Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στην άκρη του Αιγαίου (vid)

Κατηγορία NEWS, Παραδόσεις

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και παίρνει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Ο Καραγκιόζης είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Image: Supplied

ν

ΣΤΟ ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, εκεί όπου κάποιοι… «φυλάνε ακόμα Θερμοπύλες», διατηρώντας αναλλοίωτες μνήμες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις αιώνων, στο ακριτικό Καστελόριζο, θα ταξιδέψει φέτος ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, ο Καραγκιόζης.

Κι αυτό χάρη στον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Απόστολο Δομτζίδη, εκπαιδευτικό από την Ξάνθη, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) να παρουσιάσει στα παιδιά του Καστελόριζου και τους εκατοντάδες επισκέπτες του πανέμορφου ακριτικού νησιού, τη δουλειά του Θιάσου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη».

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Καστελόριζο ένα ιδιαίτερο και πολυδιάστατο φεστιβάλ. Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα» (25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2019), το οποίο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μεταμορφώσει πολιτιστικά το νησί.

Χάρη στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., την καθ’ όλα δραστήρια γραμματέα του, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου, την επιστημονική ομάδα του ιδρύματος και τους δεκάδες εθελοντές, το νησί φιλοξενεί εδώ και μια τετραετία τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που έχουν «αγκαλιάσει» ντόπιοι και επισκέπτες.
ν

Αρχοντιά και παράδοση στο όμορφο Καστελόριζο. Image: Supplied
ν

Όλα ξεκίνησαν το 2016 από την αναζήτηση μιας δράσης, στο πλαίσιο της οποίας θα προβάλλονταν μια από τις πρόσφατες τότε ιστορικές παραγωγές του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. που αφορούσε το ακριτικό νησί, με τίτλο: «Στην άκρη του Αιγαίου – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ».

Πολύ γρήγορα όμως αυτή η δράση εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, επιστήμονες και απλούς ταξιδιώτες, περιηγητές και ιστορικούς, Έλληνες και ξένους. Όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ενδιαφέρει…

Το όραμα των διοργανωτών του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο».

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Ειρήνη Σαρίογλου και η ομάδα της κατάφεραν πραγματικά να μιλούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό γι αυτόν το μοναδικό θεσμό, που φιλοδοξεί να αναγεννήσει πολιτιστικά το νησί, προσδίδοντάς του κάτι από την αίγλη των περασμένων αιώνων. Τότε, που το Καστελόριζο, σαν άλλη Σμύρνη, ήταν ένας τόπος ζηλευτός.

Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα Karagöz σημαίνει μαυρομάτης.

Ως λαϊκός ήρωας, ο Καραγκιόζης εκπροσωπεί τνο φτωχό, εξαθλιωμένο, πολυμήχανο Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, τον φίλο του Χατζηαβάτη, τον θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα (Η παράγκα του Καραγκιόζη), είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη.
ν

Ο Καραγκιόζης Τραγουδιστής
ν

ν

 


Translate this post