Οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εθελόντρια του εμβολίου της AstraZeneca διαγνώσθηκε με «σπάνια νευρολογική πάθηση» ύστερα από φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη.

Το λογότυπο της AstraZeneca. Φωτο αρχείου

ν

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ του εμβολίου της AstraZeneca διαγνώσθηκε με «σπάνια νευρολογική πάθηση» ύστερα από φλεγμονή που ανέπτυξε στη σπονδυλική στήλη, όταν έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, αναφέρει έκθεση της εταιρείας.

Μια Βρετανίδα εθελοντής, που συμμετέχει στις δοκιμές εμβολιασμού της εταιρείας AstraZeneca, παρουσίασε σοβαρή νευρολογική διαταραχή, εβδομάδες μετά αφού έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η αρχικά υγιής 37χρονη γυναίκα, νοσηλεύτηκε αυτό το μήνα, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν ανέπτυξε «εγκάρσια μυελίτιδα», μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που προκλήθηκε από φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της AstraZeneca που διέρρευσε στο CNN.

Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Στόχος της είναι το μονωτικό υλικό που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκύψει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας την αίσθηση των άνω και κάτω άκρων.

Τα νευρικά σήματα έχουν μια διακεκομμένη μετάδοση λόγω της εγκάρσιας μυελίτιδας, που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα αισθητικά προβλήματα, αδυναμία ή παράλυση των μυών, ή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω διαταραχών της μυελίνης, όπως στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
ν

Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που μπορεί να προκαλέσει από αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια μέχρι και παράλυση. Image: Supplied
ν

Η έκθεση αναφέρει ότι η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είχε καμία ανεπιθύμητη αντίδραση μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, στις αρχές Ιουνίου,

Άρχισε όμως να εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου τον Αύγουστο.

Την ώρα που έκανε τζόκινγκ στις 2 Σεπτεμβρίου, η εθελόντρια ένιωσε αδυναμία στα χέρια και στα πόδια. «Δεν έπεσε κάτω», αναφέρει το έγγραφο, όμως την επόμενη μέρα ανέφερε δυσκολίες στο περπάτημα, τρέμουλο στα χέρια, πονοκέφαλο και μειωμένη κινητική αίσθηση στον κορμό της.

Στις 5 Σεπτεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με «επιβεβαιωμένη εγκάρσια μυελίτιδα».

Η εσωτερική έκθεση της εταιρείας, γνωστή ως «Έκθεση αναμενόμενων ή μη αναμενόμενων σοβαρών ανεπιθύμητων αντιδράσεων» ή SUSAR, περιγράφει τη διάγνωση ως «επιβεβαιωμένη» δύο φορές.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Βρετανή εθελόντρια είχε εξεταστεί από νευρολόγο, πριν συμμετάσχει στις δοκιμές του εμβολίου, και ότι δεν είχε προηγούμενες νευρολογικές διαταραχές. Ωστόσο, σημειώνει η εταιρεία, υπήρχαν «περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου».
ν

ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Πάντως, σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η γυναίκα εμφάνισε ταχεία ανάρρωση.

«Τα συμπτώματα υποχώρησαν αρκετά γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένειά της ξεκίνησε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «η δύναμη και η επιδεξιότητα στα χέρια της επανήλθαν».

Μέχρι σήμερα, κανένας άλλος εθελοντής δεν έχει βιώσει παρόμοιες παρενέργειες.

Μετά από αυτό, η εταιρεία συνεχίζει τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, αλλά υπάρχει στασιμότητα των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ έως ότου οι υγειονομικές αρχές της χώρας αποφασίσουν ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Moncef Slaoui, τον επικεφαλής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ονομάζεται AZD1222, εισήλθε στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα και χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ηγείται των κλινικών δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον εμβολιασμό παίρνουν μέρος περίπου 18.000 εθελοντές σε όλο τον κόσμο.
ν

AstraZeneca COVID Vaccine Trials Resume After Being Put On Hold | NBC News
v

v

 


Translate this post