Ο μετεωρίτης που δεν του άρεσε η ατμόσφαιρα της Γης

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας μετεωρίτης μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά μάλλον δεν του άρεσε η ποιότητά της, γιατί σηκώθηκε κι έφυγε αμέσως.

Πηγή: Global Metor Network

v

ΕΝΑ παγκόσμιο δίκτυο παρατηρητών του ουρανού ανοικτού κώδικα, παρουσίασε τα πλάνα ενός μετεωρίτη που ήρθε στη Γη, αλλά αηδιασμένος φαίνεται από την επαφή του με τη μολυσμένη και ρυπογόνα ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, σηκώθηκε κι έφυγε, συνεχίζοντας το ταξίδι του στο διάστημα για άλλους ίσως καλύτερους κόσμους.

Το συμβάν συνέβη στην αρχή της εβδομάδας. Και είναι η πρώτη φορά που η μολυσμένη ατμόσφαιρα της Γης αποδεικνύεται σωτήρια, καθώς η Γη γλύτωσε από μια καταστροφική σύγκρουση.

Ο μετεωρίτης πλησίασε τη Γη πάνω από τη βόρεια Γερμανία και την Ολλανδία στις 22 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας σε υψόμετρο μόλις 91 χιλιομέτρων, δηλαδή χαμηλότερα από τους μετεωρολογικούς και τηλεοπτικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.

Να σημειωθεί ότι η ατμόσφαιρα της Γης φτάνει σε ύψος 100 χλμ. απ’ όπου μετά αρχίζει το διάστημα.

Ωστόσο, κάτι δεν άρεσε στον μετεωρίτη, ο οποίος έφυγε όπως ήρθε. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την είσοδο και την έξοδό του από την ατμόσφαιρα της Γης.
ν

v

v

Σε αντίθεση με τους περισσότερους μετεωρίτες που καίγονται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας «πεφταστέρια», αυτός ο συγκεκριμένος διαστημικός βράχος, πιθανώς ένα κομμάτι από κομήτη ή αστεροειδή, «αναπήδησε» στην ατμόσφαιρα της γης, σαν να ήταν τραμπολίνο, κι έφυγε στο διάστημα.

Ο μετεωρίτης, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές, αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή, δεν έγινε αντιληπτός παρά μόνο από το Global Meteor Network, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος του αναπτυσσόμενου πλανητικού αμυντικού δικτύου του πλανήτη μας.

«Το δίκτυο είναι βασικά ένα αποκεντρωμένο επιστημονικό όργανο, το οποίο αποτελείται από ερασιτέχνες αστρονόμους και πολίτες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ο καθένας με τα δικά του όργανα παρατήρησης», εξηγεί ο ιδρυτής του GMN, Denis Vida.

Τα μετέωρα που λέγονται «Earthgrazers» είναι αρκετά σπάνια. Συμβαίνουν μόνο λίγες φορές κάθε χρόνο, και συνήθως καίγονται στην ατμόσφαιρα. Λίγοι μετεωρίτες κατορθώνουν να επιζήσουν και να φτάσουν μέχρι το έδαφος.
ν

 


Translate this post