Οι περίφημες μάσκες του καρναβαλιού της Βενετίας (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παραδόσεις

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι παγκοσμίως φημισμένο για τα εκπληκτικά κοστούμια του και τις περίτεχνες μάσκες του.

Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι φημίζεται για τις χαρακτηριστικές μάσκες του. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ είναι ο κόσμος της διονυσιακής έκστασης, όπου ο Αρλεκίνος, ο τρελός του χωριού ή γελωτοποιός γίνεται βασιλιάς και όλοι υποκλίνονται στην αυλή του, στο βασίλειο του παραλογισμού. Αυτή η μανία μας κάνει να στροβιλιζόμαστε στους δρόμους πετώντας το προσωπείο μας –που με τόσο επιμέλεια έχουμε φτιάξει– και ταυτόχρονα βεβηλώνοντας τις πιο ιερές παραδόσεις και αξιοσέβαστες συνήθειές μας. η τάξη του κόσμου μας καταρρέει και περιβαλλόμαστε από το αρχέγονο χάος, όπου ενεδρεύουν τα φάσματα του συλλογικού ασυνείδητου.
Από όλα τα καρναβάλια, το πιο φημισμένο είναι της Βενετίας. Την εποχή των Απόκρεων κάθε γωνιά της Βενετίας, από το πιο απόμερο αλσύλλιο έως τις πιο διάσημες πλατείες της, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί σαν μια μόνιμη απέραντη σκηνή για κάποιο είδος ανοιχτού θεάτρου.
Ο επισκέπτης έχει κάθε στιγμή την εντύπωση ότι κάποια θεατρική πράξη παίζεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του.
Αυτή η αίσθηση ενισχύεται από τα απρόσμενα πειράγματα ανάμεσα στους γονδολιέρηδες που θυμίζουν τα «εξ αμάξης» των αρχαίων Αθηναίων, τις θορυβώδεις και χαρούμενες φωνές των γυναικών που μαζεύονται μπροστά στα μαγαζιά έως τα ατέλειωτα σμήνη των τουριστών κάθε φυλής και χρώματος, που γεμίζουν καθημερινά τους δρόμους και προσδίδουν στην πόλη μια ατμόσφαιρα εξωτική.
Η κληρονομιά της Βενετίας σε θέματα παράδοσης και λαϊκών εορτών είναι πλούσια και είναι ριζωμένη στην ιδιαίτερη ιστορία της, στις πνευματικές εκδηλώσεις των κατοίκων της και στη στάση τους απέναντι στη ζωή. Μερικές από αυτές είναι πολύ αρχαίες, όπως η Εξάγνιση της Παρθένου, που χρονολογείται από το 942 μ.X. Παρόμοια είναι και η Εορτή του Λυτρωτή που άρχισε το 1576.
H ατμόσφαιρα και το πνεύμα των εορτών αυτών είναι αυθεντικά και θα ήταν λάθος να νομίσουμε ότι επιβιώνουν για χάρη του τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και για το καρναβάλι. Κατά τη διάρκεια του, η Βενετία μετατρέπεται σε μια μεγάλη θεατρούπολη όπου πρωταγωνιστούν οι μάσκες.

ν

ν

 


Translate this post