Ποια επαγγέλματα επιλέγουν οι ψυχοπαθείς

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ψυχολογία, Brainpower

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ποιες δουλειές προσελκύουν περισσότερο τους ψυχοπαθείς. Έρευνα που διενεργήθηκε από την βρετανική ψηφιακή εφημερίδα Independent.

Ο Τζακ Νίκολσον σε σκηνή της ταινίας “Η λάμψη”, στην οποία υποδύεται τον επιστάτη ενός ξενοδοχείου. Πηγή: Warner Bros.
ν

ΟΛΟΙ κρύβουμε έναν ψυχοπαθή μέσα μας, όμως οι περισσότεροι τον ελέγχουμε και τον χαλιναγωγούμε, με μικρή ή μεγαλύτερη επιτυχία, μέσω του λογικού μέρους της ψυχής. Σε αυτό μας βοηθά και η άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων που επιτρέπουν την αβλαβή εκδήλωση της ψυχοπάθειας, μεταμορφώνοντάς την σε κάτι κοινωνικά αποδεκτό.
Όλοι αποδεχόμαστε τους επιστήμονες που είναι λίγο «τρελοί», ενώ μας συναρπάζει η λεγόμενη «καλλιτεχνική τρέλα», επειδή και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που σκέπτονται έξω από τα καθιερωμένα πρότυπα, που έχουν όμως την ικανότητα να παρουσιάζουν τις ανακαλύψεις τους, όσο τρελές κι αν είναι, μέσα από τα λογικά σχήματα που διαθέτουν οι διάφορες επιστήμες, η ζωγραφική, η μουσική, η λογοτεχνία κτλ.
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τα άτομα με ψυχοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στους γύρω τους με τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές τους και την φαινομενική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.
Μπορούν να προσποιηθούν ψεύτικα συναισθήματα για να πετύχουν τον στόχο τους και, λόγω της έλλειψης ενσυναίσθησης, ποτέ δεν λυπούνται πραγματικά για εκείνους που γίνονται δέκτες των όποιων κακόβουλων ενεργειών τους. Αλλά, όταν τα πράγματα παίρνουν λάθος τροπή, συνήθως εκδηλώνουν τάσεις αυτοοίκτου. Ο αυτοοίκτος δεν έχει να κάνει με τύψεις, αλλά πρόκειται για μια βαθιά λύπη για τους ίδιους και για τις συνέπειες που έχουν για τον εαυτό τους οι πράξεις τους.
Σε άλλες περιπτώσεις θα πουν ωμά ψέματα, χωρίς καμία ένδειξη αμφιβολίας για αυτό που λένε και θα μεταχειριστούν τους άλλους για να τους βάλουν να κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι 1 στους 100 ανθρώπους εκδηλώνει ψυχοπαθητικές τάσεις.
Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Statista για λογαριασμό της βρετανικής ψηφιακής εφημερίδας Independent εντόπισε τα 10 επαγγέλματα, όπου είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ένα άτομο με ψυχοπάθεια.
Τα αποτελέσματα κατά σειρά μεγαλύτερης πιθανότητας είναι:
1. CEO (Chief Executive Officer) – Εκτελεστικός διευθυντής
2. Δικηγόρος
3. Εργαζόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (TV, Ραδιόφωνο, Τύπος)
4. Πωλητής
5. Χειρουργός
6. Δημοσιογράφος
7. Αστυνομικός
8. Θρησκευτικός και εκκλησιαστικός λειτουργός
9. Σεφ
10. Δημόσιος υπάλληλος
Είναι παράξενο, αλλά από τα επαγγέλματα που προσελκύουν περισσότερο τους ψυχοπαθείς απουσιάζει η πολιτική, για την οποία η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζόις Κάρολ έχει πει εύστοχα ότι «… ενώ η τρέλα στα άτομα είναι σχετικά σπάνια, είναι ουσιαστικά προϋπόθεση για έναν πολιτικό ηγέτη».
Ίσως επειδή η έρευνα περιορίστηκε στα «φυσιολογικά» άτομα, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αποτελούν τα μεσαία αστικά στρώματα, αφήνοντας απ’ έξω τα διεστραμμένα άτομα και τα κατακάθια της κοινωνίας, από τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί.

 


Translate this post