Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 9:34 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, καθώς το φεγγάρι θα φτάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του.

ν

ΤΗΝ Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα υπάρξει η πρώτη υπερ-πανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν ‒με διαφορά μιας μέρας‒ με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερ-πανσέληνοι. Η πρώτη πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, καθώς το φεγγάρι θα φτάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός το επιτρέψει.

Οι επόμενες υπερ-πανσέληνοι του 2020 θα λάβουν χώρα στις 9 Μαρτίου (7:48 μ.μ.), στις 8 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε… παγανιά).

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρει ο Π. Δρακόπουλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος σιγά-σιγά «έπιασε».
ν

How To Watch The Super Snow Moon, The Biggest Supermoon Of 2019 | TIME
ν

ν

 


Translate this post