Κορονοϊός: Το μοιραίο λάθος του ένα τοις εκατό (vid)

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Από τον Malcolm Kendrick (*)

 

Πώς ένα απλό αλλά θανατηφόρο μαθηματικό λάθος από τους ειδικούς των ΗΠΑ σχετικά με τον Covid-19 έσπειρε τον πανικό και οδήγησε στα lockdowns.

Έλεγχος δειγμάτων για κορονοϊό στα εργαστήρια AdventHealth Tampa στην Τάμπα της Φλόριδας. Image: Supplied

ν

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ, ο γκουρού για τον Covid-19 στις ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, παρομοίασε τον νέο κορονοϊό «με μια σοβαρή γρίπη» και προέβλεψε ότι σε ένα χρόνο θα σκότωνε περίπου το 0,1% των ανθρώπων, δηλαδή 7.500.000.

Στη συνέχεια οι εκτιμήσεις για το ποσοστό θνησιμότητας άλλαξαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε εμφανίστηκαν δέκα φορές χειρότερες. Ειπώθηκε δηλαδή ότι ο ιός της ασθένειας Covid-19 αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, θα σκότωνε περίπου το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου, δηλαδή 75.000.000.

Το 0,1% έγινε 1%. Αυτό το πολύ απλό μαθηματικό λάθος, που δεν το πρόσεξε κανείς, έσπειρε τον πανικό και οδήγησε στα καταστροφικά lockdowns.

Αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Γιατί 1% του πληθυσμού σήμαινε, για την Ελλάδα 105.000 θανάτους, για τη Βρετανία 670.000 θανάτους και για τις ΗΠΑ 3,2 εκατομμύρια. (Οι αριθμοί σήμερα είναι: Ελλάδα 284 νεκροί, Βρετανία 41.551, ΗΠΑ 193.250. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι στις 7/9/20 ανέρχονται σε 887.551).

Με τον σημερινό ρυθμό, οι θάνατοι έως το τέλος του έτους θα φτάσουν περίπου τα 1,4 εκατομμύρια, αριθμός που απέχει πολύ όχι μόνο από τα 75.000.000 αλλά και από τα 7.500.000 του Φαούτσι.

Αναλογικά, το 2019 πέθαναν από AIDS περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι και 42 εκατομμύρια από την αρχή της νόσου το 1984. Επίσης, πάνω από 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κοινή γρίπη.

Η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται κάθε χρόνο από τις 20 πιο γνωστές μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας των οποίων πεθαίνουν πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με την ασθένεια, τόσο σε ατομικό όσο και σε μαζικό επίπεδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 30 νέες ασθένειες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια, απειλώντας την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Για πολλές από αυτές τις ασθένειες δεν υπάρχει φάρμακο, θεραπεία ή εμβόλιο.
ν

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων είναι συχνές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Γερμανία και Βρετανία. Πηγή: YouTube
ν

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ 1%

Σε καίρια ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη. Όμως συμβαίνουν και συμβαίνουν συχνά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 η NASA έχασε την επαφή με το διαστημικό όχημα Mars Climate Orbiter. Το διαστημόπλοιο υποτίθεται ότι θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει το κλίμα του. Αντί αυτού, συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη με ταχύτητα 8.000 χλμ. των ώρα και διαλύθηκε σε μικροσκοπικά θραύσματα.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι μηχανικοί της NASA είχαν ξεχάσει να μετατρέψουν τις μονάδες του συστήματος FPS σε Newton seconds. Και επρόκειτο για τη NASA, έναν οργανισμό με εξειδικευμένους μηχανικούς και επιστήμονες.

Η διαφορά μεταξύ ενός foot–pound–second και ενός Newton second (συστήματα μέτρησης δυνάμεων) είναι μόλις 0,67. Όμως ήταν ένα μοιραίο λάθος που οδήγησε το διαστημόπλοιο σε πρόωρη συντριβή.

