ΟΗΕ: Έρχεται πείνα βιβλικών διαστάσεων λόγω Covid-19

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα άτομα που υποφέρουν από υποσιτισμό θα αυξηθούν κατά 80% έως το τέλος του έτους, προειδοποιεί ο διευθυντής του προγράμματος επισιτισμού του ΟΗΕ.

Image credit: Pixabay20

ν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ της ασθένειας Covid-19, η οποία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή επικής κλίμακας, με εκατομμύρια άτομα να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας παγκοσμίως, προειδοποιεί ο επικεφαλής του οργανισμού καταπολέμησης της πείνας του ΟΗΕ.

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε, συμπεριλαμβανομένου του WFP, προβλέπουν ότι ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από υποσιτισμό θα αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό έως το τέλος του έτους… και αυτό θα είναι μια πραγματική καταστροφή», δήλωσε ο David Beasley, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) των Ηνωμένων Εθνών.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σιτοδεία βιβλικών διαστάσεων.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν θα μπορούν να τραφούν, θα είναι απλώς ένα άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες τροφίμων και την παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα. Η ζημιά αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη τον επόμενο χρόνο.

«Σαν αποτέλεσμα, οι κοινωνικές εντάσεις θα αυξηθούν, η μετανάστευση θα αυξηθεί, οι συγκρούσεις θα κλιμακωθούν και η πείνα θα αρχίσει να επηρεάζει στρώματα πληθυσμού που δεν είχαν βιώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
ν

Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης: Πόλεμος, Λοιμός, Λιμός και Θάνατος. Πίνακας του Βίκτορ Βασνετσόφ (1887). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WFP, η πείνα θα χτυπήσει ιδιαίτερα τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τον αριθμό των υποσιτισμένων να αυξάνεται κατά 269%, αναφέρει ο Beasley. Αντίστοιχα, στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ασίας ο αριθμός θα ανέλθει κατά 135%. Τέλος, η υποσαχάρια Αφρική θα δει τον αριθμό των πεινασμένων να διπλασιάζεται.

Η παγκόσμια πείνα βρίσκεται ήδη υψηλή, προειδοποίησε ο Beasley. Αν δεν αναληφθεί τολμηρή δράση τώρα από τις πλούσιες χώρες, «πολλοί θα πεθάνουν, τα παιδιά θα υποφέρουν από τις συνέπειες του υποσιτισμού για πολλά χρόνια και ο κόσμος θα χάσει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση της πείνας την τελευταία δεκαετία», είπε.

Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, η πανδημία του κορονοϊού θα εξελιχθεί σε παγκόσμια επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Εφέτος 138 εκατομμύρια άνθρωποι σε 83 χώρες στηρίζονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, δήλωσε ο Beasley. Για πολλούς από αυτούς, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ είναι η «τελευταία ελπίδα για επιβίωση». Στο Νότιο Σουδάν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν φέτος στα 5 εκατομμύρια που ήδη σιτίζονται από τον ΟΗΕ. Στην Υεμένη, το WFP παρέχει τρόφιμα σε 13 εκατομμύρια.

Η κατάσταση στο Λίβανο είναι ιδιαίτερα ζοφερή μετά από την καταστροφική έκρηξη πριν από δύο εβδομάδες στη Βηρυτό. Η έκρηξη όχι μόνο κατέστρεψε τα αποθέματα σιτηρών της χώρας, αλλά και τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς καταστράφηκε πλήρως το λιμάνι που χρησίμευε για να παραλαμβάνει ο Λίβανος το 85% των τροφίμων που χρειάζεται.

Ο Beasley κάλεσε τους ηγέτες των πλουσίων χωρών να παράσχουν πρόσθετη στήριξη στον οργανισμό για την αντιμετώπιση της επικείμενης καταστροφής. Το WFP χρειάζεται 4,9 δισ. δολάρια τους επόμενους έξι μήνες για να συνεχίσει να εφαρμόζει τα ανθρωπιστικά του προγράμματα.
ν

 


Translate this post