Ο Δαίμων της Τασμανίας επιστρέφει στην Αυστραλία

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ύστερα από 3.000 χρόνια, ο διάσημος Δαίμων της Τασμανίας επιστρέφει στη χώρα από την οποία κατάγεται ‒ την ηπειρωτική Αυστραλία.

Το πρόγραμμα διατήρησης του είδους επαναφέρει συνολικά 26 δαίμονες στην ηπειρωτική Αυστραλία. Image: Supplied

ν

ΔΙΑΣΗΜΟΣ από την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Tasmanian Devil, ο Διάβολος (ή Δαίμων) της Τασμανίας, επιστρέφει ύστερα από 3.000 χρόνια στη χώρα στην οποία γεννήθηκε – την ηπειρωτική Αυστραλία.

Ο Δαίμων της Τασμανίας (επιστ. ονομ. Sarcophilus harrisii, Σαρκόφιλος του Χάρις) είναι ένα μικρό, άγριο, σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που, πλέον, συναντάται μόνο στην νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας, Τασμανία.

Ο Δαίμων της Τασμανίας είναι ο μόνος επιζών από το γένος των Σαρκόφιλων (Sarcophilus). Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες και μετά την εξαφάνιση του θυλακίνου (Thylacinus cynocephalus), το 1936, είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο.

Χαρακτηρίζεται από την μαύρη γούνα του, την έντονη οσμή όταν αγχώνεται, την εξαιρετικά δυνατή και ενοχλητική κραυγή του και την αγριότητά του όταν τρώει. Τρέφεται από το κυνήγι αλλά και από θνησιμαία, ενώ παρ’ όλο που είναι εν γένει μοναχικό ζώο, μερικές φορές τρώει σε ομάδες.

Ο Δαίμων της Τασμανίας εξαφανίστηκε από την ηπειρωτική Αυστραλία τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν, πολύ πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό το 1788. Επειδή θεωρούνταν απειλή για την κτηνοτροφία στην Τασμανία, οι δαίμονες κυνηγιόντουσαν μέχρι το 1941, οπότε και προστατεύθηκαν επίσημα με νόμο.

Από τα τέλη του 1990, η ασθένεια όγκων προσώπου έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των δαιμόνων και πλέον απειλεί το είδος με εξαφάνιση, το οποίο από τον Μάιο του 2009 κηρύχθηκε απειλούμενο είδος. Έχουν αναληφθεί προγράμματα από την κυβέρνηση της Τασμανίας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας.


ν

Όπως αναφέρει το CNN, πρόσφατα απελευθερώθηκαν έντεκα Δαίμονες της Τασμανίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα διατήρησης του είδους τους. Τα σαρκοφάγα μαρσιποφόρα απελευθερώθηκαν σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής 400 εκταρίων (4.000 στρέμματα) βόρεια του Σίδνεϊ, στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με δήλωση της αυστραλιανής ΜΚΟ “Aussie Ark”

«Όταν σε 100 χρόνια, κοιτάξουμε πίσω αυτή την ημέρα, θα τη δούμε ως την ημέρα που ξεκίνησε η οικολογική αποκατάσταση ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο Τιμ Φόκνερ (Tim Faulkner), πρόεδρος της Aussie Ark.

«Δεν είναι μόνο αυτή η επανεισαγωγή ενός από τα πλέον αγαπημένα ζώα της Αυστραλίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και ενός ζώου που θα κατασκευάσει ολόκληρο το περιβάλλον γύρω του, αποκαθιστώντας και εξισορροπώντας την δασική οικολογία μας μετά από αιώνες καταστροφής από εισαγόμενες αλεπούδες και γάτες και άλλους λαθραίους θηρευτές».
ν

Historic Release of Tasmanian Devil to Mainland Australia | WildArk
ν

ν

Οι Δαίμονες της Τασμανίας απειλήθηκαν σοβαρά με εξαφάνιση ύστερα από την εμφάνιση του Ντίνγκο, ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των σκύλων και το οποίο έφτασε στην Αυστραλία πριν 5.000 χρόνια από τη νοτιοανατολική Ασία. Έτσι, οι δαίμονες πέθαναν στην ηπειρωτική χώρα, επιβίωσαν όμως στο νησί της Τασμανίας.

Ωστόσο, οι αριθμοί τους υπέστησαν ένα άλλο πλήγμα από μια μεταδοτική μορφή καρκίνου γνωστή ως Devil Facial Tumor Disease (DFTD), που σκότωσε περίπου το 90% του πληθυσμού από τότε που ανακαλύφθηκε το 1996.

Στην Τασμανία απομένουν μόνο 25.000 άγριοι δαίμονες και η Aussie Ark εργάζεται για τη διατήρηση του είδους τα τελευταία 10 χρόνια.

Η ομάδα απελευθέρωσε τους 11 διαβόλους στις 10 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως είχε απελευθερώσει άλλα 15 σαρκοφάγα μαρσιποφόρα, πράγμα που σημαίνει ότι 26 Δαίμονες της Τασμανίας ζουν τώρα στην ηπειρωτική Αυστραλία.
ν

Η στιγμή της απελευθέρωσης των δαιμόνων από τους ηθοποιούς Chris Hemsworth και Elsa Pataky. Image: Supplied
ν

 


Translate this post