Με τον Covid-19 συνέβη ένα παρόμοιο λάθος. Ένας τύπος θνησιμότητας αντικαταστάθηκε από έναν άλλο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ο λάθος τύπος για την πρόβλεψη του πιθανού αριθμού των θανάτων. Όπως με τη NASA, κανείς δεν πήρε είδηση το σφάλμα.
ν

Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ εργάζεται πάνω σε ένα πιθανό εμβόλιο για τον Covid-19. Image: Supplied
ν

Όπως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα συστήματα FPS και Newton seconds, έτσι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα συστήματα IFR (Infection Fatality Rate = ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση) και CFR (Case Fatality Rate = ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών ή απλώς θνητότητα).

Στο σύστημα IFR υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια και ο αριθμός αυτών που πεθαίνουν από αυτήν. Αυτό προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο

όπου περιλαμβάνονται και αυτοί που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, που δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και απλώς μένουν για λίγες μέρες στο σπίτι.

Στο σύστημα CFR, η θνητότητα είναι η αναλογία των θανάτων από κάποια νόσο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο σε δεδομένο χρονικό διάστημα και εκφράζεται με τον τύπο

όπου περιλαμβάνονται μόνο αυτοί που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Είναι αυτονόητο ότι το ποσοστό θανάτων μεταξύ αυτών που είναι βαριά άρρωστοι θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι το CFR δίνει πάντα πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από το IFR. Στη γρίπη, το CFR είναι περίπου δέκα φορές υψηλότερο από το IFR. Στην Covid-19 έχει παρόμοια υψηλά ποσοστά θνητότητας.
ν

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

Στις 28 Φεβρουαρίου 2020, δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine ένα άρθρο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οποίο δήλωνε: «… οι συνολικές κλινικές συνέπειες του Covid-19 μπορεί τελικά να μοιάζουν με εκείνες μιας σοβαρής εποχιακής γρίπης».

Το άρθρο ανέφερε ότι το CFR της γρίπης ήταν κατά προσέγγιση 0,1 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι στα 1.000 άτομα με σοβαρά συμπτώματα γρίπης το ένα πεθαίνει.

Επρόκειτο περί λάθους. Το αναφερόμενο ποσοστό ήταν 10 φορές πιο χαμηλό από το κανονικό. Στη θέση του CFR οι συντάκτες του άρθρου έβαλαν το ποσοστό του IFR, όπου πράγματι το ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης ήταν 0,1%.

Αυτό ήταν το μοιραίο ‒κυριολεκτικά‒ λάθος τους.

Ενός κακού μύρια έπονται. Στις 11 Μαρτίου, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες κατέθεσαν στο Κογκρέσο ότι το CFR του Covid-19 ήταν πιθανότατα περίπου 1%, που σημαίνει ότι ένα άτομο στα εκατό που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα παθαίνει. Εκτίμηση που με την πάροδο του χρόνου, έχει αποδειχθεί αρκετά ακριβής.

Στη συνέχεια συνέκριναν το λάθος CFR της γρίπης, δηλαδή το 0,1 τοις εκατό, ή ένας θάνατος στα χίλια κρούσματα, με το 1% CFR του Covid-19. Ξαφνικά, ο Covid-19 απέκτησε διαστάσεις δράκου – φάνηκε να είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος!

Εάν η γρίπη σκότωσε 50, ο Covid θα σκότωνε 500. Εάν η γρίπη σκότωσε ένα εκατομμύριο, ο Covid θα σκότωνε 10 εκατομμύρια. Οι γερουσιαστές πανικοβλήθηκαν. Με τη φαντασία τους έβλεπαν τρία εκατομμύρια θανάτους μόνο στις ΗΠΑ και 70 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Έχοντας εξαπατηθεί από τους λοιμωξιολόγους, οι πολιτικοί μετέφεραν τον πανικό στον κόσμο. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία επιβολής περιοριστικών μέτρων, κοινωνικής απόστασης και εργασιακών και επιχειρηματικών lockdowns, που βύθισαν στο χάος την οικονομία και εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη.

