Ο Ομπάμα βραβεύει δύο Έλληνες επιστήμονες

Κατηγορία Πρόσωπα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δύο πρωτοπόροι νέοι επιστήμονες βραβεύονται για το έργο τους από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

1234665657758638
v

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα βραβεύει 105 ερευνητές στα πλαίσια των ετήσιων Προεδρικών Βραβείων για Νέους επιστήμονες και Μηχανικούς. Είναι η μεγαλύτερη τιμή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τους επιστήμονες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανεξάρτητης ερευνητικής τους πορείας. Ανάμεσα στους 105 διακριθέντες είναι και δύο ερευνητές ελληνικής καταγωγής.

Πρόκειται για την Λένα Κουρκούτη από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και τον Παναγιώτη Ρούσσο από το Ιατρικό Κέντρο James J. Peters VA που βρίσκεται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την άνοιξη στην Ουάσιγκτον.

«Αυτοί οι νέοι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών. Τους συγχαίρουμε για όσα έχουν καταφέρει ως άτομα και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων και της εφευρετικότητας του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τα βραβεία αυτά καθιερώθηκαν από τον πρόεδρο Κλίντον το 1996. Οι νικητές επιλέγονται για την άσκηση καινοτόμου έρευνας στα σύνορα της επιστήμης και της τεχνολογίας και τη δέσμευσή τους για την υπηρεσία της κοινότητας, όπως καταδεικνύεται μέσα από την επιστημονική δράση τους, τη δημόσια εκπαίδευση ή την απήχηση τους στην κοινότητα.
v

Λένα Κουρκούτη

2234665657758679

Η Λένα Κουρκούτη είναι επίκουρη καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ στη Γερμανία το 2003, και πήρε το διδακτορικό της το 2009. Από το 2011 έως το 2012 εργάστηκε στην εξέταση μέσω μικροσκόπιου κρυο-ηλεκτρονίων στο τμήμα Μοριακής Δομικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Βιοχημείας στο Martinsried. Μετέβη στο Cornell ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης το 2012. Το 2013 έλαβε το βραβείο Albert Crewe.

Η ομάδα της «Kourkoutis Εlectron Μicroscopy Group» επικεντρώνεται στην κατανόηση και τον έλεγχο των νανοδομημένων υλικών.
v

Παναγιώτης Ρούσσος

3234665657758689

Ο Παναγιώτης Ρούσσος εστιάζει στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων επικίνδυνοι γενετικοί παράγοντες για νευροψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ, ενεργοποιούνται και λειτουργούν.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε και το διδακτορικό του στην ψυχιατρική γενετική. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, όπου είναι τώρα επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών.

Έχει βραβευθεί με το Outstanding Resident Award του National Institute of Mental Health το 2010, με το Early Academic Career Award της American Psychiatric Association το 2012 και με το NARSAD Young Investigator Award το 2013. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει τρεις μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έρευνα από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ. Τώρα εκτός από τη θέση που κατέχει στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης.

 


Κράτα το

Translate this post