντας έτσι τα μπλοκαρισμένα ή εγκλωβισμένα συναισθήματα, τα οποία δημιούργησαν το πρόβλημα.
Η επιτυχία του EFT δεν οφείλεται τόσο σε αυτά καθαυτά τα χτυπήματα με τις άκρες των δακτύλων, όσο στις φράσεις που λέει ο ασκών την τεχνική. Πρόκειται για φράσεις δύναμης ή θετικές δηλώσεις (affirmations), παρόμοιες με αυτές που έχει η Λουίζ Χέι στα βιβλία της.
Από τη σκοπιά αυτή, το EFT χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο με αυτή του νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού (NLP). Στη Βρετανία έχει σημειωθεί επιτυχία της τάξης του 50% έως 80% που σημαίνει ότι έχει αποτέλεσμα και δεν επιδρά όπως το πλασίμπο. Οι πάσχοντες αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη πάνω στο σώμα τους και οι ειδικοί του EFT συνήθως τους διδάσκουν να κάνουν τη τεχνική μόνοι τους.
v

654hkf2h36h6hj2520v

Προέλευση της τεχνικής

Το EFT προέρχεται από μια προγενέστερη μέθοδο ενεργειακής θεραπείας η οποία συνδεόταν με την κινησιολογία και ονομαζόταν TFT (Thought Field Therapy). Ο Αμερικανός ψυχολόγος δρ Ρότζερ Κάλαχαν είχε αναπτύξει μια σύνθετη διαδικασία πάνω στην τεχνική αυτή, αλλά ο μηχανικός Γκάρι Κρεγκ ήταν αυτός που έφτιαξε μια σειρά από απλές κινήσεις και τις ονόμασε EFT.
Αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε η τεχνική αυτή τελειοποιείται και απλοποιείται συνεχώς από εκείνους που την εφαρμόζουν. Ωστόσο, δεν είναι θεραπευτική τεχνική και γι’ αυτό δεν υποκαθιστά την ιατρική ούτε τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας.
v

Η τεχνική εν συντομία

1. Ξεκινήστε με το πρόβλημα που σας απασχολεί και κατατάξτε το σύμφωνα με τη δυσκολία του σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα αποφασίστε το βαθμό δυσκολίας, ανάλογα με το πόσο εθισμένος είστε.
354hkf2h36h6hj25202. Με τις άκρες των δαχτύλων σας «χτυπήστε» ρυθμικά τα σημεία που βρίσκονται στην κόψη της παλάμης (η θέση καράτε) ακριβώς κάτω από τη βάση του μικρού δάχτυλου (όπως δείχνει η φωτογραφία). Καθώς το κάνετε αυτό επαναλάβετε τη φράση «Παρ’ όλο που (ονομάστε το πρόβλημα, για παράδειγμα, θέλω να καπνίσω) αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι».
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν πρέπει να κατηγορούμε τον εαυτό μας, να τον απορρίπτουμε ή να του ασκούμε κριτική σε σημείο που να τον αχρηστεύουμε.
3. Συνεχίστε να «χτυπάτε» με τα ακροδάχτυλά σας όλα τα σημεία που αναφέρουμε πιο πάνω, επαναλαμβάνοντας τη φράση. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα δάκτυλα και των δύο χεριών στην κορυφή της κεφαλής, στα μάτια και στο στέρνο. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να δουλεύετε με όλα τα σημεία. Δοκιμάστε και δείτε ποιο είναι αυτό που έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε εσάς προσωπικά.
4. Αν χρειαστεί (όποτε νιώθετε την ανάγκη ή κάποιο πόνο ή ενόχληση) μπορείτε να κάνετε την άσκηση από την αρχή.
v

Αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει μια απλή παραδοσιακή τεχνική αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας. Πρόκειται για ένα απλό μασάζ στους μεσημβρινούς των ματιών κατάλληλο για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, τον καταρράκτη και γενικά για τη φροντίδα των ματιών.
v

 


Translate this post