Οι Πυλώνες της Δημιουργίας στο υπέρυθρο φως (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΔΙΑΣΤΗΜΑ/ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα μια νέα εκπληκτική εικόνα των Πυλώνων της Δημιουργίας στο Νεφέλωμα του Αετού.

Η άγνωστη φωτογραφία “Οι Πυλώνες της Δημιουργίας” στο Νεφέλωμα του Αετού. Image: NASA, ESA / Hubble and the Hubble Heritage Team. Πηγή: Supplied

ν

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα μια νέα εκπληκτική εικόνα των Πυλώνων της Δημιουργίας στο Νεφέλωμα του Αετού.

Η πρόσφατα αναθεωρημένη εικόνα, που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, δείχνει τους Πυλώνες στο υπέρυθρο φως.

Αυτός ο τύπος φωτός διαπερνά τη σκοτεινή σκόνη και τα αέρια του διαστήματος και μας δίνει μια διαφορετική εικόνα των Πυλώνων.

Το Νεφέλωμα του Αετού  (γνωστό και ως Μεσιέ16 ή M16) είναι εένα ανοικτό αστρικό σμήνος που απέχει περίπου 5.700 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Όφεως. Οφείλει το όνομά του στο σχήμα του, που μοιάζει με αετό με ανοιχτά φτερά.

Το νεφέλωμα ήταν το θέμα μιας από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στην ιστορία της Αστρονομίας που τράβηξε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, η οποία απεικονίζει τους πυλώνες αερίου και σκόνης δημιουργίας μέσα στο νεφέλωμα.
ν

Η αρχική φωτογραφία “Οι Πυλώνες της Δημιουργίας”. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η νέα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα η NASA. Image: NASA, ESA / Hubble and the Hubble Heritage Team. Πηγή: Supplied
ν

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας αποτελούνται από κρύο μοριακό υδρογόνο και σκόνη, τα οποία διαβρώνονται από την φωτοεξάτμιση που προκαλείε η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τα κοντινά θερμά άστρα.

Ο αριστερός πυλώνας έχει μήκος τεσσάρων ετών φωτός. Οι προεξοχές των πυλώνων που μοιάζουν με δάχτυλα έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του ηλιακού μας συστήματος.

Η φωτογραφία αποτελείται από 32 διαφορετικές εικόνες, οι οποίες έχουν τραβηχτεί από τέσσερις διαφορετικές κάμερες του Hubble.

Η φωτογραφία δημιουργήθηκε με το φως που εκπέμπεται από τα διαφορετικά χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το νεφέλωμα. Κάθε στοιχείο εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα στην τελική εικόνα: πράσινο για το υδρογόνο, κόκκινο για το απλά ιονισμένο θείο, και μπλε για το διπλά ιονισμένο οξυγόνο.
ν

New ‘Pillars Of Creation’ Hubble Image Is Breathtaking | Video From Space
ν

ν

 


Translate this post