Η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2020

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Για μια ακόμη φορά φέτος, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως, λόγω της εγγύτητάς του στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ μια φορά φέτος, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως την Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.

Το φεγγάρι δεν θα φαίνεται μεγαλύτερο μόνο τη μέρα αυτή αλλά και την Παρασκευή 8 Μαΐου, καθώς θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Μάλιστα, όταν η πανσέληνος θα βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι θα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.

Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021.

Πανσέληνος δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται σε αντίθεση θέση από τον Ήλιο. Η ακριβής ώρα της Πανσελήνου είναι 13:46 το μεσημέρι της Πέμπτης. Τη μέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται στον Ταύρο και η Σελήνη στον Σκορπιό.
ν

 


Translate this post