Ο ναρκισσισμός ως αντίβαρο στο στρες και την κατάθλιψη

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο ναρκισσισμός ή αγάπη του εαυτού, λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στο στρες και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ναρκισσιστές, αν και η μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους δεν είναι πάντα ρεαλιστική, έχουν όλα τα θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας στάσης, καθώς τους γεμίζει με δύναμη και αυτοπεποίθηση, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Image: Supplied

ν

Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ, ο γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού, ήταν τόσο όμορφος που δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω του. Πήγαινε συχνά σε λίμνες και πηγές και καθρεφτιζόταν στα νερά τους. Γοητευμένος από την εικόνα του που καθρεφτιζόταν στο νερό, θέλησε, βυθίζοντας το βραχίονα του στο νερό, να την αιχμαλωτίσει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατόρθωνε, παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που μαράζωσε και πέθανε. Στη θέση εκείνη μετά από λίγο φύτρωσε το ομώνυμο άνθος ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.

Από το όνομά του δημιουργήθηκε ο όρος ναρκισσισμός για να περιγράψει τα άτομα που είναι υπέρμετρα εγωκεντρικά.

Στην ψηφιακή εποχή, ο ναρκισσισμός εκδηλώνεται μέσω της λήψης φωτογραφιών selfie. Ο αυτοθαυμαζόμενος παίρνει συνεχώς εικόνες του εαυτού του, με τέτοιο αχόρταγο και ανικανοποίητο τρόπο που κάποιες φορές, αναζητώντας την τέλεια εικόνα, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι Νάρκισσοι που έχουν σκοτωθεί. Φεύγουν όμως απόλυτα ικανοποιημένοι, αφού η τελευταία εικόνα που παίρνουν μαζί τους από αυτόν τον κόσμο είναι του εαυτού τους.

Ωστόσο, για τους επιστήμονες αυτή η συμπεριφορά, να θαυμάζεις συνεχώς τον εαυτό σου μέρα και νύχτα, όχι μόνο δεν είναι κατακριτέα, αλλά αντίθετα είναι πλήρως επιθυμητή.

Οι άνθρωποι με έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, γιατί φροντίζουν τον εαυτό τους επειδή τον αγαπάνε, είναι πιο ανθεκτικοί ψυχικά, γιατί δεν τον κατηγορούν για τις αποτυχίες τους και δεν υποκύπτουν εύκολα στο στρες και την κατάθλιψη, επειδή δεν νιώθουν ντροπή ή ενοχές για ό,τι κάνουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία έχει επικεφαλής έναν Έλληνα ψυχολόγο της διασποράς.
ν

Το αίσθημα ανωτερότητας σχετίζεται με την ψυχική και διανοητική ανθεκτικότητα, την εμπιστοσύνη στον εαυτό και την προσήλωση στον στόχο, ενώ προστατεύει το άτομο από το στρες και την κατάθλιψη. Image: Supplied
ν

Αν και ο ναρκισσισμός θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως ένα αρνητικό γνώρισμα της προσωπικότητας, η νέα έρευνα που έγινε σε περίπου 750 άτομα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κώστα Παπαγεωργίου, διευθυντή του Εργαστηρίου InteRRaCt της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχολογίας Personality and Individual Differences, δείχνει ότι υπάρχουν και ψυχικά οφέλη για όσους είναι ναρκισσιστές, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην εκδήλωση διαφόρων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων.

Ο ναρκισσισμός αποτελεί μέρος της «σκοτεινής τετράδας» της προσωπικότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον μακιαβελισμό, την ψυχοπάθεια και τον σαδισμό.
ν

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ

Ορισμένοι ναρκισσιστές είναι πιο ευάλωτοι και αμυντικοί («ευάλωτος ναρκισσισμός»), ενώ άλλοι είναι πιο επιθετικοί και διέπονται από μια «διογκωμένη» υπέρμετρα αντίληψη του εαυτού τους κυνηγώντας την εξουσία («μεγαλοπρεπής ναρκισσισμός»).

Όπως λέει ο δρ. Παπαγεωργίου, «τα άτομα που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα των σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός, εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, λόγω της υπερβολικής αυτοπεποίθησης που έχουν και της μικρής αίσθησης του κινδύνου. Επειδή δεν αισθάνονται ντροπή ή ενοχές, αυτό τους κάνει τολμηρούς και τελικά πιο ανθεκτικούς στις δυσκολίες της ζωής.
ν

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αυτοθαυμασμός, ως προϊόν εξέλιξης και έκφρασης της ανθρώπινης φύσης, μπορεί να έχει ευεργετικά ή επιβλαβή αποτελέσματα ανάλογα με το πώς θα τον χειριστεί το κάθε άτομο. Image: Supplied
ν

Έχοντας εξετάσει περισσότερα από 700 άτομα, οι επιστήμονες επισήμαναν ορισμένες θετικές πλευρές του ναρκισσισμού, όπως η ανθεκτικότητα έναντι των διαφόρων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία..

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πάσχουν από μεγαλοπρεπή ναρκισσισμό είναι λιγότερο ευάλωτοι στο στρες και επομένως είναι λίγες οι πιθανότητας να εισψωρήσει στη ζωή τους ο παράγοντας άγχος.

Είναι διανοητικά ανθεκτικοί και βλέπουν τις προκλήσεις της ζωής όχι ως εμπόδιο αλλά ως ευκαιρία να παλέψουν για κάτι νέο και να βελτιώσουν τη θέση τους.

Με άλλα λόγια, η νέα έρευνα αμφισβητεί τη θέση ότι ο ναρκισσισμός είναι κοινωνικά τοξικός, θέτοντας το ερώτημα: «Αν ο ναρκισσισμός δεν ήταν ωφέλιμος στους ανθρώπους, γιατί επιμένει και βρίσκεται σε άνοδο στις σύγχρονες κοινωνίες;»

Συμπερασματικά, ο ναρκισσισμός, ως προϊόν εξέλιξης και έκφρασης της ανθρώπινης φύσης, μπορεί να έχει ευεργετικά ή επιβλαβή αποτελέσματα ανάλογα με το πώς θα τον χειριστεί το κάθε άτομο.
ν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ δεν είναι όλες οι πλευρές του ναρκισσισμού καλές, ορισμένες πτυχές του έχουν θετικά αποτελέσματα. Image: Supplied
ν

 


Translate this post