Μανιτάρι-γίγας βάρους 11 κιλών βρέθηκε στα Γρεβενά

Κατηγορία NEWS, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα μανιτάρι-γίγαντα, βάρους 11 κιλών, εντόπισε ο μανιταροσυλλέκτης Γεώργιος Γάκης σε ορεινή περιοχή των Γρεβενών.

Το μανιτάρι-γίγας σε φωτογραφία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Γάκης. Image: Supplied

ν

ΕΝΑ γιγάντιο μανιτάρι βάρους 11 κιλών, εντόπισε ο μανιταροσυλλέκτης Γεώργιος Γάκης σε ορεινή περιοχή των Γρεβενών.

Κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης βόλτας στο βουνό, που συνηθίζει να κάνει είτε μόνος τους είτε με φίλους, ο κ. Γάκης βρήκε το γιγάντιο μανιτάρι σε δασώδη περιοχή του ορεινού όγκου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σύρο Κουταβά, «το μανιτάρι το οποίο στην τοπική ονομασία λέγεται “Πόπορδο” και επιστημονικά “Λυκόπερδο το ασκόμορφο” (Handkea utriformis), είναι γευστικότατο και είναι ένα από τα τρία είδη μανιταριών που  γνωρίζω καλά και συλλέγω από τη φύση. Άλλοι μανιταρόφιλοι συλλέγουν περισσότερα είδη». 

Τα Γρεβενά δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται ως η πόλη του μανιταριού, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πάνω από 2.500 από τα συνολικά 7.000 είδη μανιταριών που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ελλάδα. Από τα Γρεβενά ξεκίνησε ο πρώτος οργανωμένος σύλλογος μανιταρόφιλων, για να εξελιχθεί στην συνέχεια σε ένα πανελλήνιο δίκτυο που έχει εκατοντάδες συλλέκτες και φίλους μανιταριών σε όλη την Ελλάδα.
ν

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αν εξαιρέσουμε τον «γίγαντα» των Γρεβενών, το Λυκόπερδο το ασκόμορφο, ένα βρώσιμο μανιτάρι του οποίου η σάρκα είναι λευκή, είναι ένα πολύ συχνό είδος που το συναντάμε σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός από το χειμώνα, σε λιβάδια, σε πάρκα και σε βοσκότοπους.

Μια μελέτη του 2005 της αντιμικροβιακής δραστικότητας αρκετών μανιταριών αποκάλυψε ότι το Lycoperdon utriforme έχει σημαντικά ενεργή δράση ενάντια σε ένα μεγάλο αριθμό βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων του Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella πνευμονία, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, και Mycobacterium smegmatis.

Από την άλλη πλευρά έχει χαμηλή αντιμυκητιασική δραστικότητα έναντι των ειδών Candida albicans, Rhodotorula rubra και Kluyveromyces fragilis.

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα κύρια λιπαρά οξέα στο λυκόπερδο είναι σε μεγάλο βαθμό το λινελαϊκό οξύ (42,4%), το ελαϊκό οξύ (23%), το παλμιτικό οξύ (12,2%) και το στεατικό οξύ (3.6%).

Επίσης μια μελέτη σε 28 διαφορετικά είδη βρώσιμων μανιταριών έδειξε ότι το Lycoperdon utriforme συσσωρεύει ίχνη μετάλλων του χαλκού (251,9 mg χαλκού ανά κιλό μανιτάρια) και του ψευδαργύρου (282,1 mg Zn / kg μανιτάρι) σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι όλα τα άλλα είδη μανιταριών που ελέγχθηκαν.
ν

 


Translate this post