Ένας στους δέκα Έλληνες νιώθει μεγάλη μοναξιά (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο ένας στους δέκα Έλληνες νιώθει μοναξιά, αναφέρει μελέτη του JRC της ΕΕ. Δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε μόνοι.

ν

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» μοναξιάς αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων, όσο και την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.

Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες (το 18% ή σχεδόν ο ένας στους πέντε) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα.

Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, όπου πάνω από το 40% των ανθρώπων βλέπουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα, βρίσκονται η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ενηλίκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μια χώρα όπως η Πορτογαλία, η οποία θεωρείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Ελλάδα στην ΕΕ, το ποσοστό της κοινωνικής απομόνωσης είναι μόνο 9% έναντι 43% στη χώρα μας.

Πηγή: Wikimedia Commons

Από την άλλη πλευρά, συνολικά 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 7% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ο ένας στους 14) νιώθουν μοναξιά πολύ συχνά. Εκτός από την Ελλάδα, το 10% αγγίζει η μοναξιά και σε άλλες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία).

Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία (3%), στη Φινλανδία (4%), καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία (5%).

Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω νούμερα, το πρόβλημα της μοναξιάς είναι πιο έντονο στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης από ό,τι της Δυτικής και Βόρειας – κάτι που μάλλον ανατρέπει το στερεότυπο περί κοινωνικών Νοτίων και αποξενωμένων Βορείων. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι παράγοντες όπως η κακή υγεία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που είναι συχνότερες στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη και ευνοούν τη μοναξιά.

Οι πιο κάτω συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες, στις στιγμές που νιώθετε μεγάλη μοναξιά:

1. Μην κατηγορείτε για κανέναν λόγο τον εαυτό σας.

2. Βρείτε ανακούφιση σε έναν «μη ανθρώπινο» φίλο, όπως ένα ζωάκι, ένα απολαυστικό φαγητό, ένα βιβλίο, μια ταινία.

3. Κάνετε παρέα, όποτε μπορείτε, με άλλους ανθρώπους.

4. Κάνετε κάτι δημιουργικό, αδιάφορο πόσο απλό είναι.

5. Βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη.

6. Φέρτε στο μυαλό άλλους ανθρώπους που αισθάνονται μοναξιά και στείλτε τους ευγενικές και συμπονετικές σκέψεις.

7. Οραματιστείτε κάπου που θα θέλατε να είστε ‒μια διασκεδαστική συγκέντρωση, μια ακρογιαλιά, ένα αθλητικό γεγονός‒ και δείτε εάν, έστω για μια στιγμή, αισθανθείτε ευτυχία για όσους είναι εκεί.

8. Αντιμετωπίστε τη μοναξιά σαν ένα παλιό φίλο που ήρθε για επίσκεψη (παρά το γεγονός ότι δεν τον προσκαλέσατε).

9. Θυμηθείτε ότι η ζωή δεν είναι πάντα διασκεδαστική και ότι αύριο είναι μια νέα μέρα.

10. Τραγουδήστε. Είναι σχεδόν αδύνατο να αισθανθείς μοναξιά όταν τραγουδάς. Τραγουδήστε σόλο ή σιγοντάρετε τον αγαπημένο σας τραγουδιστή.
ν

WHY SOME GUYS CAN’T GET A GIRLFRIEND | SOCIAL PROOF THEORY
ν

ν

 


Translate this post