Αναπαράσταση της Σταύρωσης στις Φιλιππίνες

Κατηγορία Παραδόσεις

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Παράξενα έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα

Ένα από τα πιο «παραστατικά» έθιμα του Πάσχα είναι αυτό που εφαρμόζουν οι ρωμαιοκαθολικοί στις Φιλιππίνες, όπου εθελοντές καρφώνονται πάνω στο σταυρό για να δείξουν το βαθύ θρησκευτικό τους αίσθημα.

Η σταύρωση στις Φιλιππίνες δεν διαφέρει σε τίποτα από την σταύρωση της ρωμαϊκής περιόδου. Image: Supplied

ν

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ στις Φιλιππίνες είναι μια λατρευτική πρακτική που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή και αποτελεί μέρος της τοπικής τήρησης των εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτοί που παίρνουν μέρος στη Σταύρωση δέχονται πρόθυμα αυτό το μαρτύριο, καθώς θέλουν να ζήσουν τον πόνο του Ιησού Χριστού και τα μαρτύρια που υπέστη. Γι’ αυτό, εκτός της Σταύρωσης, η τελετή περιλαμβάνει τη μεταφορά του ξύλινου σταυρού στην περιοχή της Σταύρωσης, καθώς και το μαστίγωμα από αυτούς που υποδύονται τους στρατιώτες.

Αυτοί που σταυρώνονται επιδιώκουν την επικράτηση του πνεύματος πάνω στην ύλη με τη θανάτωση της σάρκας ή για να ζητήσουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους ή επειδή έδωσαν έναν όρκο και θέλουν να τον κρατήσουν.

Δεν λείπουν και αυτοί που σταυρώνονται επειδή έχουν μεγάλη εύνοια στη ζωή τους και πολλά κέρδη, και θέλουν με αυτό τον τρόπο να ισορροπήσουν τα πράγματα, επιλέγοντας αυτοί το μαρτύριο που θα υποστούν, αντί να τους το επιβάλλει η ζωή με μια δυσμενή αλλαγή της τύχης τους.

Η καθολική εκκλησία δεν επιδοκιμάζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά η περιοχή του Σαν Φερνάντο έχει γίνει πόλος ενός ιδιόρρυθμου τύπου τουρισμού.

Πάντως το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων επιβάλλει οι συμμετέχοντες στις τελετές να έχουν κάνει αντιτετανικό ορό και τα καρφιά να είναι αποστειρωμένα.
ν

Αναπαράσταση της Σταύρωσης στο Σαν Φερνάντο των Φιλιππίνων. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Αρτούρο Μπάτινγκ, 44 χρόνων, προσφέρεται να σταυρωθεί και οι γείτονες βοηθούν να δεθεί στον τεράστιο ξύλινο σταυρό και καρφώνουν τις παλάμες του με καρφιά 10 εκατοστών.

Ο Μπάτινγκ ανέφερε ότι το έκανε αυτό για να απαλλαγεί η οικογένειά του από ασθένειες και πρόσθεσε ότι ο πόνος ήταν υποφερτός. Μετά τη δοκιμασία αυτή που διήρκησε μερικά λεπτά και την είδαν εκατοντάδες άνθρωποι, αποφάσισε ότι θα συμμετέχει πλέον στο τελετουργικό κάθε χρόνο.

Δύο άλλοι πιστοί ακολούθησαν την ίδια μοίρα πάνω στον ίδιο σταυρό στο χωριό του Σαν Χουάν, στις παρυφές της πόλης, βόρεια του Σαν Φερνάντο. Ένας από αυτούς, ο Άλεξ Λαρανάνγκ, 57 χρόνων, που είναι πωλητής σάντουιτς σε λεωφορεία, τελεί το έθιμο της εθελοντικής σταύρωσης εδώ και 12 χρόνια. Και αυτός αναφέρει ότι ο πόνος είναι ανεπαίσθητος. «Σχεδόν δεν αισθάνομαι τίποτα. Τα νεύρα έχουν νεκρωθεί», λέει χαρακτηριστικά.
ν

Πιστοί αυτομαστιγώνονται δημοσίως για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους κατά τη διάρκεια των τελετών της Μεγάλης Παρασκευής στο Σαν Φερνάντο των Φιλιππίνων. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολυάριθμες στα χωριά και στους δρόμους των Φιλιππίνων, ειδικά τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή.

Ένα άλλο έθιμο περιλαμβάνει την δημόσια αυτομαστίγωση των πιστών, οι οποίοι φοράνε μαύρες κουκούλες και περπατάνε ξυπόλητοι, μαστιγώνοντας τις γυμνές πλάτες τους με ένα μαστίγιο φτιαγμένο από μπαμπού.

Τα μικρά παιδιά που τους ακολουθούν στη λιτανεία πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους για να αποφεύγουν τις σταγόνες αίματος που πετάγονται στον αέρα από τα μαστιγώματα.

«Δεν το καταδικάζουμε, αλλά και δεν το ενθαρρύνουμε», λέει ένας ιερέας στο καθολικό ραδιόφωνο της χώρας.

Άλλωστε είναι χιλιάδες οι θεατές που περιμένουν υπομονετικά κάτω από τον τροπικό ήλιο για να δουν τη τελετή της Σταύρωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (βάσει των Οδηγιών κοινότητας).

Crucifixion in the Philippines | VICE News
ν

ν

 


Translate this post