Χάραξε το δικό σου μονοπάτι στη ζωή

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αυτοβελτίωση

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς και μαθαίνοντας τις δυνάμεις του αληθινού εαυτού, χαράζουμε το δικό μας μονοπάτι στη ζωή. Επτά συμβουλές για τη δημιουργία του δικού σου πεπρωμένου.

ν

ΕΙΜΑΣΤΕ μιμητικά όντα. Μας ελκύουν οι επιτυχημένοι και προσπαθούμε να τους μοιάσουμε στους τρόπους, στη δουλειά, στην πορεία που έχουν στη ζωή. Όταν όμως αντιγράφουμε τους άλλους, δεν μπορούμε να αναπαράγουμε το χάρισμα, το ταλέντο ή την επιτυχία τους. Εξωτερικά, μπορούμε να μιμηθούμε τη ζωή τους, τις συνήθειες, το ντύσιμο και το είδος του αυτοκινήτου που οδηγούν, αλλά αυτό δεν φέρνει την ολοκλήρωση.

Μπορούμε να έχουμε κάποιους ανθρώπους σαν παράδειγμα, αλλά πριν τους ακολουθήσουμε θα πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε. Είναι αυτός ο δικός μου δρόμος; Ο τάδε έχει αυτή την αρετή και αυτή την ικανότητα. Ποια ικανότητα έχω εγώ; Πώς μπορώ να την εξωτερικεύσω; Βλέπω ότι ο δείνα πετυχαίνει αυτό που θέλει, αλλά τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι αθέμιτα. Θα επιτρέψω στον εαυτό μου να κάνει το ίδιο;

Καθένας από εμάς έχει κάποιες ικανότητες και κάποιες δυνάμεις που είναι μέσα του κρυμμένες, όπως ο σπόρος μέσα στη γη. Τι πρέπει να κάνουμε για να ανθίσουν;

1. Να είσαι δραστήριος

Όταν γινόμαστε ενεργητικοί και δραστήριοι, τότε οι δυνάμεις και τα ταλέντα που μας έχει δώσει η φύση έρχονται στην επιφάνεια. Και αυτά τα ταλέντα είναι δικά μας, απορρέουν από τη φύση μας, είναι γνήσια και πρωτότυπα κι όχι αντιγραφή.

Έτσι, δημιουργούμε τη δική μας ταυτότητα. Και όταν γίνει αυτό, οι άλλοι άνθρωποι έλκονται προς το μέρος μας, σαν τους πλανήτες που τους έλκει ο ήλιος. Παύουμε να είμαστε μιμητές των άλλων και γινόμαστε εμείς πρότυπα μίμησης. Οι άλλοι θέλουν να μας μοιάσουν.

2. Μάθε τον εαυτό σου

Αυτό όμως δεν συμβαίνει όταν αντί να στρέψουμε τη ματιά μας μέσα μας, εκεί όπου βρίσκονται οι δικές μας ικανότητες και ταλέντα, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στον εξωτερικό κόσμο. Και προσπαθούμε να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί παίζοντας έναν ρόλο. Το να παίζεις ένα ρόλο δεν είναι κακό και σίγουρα δείχνει κάποια ικανότητα, όμως είναι κάτι ψεύτικο. Αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να ντύνουμε με ρούχα δανεικά τον εαυτό μας.

Πριν βγούμε έξω, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κομψοί και ευπαρουσίαστοι. Εμπιστευόμαστε τον καθρέφτη και δεν αμφιβάλουμε γι’ αυτό που μας λέει. Όμως ο καθρέφτης αντανακλά την εξωτερική μας εμφάνιση. Δεν αντικατοπτρίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ικανότητές μας.

Ο καθρέφτης δεν μπορεί να δείξει το αν είμαστε ερωτευμένοι ή όχι, ή την αγάπη που έχουμε στην καρδιά μας. Μπορούμε να πάμε στη δουλειά φορώντας τα καλύτερα ρούχα μας. Αλλά όταν συναντήσουμε μια πρόκληση ή κάποιος μας προσβάλλει, θα ανταπαντήσουμε με θυμό ή με μελαγχολική σιωπή. Σε κάθε περίπτωση, η ηρεμία και η ψυχική ισορροπία μας έχουν καταστραφεί. Τα όμορφα ρούχα που φοράμε δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να μας προστατεύσουν.
ν


ν

3. Να είσαι ο εαυτός σου

Μόνο η εσωτερική δύναμη και η επικέντρωση στον εαυτό μπορούν να μας κρατήσουν ήρεμους, χαρούμενους και ψύχραιμους. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον θεϊκό πυρήνα που έχουμε μέσα μας και που αποτελεί το εστιακό κέντρο ολάκερης της ύπαρξής μας. Από τον πυρήνα του εαυτού ρέει το αιώνιο ρεύμα της ειρήνης και της ηρεμίας.

Η μίμηση των άλλων και η αντιγραφή δεν μας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη. Αντίθετα, οδηγούμαστε στην υποταγή και στη θλίψη, γιατί στο πρώτο εμπόδιο που θα παρουσιαστεί, η προσωπικότητα που έχουμε υιοθετήσει θα ξεφουσκώσει και θα μαραθεί, αφήνοντάς μας γυμνούς και εκτεθειμένους. Γιατί είναι αντίγραφο και όχι στάση αληθινή.

