Μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν τον κοροναϊό;

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Κορονοϊός

ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό στον άνθρωπο; Τι απαντούν οι ειδικοί σε έρευνα του National Geographic.

Μια τίγρης των βουνών βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στο Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη. Image: Reuters. Πηγή: Supplied

ν

ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε η είδηση ότι μια τίγρης στο Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε θετική στον κοροναϊό. Αλλά και το γεγονός ότι θετική βρέθηκε και μια γάτα στο Βέλγιο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 στους ανθρώπους;

Η απάντηση είναι σαφής: δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα, κατοικίδια ή μη, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 στους ανθρώπους.

Αντίθετα, ο άνθρωπος όταν έχει προσβληθεί από κοροναϊό μπορεί να μολύνει και τα ζώα, όταν βρεθεί κοντά τους, καθώς ο οργανισμός τους είναι πολύ πιο ευάλωτος από αυτόν του ανθρώπου.

Μια μελέτη, που έγινε σε εργαστήριο διαγνωστικών κτηνιατρικών εξετάσεων των ΗΠΑ, όπου εξετάστηκαν χιλιάδες δείγματα από σκύλους και γάτες, αναφέρει ότι δεν διαπίστωσε κάποια περίπτωση ασθένειας

Τα ζώα δεν μεταδίδουν τον κοροναϊό στους ανθρώπους. Μόνο άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 σε ζώα και ανθρώπους.

Μια βιαστικά δημοσιευμένη έκθεση ενός μη ολοκληρωμένου πειράματος που έγινε με γάτες, αναφέρει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε μια κοινότητα γατιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες είναι ένας σημαντικός φορέας στη διάδοση της νόσου μεταξύ των ανθρώπων.

Με τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν ξεπεράσει τα 1.600.000 και τους θανάτους να είναι πάνω από 96.000 παγκοσμίως, οι ειδικοί λένε ότι αν τα ζώα ήταν ένας σημαντικός φορέας μετάδοσης της νόσου, θα το γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

«Το Covid-19 είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται αποκλειστικά από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC της Νέας Υόρκης ο Michael San Filippo, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Κτηνιάτρων.
ν

ν

«Ο κίνδυνος μόλυνσης από τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ χαμηλός, με μόνο λίγες περιπτώσεις εμφάνισης του ιού σε ζώα συντροφιάς, ενώ δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με άτομα που αρρώστησαν από τα κατοικίδια ζώα τους».

Οι άρρωστοι με κοροναϊό μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 σε ορισμένα ζώα. Επιρρεπείς στο να μολυνθούν είναι οι τίγρεις (και πιθανώς τα λιοντάρια), οι γάτες και τα σκυλιά.

Αλλά ακόμη κι αυτός ο αριθμός περιστατικών είναι πολύ μικρός. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους έχουν νοσήσει από Covid-19 και είναι σε καραντίνα να περιορίσουν την επαφή τους με κατοικίδια ή άλλα ζώα, όπως ακριβώς κάνουν και με τους ανθρώπους.

Ο ιός SARS-CoV-2 παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στους επιστήμονες, που προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν.

Αλλά μέχρι να μάθουμε περισσότερα, το να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή μας με ένα κατοικίδιο ζώο είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε ασφαλείς.
ν

 


Translate this post