Σεισμός Αλβανίας: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Συνεχείς ενημερώσεις

Youmagazine Newsroom

 

Μέχρι τώρα υπάρχουν 32 νεκροί και πάνω από 650 τραυματίες, αλλά ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλοί ακόμη άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Στο τέλος του άρθρου υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση από την αλβανική τηλεόραση.

Πολίτες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Θουμάνε (Thumane) της Αλβανίας που χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Image: Supplied

ν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το σεισμό, ενώ τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν νέα πτώματα. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες νεκρές από πτώση κτιρίου με διαμερίσματα στην πόλη Θουμάνε (Thumane), ενώ ένας άνθρωπος πέθανε στην πόλη Kurbin πηδώντας στο έδαφος από ένα κτίριο. Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται σε Δυρράχιο και Θουμάνε, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές· 48 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί, αλλά πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ έγινε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας) με το επίκεντρό του να εντοπίζεται κοντά στο Δυρράχιο. Πρόκειται για τη δεύτερη δυνατή δόνηση μέσα σε περίπου ένα δίμηνο και την πιο ισχυρή εδώ και 30 χρόνια, που κατατρομοκράτησε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Ο σεισμός συγκλόνισε την πρωτεύουσα Τίρανα και την γύρω περιοχή, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων, ενώ τρεις μετασεισμοί που ακολούθησαν είχαν μεγέθη μεταξύ 5,1 και 5,4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο ήταν 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των Τιράνων στην Αδριατική Θάλασσα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
ν

Νεαρό αγόρι απεγκλωβίστηκε πριν από περίπου μια ώρα από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο. Τα ελληνικά σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ήταν από τα πρώτα που έφτασαν στην περιοχή. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν γίνει μέσα και γύρω από την παράκτια πόλη του Δυρραχίου. Τέσσερα σώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού ενός νεαρού κοριτσιού, ανασύρθηκαν από ερείπια στο Δυρράχιο, όπου ένα ξενοδοχείο κατέρρευσε και άλλα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή του Δυρραχίου από το 1926, δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ο σεισμολόγος Rrapo Ormeni.
ν

Σπίτι χτυπημένο από τον σεισμό στο Δυρράχιο. Ύστερα από μερικά λεπτά κατέρρευσε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης. Image: News24. Πηγή: Supplied
ν

Η περιοχή είναι σεισμογενής, καθώς το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ βρίσκεται μεταξύ της Ευρασιατικής πλάκας και της Αδριατικής πλάκας, η οποία συγκρούεται με την Αφρικανική πλάκα.

Το 1979, ένας παρόμοιος σεισμός που χτύπησε 70 χλμ. βορειότερα, στο Μαυροβούνιο, σκότωσε 135 ανθρώπους στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία.
ν

Ένα κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Θουμάνε. Image: Florion Goga / Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Θουμάνε και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από ένα κτίριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Θουμάνε.

Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Λέζα (Lezhe).

Στην κωμόπολη Θουμάνε, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.
ν

Από το ξενοδοχείο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο ανασύρθηκαν τέσσερα σώματα, μεταξύ των οποίων αυτού ενός νεαρού κοριτσιού. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Στην Βοσνία, ένας άλλος σεισμός, με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, συγκλόνισε το Σεράγεβο. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημίες.

Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Θουμάνε, που ήταν η πλησιέστερη στο επίκεντρο, είναι εξαιρετικά δραματική. «Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι από τα ερείπια», είπε, και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν άμεση υποστήριξη.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναχώρησε αμέσως για τη γειτονική χώρα με αεροσκάφος C-130, για να βοηθήσει στο έργο έρευνας και διάσωσης, ενώ στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τα Σκόπια όπου βρισκόταν.

Όσον αφορά την πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελληνικό χώρο, ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας «δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο».

Οι σκέψεις και οι ευχές του ελληνικού λαού είναι δίπλα στον σκληρά δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.
ν

Ζωντανή αναμετάδοση από την αλβανική τηλεόραση | News24 Albania
ν

ν

 


Translate this post