4. Έλεγξε τις επιθυμίες σου

Έχει λοιπόν σημασία να ξέρουμε ποια στάση κρατάμε και να ελέγχουμε τις σκέψεις, τα λόγια και τα συναισθήματά μας. Οι επιθυμίες μας είναι όντως δικές μας; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Ελέγχω τον εαυτό μου σημαίνει ελέγχω τις επιθυμίες μου.

Προέρχονται οι επιθυμίες από τον εσωτερικό εαυτό; Ή μήπως είναι δάνεια που έχουμε άσκεφτα υιοθετήσει από άλλους ανθρώπους και το εξωτερικό περιβάλλον;

Όταν καταλαμβανόμαστε από οργή, θλίψη και ταραχή είναι σημάδι ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον πυρήνα του εαυτού μας. Γιατί το κύριο γνώρισμα του εσωτερικού εαυτού είναι η ηρεμία.

5. Επένδυσε στον εσωτερικό πλούτο

Καθετί εξωτερικό είναι βραχύβιο, προσωρινό – τα χρήματα, τα νιάτα, η ομορφιά. Αντίθετα, ο εσωτερικός πλούτος, η ζωντάνια και η εσωτερική ομορφιά είναι πράγματα αιώνια. Αυτή την εσωτερική ομορφιά είναι που χρειαζόμαστε και αυτό είναι ό,τι κερδίζουμε ενεργοποιώντας τον εαυτό μας και κατευθύνοντας το μυαλό μας σ’ ένα ανώτερο ιδανικό.

Αυτό εννοούσε ο Σωκράτης λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να στέκεται στην εξωτερική ομορφιά και τα ωραία σώματα, αλλά να αναζητά στον άνθρωπο το εσωτερικό κάλλος, την ομορφιά της ψυχής, την εσωτερική ομορφιά που είναι αποτέλεσμα της ακτινοβολίας ενός όμορφου μυαλού. Δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά να ψάχνουμε μέσα στον άνθρωπο και να κοιτάζουμε τι είναι αυτό που έχει ο άλλος μέσα του.
ν

ν

6. Μην στέκεσαι στην εμφάνιση

Η εξωτερική εμφάνιση παραπλανά. Όταν βλέπεις έναν ζητιάνο στο δρόμο, απλώς του δίνεις ελεημοσύνη. Δεν θα τον αγκαλιάσεις ούτε θα του σφίξεις το χέρι. Επειδή το θέαμά του είναι ανοίκειο ή αποκρουστικό. Όμως από την άποψη της ψυχής και ο ζητιάνος και ο βασιλιάς είναι εξίσου θείοι και όμορφοι, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει τον εσωτερικό τους πυρήνα. Το ίδιο και κάθε άλλος άνθρωπος.

Η διάφορά ανάμεσα στο “είδα” (κοιτάζω) και στο “οίδα” (γνωρίζω) είναι ένα μόνο γράμμα. Ας μην στεκόμαστε, λοιπόν, σε αυτό που βλέπουμε, αλλά να ψάχνουμε βαθύτερα, αναζητώντας τον εσωτερικό πυρήνα, κατά πόσον αυτός έχει αφυπνιστεί και φωτίζει τον άνθρωπο.

7. Να είσαι αληθινός

Όπως λέει ο Πλωτίνος, ο αληθινός άνθρωπος συμπίπτει με τον αληθινό εαυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι ομοιώματα, όπως ένα πρόσωπο που αντανακλάται σε πολλούς καθρέφτες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη θαυμάζοντας το είδωλό σας, προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά και σοβαρά. Κοιτάξτε τον κατάματα, σαν να μην τον έχετε ξαναδεί, και ρωτήστε: «Ποιος είναι ο αληθινός εαυτός μου;»

Αφυπνίζοντας το πνεύμα που έχουμε μέσα μας, το οποίο βρίσκεται σε λήθαργο, αποκτούμε δύναμη, ορθή κρίση, ευφυΐα, επαγρύπνηση, συνειδητότητα, προστασία για εμάς και την οικογένειά μας και την επιθυμία να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αποκτούμε επίσης επαφή με την ανώτερη δύναμη που υπάρχει στο σύμπαν, γιατί αυτή υπακούει στο όμοιό της – στο ουράνιο πνεύμα που έχουμε μέσα μας.

Σε περιόδους ακμής, η ιδέα ότι υπάρχει μέσα μας ένας θείος πυρήνας, σταθερός και αμετάβλητος, μπορεί να φαίνεται ανόητη ή εξοργιστική. Σε περιόδους κρίσης και παρακμής (όπως η σημερινή) η γνώση ότι υπάρχει μέσα μας μια λανθάνουσα δύναμη που μπορεί να αφυπνιστεί, μας δίνει τη βεβαιότητα πως καμιά εξαθλίωση, καμιά κακουχία, κανένας ανόητος κυβερνήτης ή καταπιεστής δεν μπορούν να μας εκμηδενίσουν.
ν

 


Translate this post