Γκορμπατσόφ: «Ο κόσμος βρίσκεται σε κολοσσιαίο κίνδυνο» (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επισημαίνει τον «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποιεί για τον επερχόμενο Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Image: Supplied

ν

Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ανάμεσα στους Δυτικούς και την Ρωσία συνιστά «κολοσσιαίο κίνδυνο» εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απευθύνοντας έκκληση για την καταστροφή τους.

«Όσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», επεσήμανε ο ηγέτης που κυβέρνησε την Σοβιετική Ένωση από το 1985 μέχρι την διάλυσή της το 1991. 

«Όλες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει «να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας».

Για τον 88χρονο τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, οι σημερινές σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά, ωστόσο, «υπάρχει πόλεμος», ένας πόλεμος που τον χαρακτηρίζει «ψυχρούτσικο».

«Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχει ανταλλαγή πυρών. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση».

Έπειτα από εξάμηνο διάλογο κωφών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν στις αρχές του Ιουνίου 1987 το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), που καταργεί την χρήση και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, των χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Η συνθήκη είχε ισχύ από το 1988 μέχρι το 2019.

Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν και τον γενικό γραμματέα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στις 8 Δεκεμβρίου 1987. Η συνθήκη εγκρίθηκε από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 27 Μαΐου 1988 και επικυρώθηκε από τους Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ την 1η Ιουνίου 1988, βάζοντας τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη.

Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου 2018, στη συνέχεια την επομένη από την Μόσχα, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.
ν

Μια ιστορική στιγμή: Ρόναλντ Ρήγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βάζουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων στον Λευκό Οίκο το 1987. Image: Reuters. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΠΡΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟ 2024-25;

Τη νηφαλιότητα ηγετών όπως ο Ρήγκαν και ο Γκορμπατσόφ τη διαδέχτηκε η τρέλα του κέρδους και της απληστίας της εποχής μας. Ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από πωλητές όπλων. Και ο ένας και ο άλλος προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους όσες περισσότερες χώρες μπορούν για να τους πωλήσουν κάθε είδους όπλα του θανάτου, κυρίως πυρηνικά.

Νέα φαινόμενα, όπως ο υπερπληθυσμός της Γης, η κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό πρόβλημα, η συρρίκνωση των διαθέσιμων φυσικών πόρων κ.ά. οξύνουν τις διαφορές μεταξύ των κρατών, ώστε δεν αποκλείεται μια πυρηνική αναμέτρηση γύρω στο 2024-25, με αφορμή τη διαμάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων.

Το 2025 ο πληθυσμός της Γης θα έχει φτάσει τα 8,1 δισεκατομμύρια έναντι των 7,2 δισεκατομμυρίων που είναι σήμερα. Ωστόσο, οι ανάγκες του σε τρόφιμα και καύσιμα θα είναι πολλαπλάσιες του ενός δισεκατομμυρίου που θα προστεθεί.

Η υπόθεση ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι και αύριο έτσι όπως είναι σήμερα είναι μάλλον αφελής, αφού δεν στηρίζεται σε κανένα προηγούμενο ιστορικό παράδειγμα. Η ανθρωπότητα ήδη βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και δεν διαφαίνεται διαφυγή ή εκτόνωση χωρίς πόλεμο.
ν

Mikhail Gorbachev: World in ‘colossal danger’ | BBC News
ν

ν

 


Translate this post