Η φωτιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρθηκε στη Βρετανία και την Αυστραλία. Στη Βρετανία, οι ειδικοί του Imperial College έσπειραν τον πανικό. Στις 16 Μαρτίου, εκτιμώντας το IFR στο 0,9% προέβλεψαν ότι, χωρίς lockdown, ο Covid-19 θα σκότωνε περίπου 500.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής οι θάνατοι από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται στους 41.551. Αυτό δίνει ένα ποσοστό πολύ κάτω από 0,9%, περίπου στο 0,1%.

Φυσικά υπάρχουν δικαιολογίες: «Το lockdown ήταν σωτήριο… Χωρίς αυτό θα είχαν πεθάνει πάρα πολλοί άλλοι… Επίσης, θα είχαν μολυνθεί πολλοί περισσότεροι…» και παρόμοια.
ν

Coronavirus: anti-lockdown protests erupt across Europe in UK, Germany and Spain | South China Morning Post
ν

ν

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ

Για να εκτιμήσει κάποιος την πορεία της νόσου πρέπει να γνωρίζει το πραγματικό IFR. Είναι 0,1 τοις εκατό ή 1 τοις εκατό; Αν είναι 1 τοις εκατό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε στις ΗΠΑ περισσότερους από 400.000 θανάτους ακόμα. Εάν είναι 0,1 τοις εκατό, τότε η επιδημία έχει κάνει τον κύκλο της. Για φέτος τουλάχιστον.

Όταν ξεκίνησε η γρίπη των χοίρων, το IFR ήταν περίπου στο 2%. Στο τέλος, βέβαια, μειώθηκε στο 0,02 τοις εκατό, το οποίο ήταν πέντε φορές χαμηλότερο από τη χαμηλότερη εκτίμηση κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Όσα περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο πιο χαμηλά θα πέφτει το IFR.

Την περασμένη εβδομάδα το IFR της Ισλανδίας διαμορφώθηκε στο 0,16%. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβη άλλο. Μόνο να πέσει μπορεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν από μια ασθένεια που δεν έχουν.

Τελικά θα καταλήξουμε σε ένα IFR περίπου 0,1 τοις εκατό, ίσως και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι από Covid-19 συνεχώς θα λιγοστεύουν. Σημαίνει επίσης ότι τα lockdowns δεν παρεμπόδισαν τους θανάτους.

Βρισκόμαστε στο τέλος. Οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι σχεδόν άδειες. Σχεδόν κανείς δεν πεθαίνει πια από Covid-19. Οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε άλλα αίτια.

Ωστόσο, έχουν ειπωθεί πολλά τερατώδη πράγματα. Ποτέ άλλοτε η ιατρική επιστήμη δεν γνώρισε τέτοια ανυποληψία. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο άσχημα στατιστικά στοιχεία.

Αντί να γιορτάζουμε το τέλος της επιδημίας, δημιουργήσαμε εντελώς τεχνητά έναν νέο μπαμπούλα για να φοβόμαστε.
ν

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα διπλασιάστηκε εξαιτίας του Covid-19. Πηγή: WFP/Twitter
ν

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ
ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Όταν οι ερευνητές του μέλλοντος ανατρέχουν σε αυτή την επιδημία, δεν θα μπορούν να καταλάβουν ποιος πέθανε εξαιτίας του κορονοϊού και ποιος πέθανε –συμπτωματικά– μαζί του. Όλα τα στοιχεία ανακατεύτηκαν μαζί σε μια γιγαντιαία προσπάθεια να κάνουν τον ιό να φαίνεται όσο πιο θανατηφόρος γίνεται.

