Άγγελοι: Οι πνευματικοί φίλοι της ανθρωπότητας

Κατηγορία MAGAZINE, Παραφυσικό

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Από παλιά οι άγγελοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ουρανού και γης, θεού και ανθρώπων, δρώντας ως μεσολαβητές, εκπληρώνοντας ευχές και αποκαλύπτοντας το πεπρωμένο της ανθρωπότητας.

Πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη Άμποτ Χάντερσον Θάιερ (1849-1921). Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ από φως και αγάπη, τα αγγελικά όντα δρουν βάση εντολών του θεϊκού πνεύματος. Άλλοτε αγγελιοφόροι και άλλοτε φύλακες, είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν και να μας συμπαρασταθούν. Πώς εμφανίστηκαν όμως και πώς μπορεί κάποιος να ζητήσει τη βοήθειά τους;

Μαρτυρίες αγγέλων έχουμε από τις τέσσερις μονοθεϊστικές θρησκείες, του Ιουδαϊσμού, του Ισλαμισμού, του Χριστιανισμού και του Ζωροαστρισμού. Αναφορές όμως υπάρχουν στις πνευματικές παραδόσεις όλων σχεδόν των αρχαίων πολιτισμών.

Οι θρησκείες αυτές μοιράζονται την πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι τρισυπόστατος, χωρισμένος στον Παράδεισο, τη Γη και την Κόλαση, που κατοικούνται αντίστοιχα από τους αγγέλους, τους ανθρώπους και τους δαίμονες.

H παλαιά Διαθήκη είναι πλούσια σε ιστορίες σχετικά με εμφανίσεις αγγέλων. Οι αναφορές σ’ αυτούς υπολογίζονται γύρω στις τριακόσιες χιλιάδες, αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι αναφέρονται μόνο τα ονόματα των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Οι πληροφορίες που έχουμε για τους υπόλοιπους αγγέλους προέρχονται από ανεπίσημες γραφές, και οι περισσότεροι θρησκευτικοί θρύλοι τους παρουσιάζουν να δίνουν συμβουλές στους ανθρώπους.
ν

Δύο μορφές αγγέλωνι σε αρχαιοελληνικά μελανόμορφα αγγεία του 480 π.Χ. και του 470 π.Χ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Άγγελοι συναντώνται σε κάθε παράδοση και κάθε πολιτισμό. Απεικονίσεις φτερωτών πλασμάτων έχουν βρεθεί μαζί με μαρτυρίες σε σφηνοειδή γραφή, στη Μεσοποταμία το 3000 π.X. Κάποιοι θεοί των Σουμέριων, των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων υιοθετήθηκαν, σαν άγγελοι επί της γης, από τους Ιουδαίους και τους χριστιανούς.

Το πάνθεον των αρχαίων Αιγυπτίων απαρτίζονταν από πολλά φτερωτά όντα με αγγελικές ιδιότητες. H Ίσιδα, η ουράνια μητέρα, και η Μαάτ, η θεά της δικαιοσύνης, απεικονίζονται με φτερά. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, άλλωστε, κατασκεύαζαν τις νεκρικές τους κατοικίες με μεγάλη φροντίδα, καθώς πίστευαν ότι θα δεχθούν επισκέψεις από τους αγγέλους.

H θρησκεία του Ζωροαστρισμού δεχόταν την ύπαρξη των φραβάσι, των αόρατων και αιώνιων συντρόφων της ψυχής. Οι Νηρηίδες, οι Τρίτωνες, καθώς και τα υπόλοιπα πνεύματα της γης και της θάλασσας στην αρχαία Ελλάδα, έχουν παρόμοια έννοια.

Οι ισλαμικοί θρύλοι αναφέρουν τα χαλβάζα, τους φύλακες αγγέλους που προστατεύουν τους ανθρώπους από τους δαίμονες.

Οι φύλακες άγγελοι και οι πνευματικοί οδηγοί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ικανοποιούν την ανάγκη των ανθρώπων για προστασία, συντροφιά και αγάπη άνευ όρων. Ως πλανητικά πνεύματα, μπορούν να μεταφέρουν τους ανθρώπους στους άλλους πλανήτες και στους κόσμου τους, κατά τη διάρκεια μιας αστρικής προβολής.

Οι άγγελοι ήταν και είναι αγαπητοί γιατί βοηθούν τον άνθρωπο στην εκπλήρωση των επιθυμιών και των ευχών του. Θα ήταν πολύ δύσκολο άλλωστε για έναν θνητό να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του. Φυσικά μιλάμε για ανώτερες επιθυμίες, όπως βοήθεια σε συγγραφικό, μουσικό ή άλλο καλλιτεχνικό έργο.

Άλλωστε ο άνθρωπος ποτέ δεν δημιουργεί κάτι μόνος του. H βοήθεια των αγγέλων έρχεται με τη μορφή έμπνευσης, διαίσθησης, ονείρων, σημείων ή συμπτώσεων. Συχνά υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται για βοήθεια που μας προσφέρουν οι αγαπημένοι μας που έχουν φύγει από τη ζωή.

Oι περισσότεροι φύλακες άγγελοι δρουν ανώνυμα και μπορεί να παρουσιαστούν με τη μορφή κάποιου ανθρώπου ή ακόμη και ζώου. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ‒οι Αρχάγγελοι πρωτίστως‒ εμφανίζονται με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, με μακριές φτερούγες και άπλετο φως και με τα σύμβολά τους, προκαλώντας βαθιά και έντονα αισθήματα δέους και συγκίνησης.
ν

Επόμενο: Πρόσβαση στη μαγεία των αγγέλων >
ν

 


Translate this post