Σοκ στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ύφεση σοκ 9,7% προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν, καθώς η πανδημία γκρεμίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από την κρίση του κορονοϊού, με τις ΗΠΑ να έχουν για πρώτη φορά 30 εκατομμύρια άνεργους. Image: Supplied

ν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορονοϊoύ γκρεμίζει την ευρωπαϊκή οικονομία το 2020 με τις χώρες του Νότου να πληρώνουν ακριβό τίμημα, καθώς σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν ποσοστά ύφεσης πάνω από 9%.

Δυναμική ανάκαμψη αναμένεται το 2021, χωρίς όμως να αναπληρώνονται οι φετινές απώλειες.

Μαύρα σύννεφα για την οικονομία της Ευρώπης που «κλειδώνει» για φέτος σε ύφεση πάνω από 7%. Η πανδημία απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε «ιστορική ύφεση» στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

Στη χώρα μας η ύφεση θα αγγίξει το 10% αρκετά πάνω από τις προβλέψεις που αποτυπώνονται στο δυσμενές σενάριο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προέβλεπε ύφεση -7,9% του ΑΕΠ, με την έκθεση της Κομισιόν να ανεβάζει το ποσοστό στο 9,7% προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, που αντέδρασε λέγοντας ότι η Κομισιόν κάνει λάθος.
ν

Σκίτσο του Αρκά (6/5/2020). Image: Supplied
ν

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ύφεση -4,7% και έλλειμμα ύψους -1,9%. Αμφότερα τα σενάρια περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απέστειλε (μαζί με το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων) το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν τη διαφορά στις εκτιμήσεις στο ότι η Κομισιόν αφενός κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, αφετέρου λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται.

Ωστόσο, η Κομισιόν έλαβε υπόψη της ότι η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται στον τουρισμό που εφέτος θα είναι μάλλον μηδενικός.

Σημειώνεται πως και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μιλήσει για δύο σενάρια, με το αισιόδοξο να εκτιμά την ύφεση στο 4%, ενώ το απαισιόδοξο να προβλέπει ύφεση το πολύ 8%.

Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αν υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας, η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 13%.

Προηγούμενες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, έκαναν λόγο για ύφεση μεταξύ 5-10%. 

Τα καλά νέα έρχονται για την επόμενη χρονιά (2021) όπου σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις η χώρα μας αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 7,9% αν και δεν είναι αρκετή για να καλυφθεί η «χασούρα» του 2020.
ν

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Αναφορικά με τους άλλους δείκτες, τα ελλείμματα και το χρέος θα πάρουν τον ανήφορο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το χρέος θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει σημαντικά το 2021 στο 182,6%.

Το δημόσιο έλλειμμα στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ που παρουσίασε το 2019.

Ακόμα ένας δείκτης που φανερώνει το μέγεθος της κρίσης είναι το ποσοστό της ανεργίας που θα αυξηθεί από το 17,3% το 2019 στο 19,9% το 2020 για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,8%, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν μεγάλη πτώση το 2020. Στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν κατά 30%, ωστόσο θα υπάρξει μεγάλη αύξηση 33%, το 2021.

Οι προβλέψεις δείχνουν πόσο ευάλωτος είναι ο Νότος απέναντι στην κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα χάσουν πάνω από 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους φέτος. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Πολωνίας θα μειωθεί μόνο κατά 4,3%, πριν ανακάμψει κατά τα ίδιο ποσοστό την επόμενη χρονιά.

«Ο κίνδυνος μιας βαθύτερης και πιο παρατεταμένης ύφεσης είναι πραγματικός», αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ν

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 10% το τρέχον έτος, ως αποτέλεσμα του σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία κορονοϊού, αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ. Image: Supplied
ν

ΒΑΡΙΑ ΛΑΒΩΜΕΝΗ Η ΙΤΑΛΙΑ

Σχεδόν στο 160% προβλέπει η Κομισιόν ότι θα εκτιναχτεί φέτος το δημόσιο χρέος της Ιταλία, καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, λόγω της κρίσης.

Οι πρώτες προβλέψεις των Βρυξελλών από την έναρξη της πανδημίας μπορεί να δυσκολέψουν κι άλλο την πορεία των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που ήδη δοκιμάζονται στις αγορές, μετά και τη χθεσινή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Ιταλίας: Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 158,9%  του ΑΕΠ φέτος πριν μειωθεί λίγο το 2021, ένα μεγάλο άλμα από το ήδη μεγάλο χρέος του 134,8% που κατέγραψε το 2019 και το υψηλότερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρώμη προέβλεπε στα τέλη Απριλίου δημόσιο χρέος 155,7%.

Μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. η Ιταλία στο θέμα του χρέους είναι δεύτερη μετά την Ελλάδα, για την οποία προβλέπεται ότι θα εκτιναχτεί στο 200% φέτος. Το 2021, η Κομισιόν προβλέπει ότι το ιταλικό χρέος θα μειωθεί στο 153,6% του ΑΕΠ.

Όσο για το έλλειμμα, η εκτίμηση των Βρυξελλών είναι ότι θα αυξηθεί στο 11,1%.
ν

 


Translate this post