Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο ρωμαϊκό άρμα (βίντεο)

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Αρχαίο ρωμαϊκό άρμα με απολιθωμένα άλογα «μιας εξαιρετικά πλούσιας οικογένειας» ανακαλύφθηκε στην σημερινή Κροατία.

Κοντά στην πόλη Βινκόβτσι στην Κροατία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με ένα πολυτελές ρωμαϊκό άρμα και τα απολιθωμένα λείψανα δύο αλόγων. Image: CEN. Πηγή: Supplied

ν

ΕΚΕΙ όπου σήμερα βρίσκεται η Κροατία στις ακτές της Αδριατικής, την εποχή της Ρώμης αποτελούσε αυτοκρατορική επαρχία που ελληνικά ονομαζόταν Ιλλυρία και λατινικά Ιλλυρικό. Οι επαρχίες της ρωμαϊκής ηγεμονίας διαιρούντο σε δύο είδη: στις αυτοκρατορικές, στις οποίες ο διοικητής διοριζόταν από τον αυτοκράτορα, και στις βουλευτικές, στις οποίες τον κυβερνήτη (ανθύπατο) διόριζε η Γερουσία.

Η Ιλλυρία στα νεώτερα χρόνια ονομάστηκε Δαλματία, από την αλβανική λέξη delmë που σημαίνει «πρόβατο».

Στη σημερινή Κροατία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός άρματος της αρχαίας Ρώμης μαζί με τα λείψανα δύο αλόγων. Το είδος του άρματος και ο στολισμός του, αλλά και ο τρόπος ταφής, παραπέμπουν σε μια «εξαιρετικά πλούσια οικογένεια», δηλαδή σε μια οικογένεια αρχόντων.

Σύμφωνα με το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novosti.hr., η ανακάλυψη που τοποθετείται χρονολογικά στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. έγινε από αρχαιολόγους του Μουσείου της πόλης Βινκόβτσι και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Ζάγκρεμπ.

Ο επιμελητής Μπόρις Κράτοφιλ δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η ανακάλυψη αφορά μια αρχαία ταφική παράδοση, όπου η ταφή πραγματοποιείται σε υπόγειο χώρο κάτω από ένα ανάχωμα γνωστό ως τύμβος, και ότι η πρακτική σχετίζεται με τους ευγενείς της αρχαίας Ρώμης και τον πλούτο.

Σε αυτό συνηγορεί η πλούσια διακόσμηση του άρματος, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο θέσεις, μια μπροστινή για τον οδηγό και μια κιβωτιόσχημη στο πίσω μέρος για δύο άτομα, ένα από τα οποία ήταν προφανώς ο ιδιοκτήτης του άρματος.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι λαοί της αρχαιότητας είχαν αγάπη για τα άρματα, αλλά επειδή το κόστος συντήρησης ήταν πολύ μεγάλο, μόνο οι οικονομικά ισχυρές οικογένειες μπορούσαν να τα έχουν.
ν

Ρωμαϊκό ανάγλυφο με τέθριππο αρματοδρομίας και θεατές (οι αναλογίες των σωμάτων είναι σχετικές). Μουσείο Βατικανού. Image: Supplied
ν

Επίσης οι αρχαίοι είχαν την πεποίθηση πως όταν ο άνθρωπος πέθαινε, μετέβαινε με το ονειρικό σώμα του σε έναν άλλο κόσμο, εξίσου αληθινό με αυτόν εδώ, όπου συνέχιζε τις δραστηριότητες και τις ασχολίες που είχε στη γη. Γι’ αυτό πολλές φορές οι νεκροί θάβονταν με αγαπημένα αντικείμενα και όπλα ή αγαπημένα ζώα που τους συντρόφευαν στον άλλο κόσμο.

«Το νεκρικό αυτό έθιμο συνδέεται με εξαιρετικά πλούσιες οικογένειες που είχαν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη διοικητική, κοινωνική και οικονομική ζωή της επαρχίας της Πανονίας», ανέφερε ο Μπόρις Κράτοφιλ μιλώντας στη Daily Mail.

Να διευκρινίσουμε ότι η επαρχία της Πανονίας καταλάμβανε τις σημερινές περιοχές της δυτικής Ουγγαρίας, ανατολικής Αυστρίας, βόρειας Κροατίας, Σλοβενίας και βορειοδυτικής Σερβίας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Marko Dizdar δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι μοναδική για την Κροατία, αλλά και γενικότερα για τον κόσμο της αρχαιολογίας.

«Σε λίγα χρόνια θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα για την οικογένεια της οποίας τα μέλη είχαν θαφτεί στην περιοχή πριν από 1.800 χρόνια», δήλωσε ο Dizdar. «Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα άλογα, αν εκτρέφονταν εδώ ή προέρχονται από άλλα μέρη της αυτοκρατορίας, γιατί αυτό θα μας αποκαλύψει τη σημασία και την κοινωνική θέση αυτής της οικογένειας».

Ο αρχαίος κόσμος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα μυστικά του. Πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Πομπηία ένα ταχυφαγείο (fast-food) που εξυπηρετούσε βιαστικούς πελάτες και ταξιδιώτες, όπως συμβαίνει σήμερα.
ν

Ben-Hur (3/10) Movie CLIP – The Chariot Race (1959) HD | Movieclips
ν

ν

 


Translate this post