Το ποσοστό των θανάτων που υπολογίστηκε από τους ειδικούς τον Φεβρουάριο ήταν 0,1%. Αυτό ξαφνικά άλλαξε και έσπειρε τον πανικό. Ο πανικός οδήγησε σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές της γης με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θάνατοι. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου πέθαναν περίπου 70.000 άνθρωποι. Από αυτούς οι 40.000 πέθαναν από / ή με Covid-19. Οι υπόλοιποι 30.000 πέθαναν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns.

Η έμφαση δόθηκε στην προστασία των νέων και των παιδιών. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες αφέθηκαν να πεθάνουν. Ο πολύμηνος εγκλεισμός και η ακινησία έγινα αιτία να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι από έλλειψη ιατρικής φροντίδας. Στη Βρετανία είχαμε 20.000 θανάτους σε οίκους ευγηρίας και φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εκτιμά ότι 16.000 θάνατοι οφείλονται στον εγκλεισμό στα σπίτια, με κύριες αιτίες τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Λόγω του διάχυτου τρόμου, κανείς δεν τολμούσε να επισκεφθεί νοσοκομεία, κλινικές ή ιδιωτικά ιατρεία. Η προσέλευση στα επείγοντα ήταν μηδενική. Οι θεραπείες για τον καρκίνο σταμάτησαν εντελώς. Ο κόσμος πέθαινε στο σπίτι του αβοήθητος.

Περισσότερος κόσμος πέθανε σαν αποτέλεσμα των δρακόντειων μέτρων που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του Covid-19, παρά από τον ιό τον ίδιο. Οι ηλικιωμένοι ‒ειδικότερα‒ ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Σκοτώσαμε δεκάδες χιλιάδες άσκοπα, από φόβο. Παραλύσαμε την οικονομία και στερήσαμε εκατομμύρια ανθρώπους από τα προς το ζην. Έχουμε παγιδεύσει κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά μαζί με τους κακοποιητές τους. Έχουμε εξαλείψει από προσώπου γης πολλές εταιρείες και συντρίψει ολόκληρες βιομηχανίες.

Εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τον πόνο και την ταλαιπωρία. Σχηματίστηκαν οι μεγαλύτερες λίστες αναμονής στην ιστορία. Υπήρξαν επίσης δεκάδες χιλιάδες καθυστερημένες διαγνώσεις καρκίνου. Το περιοδικό Lancet εκτιμά ότι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων χάθηκαν τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες χρόνια ζωής!

Με αυτό θέλει να πει ότι μειώθηκε κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής, καθώς πολλοί πέθαναν πρόωρα λόγω μη έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι ήταν μια πλήρης και απόλυτη καταστροφή. Και όλα βασίστηκαν σε μια ανοησία, έναν ισχυρισμό ότι ο Covid-19 επρόκειτο να σκοτώσει το ένα τοις εκατό της ανθρωπότητας. Ένας ισχυρισμός που τώρα αποδεικνύεται εντελώς λανθασμένος. Η Σουηδία, η οποία δεν έλαβε κανένα περιοριστικό μέτρο, είχε ποσοστό θανάτων 0,0058%

Πρέπει κάποιος από τους «υπεύθυνους» να τολμήσει κάποια στιγμή να παραδεχτεί το τρομερό λάθος που έγινε. Πρέπει να τελειώσουμε άμεσα με αυτή την γελοία ιστορία και να μην την αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο.

Όσοι συνεχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο λόγω Covid-19 διαπράττουν ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ανθρωπότητας.

__________________

(*) Ο Μάλκολμ Κέντρικ (Malcolm Kendrick) είναι γιατρός και συγγραφέας, και εργάζεται ως παθολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του εδώ, ενώ το βιβλίο του “Doctoring Data – How to Sort Out Medical Advice from Medical Nonsense” (Ιατρικά δεδομένα – Πώς να ξεχωρίσεις τις σωστές ιατρικές συμβουλές από τις ανόητες), είναι διαθέσιμο εδώ.

ν


Translate this post