Οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Συρία προδίδοντας τους Κούρδους (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Υποχωρώντας στον σφαγέα Ερντογάν, ο Τραμπ αφήνει εκτεθειμένους τους Κούρδους αγωνιστές, αποσύροντας τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

«Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Ερντογάν», έχει διακηρύξει επανειλημμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Πηγή: Aljazeera

ν

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ελήφθη τον Ιανουάριο του 2019, σε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (15 Ιανουαρίου 2019).

«Η συνομιλία της Δευτέρας (14 Ιανουαρίου 2019) έγινε μια μέρα μετά την απειλή του Τραμπ μέσω Twitter ότι θα “καταστρέψει” την οικονομία της Τουρκίας εάν οι δυνάμεις της επιτεθούν στους υποστηριζόμενους από την Αμερική Κούρδους μαχητές, οι οποίοι βοήθησαν την Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)», σημειώνει το κανάλι.

«Παρά τον πόλεμο των λέξεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ και Τουρκίας), η εκπληκτική απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία αφήνει εκτεθειμένη την κουρδική πολιτοφυλακή, καθώς η Άγκυρα σχεδιάζει να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές».

«Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους της Συρίας και ότι η Άγκυρα θα χτυπήσει μόνο τις ένοπλες ομάδες στη χώρα (Συρία) που αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», προσθέτει το Al Jazeera.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν επίσης την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας απαλλαγμένης από τρομοκράτες στο βόρειο τμήμα της χώρας», καταλήγει η τουρκική δήλωση.

Αργότερα με ένα tweet του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία.
ν

Η «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στα νότια σύνορά της, εκκαθαρίζοντας την περιοχή από τους Κούρδους αγωνιστές. Πηγή: News Media
ν

Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εννοεί αυτή την «ασφαλή ζώνη», αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να προσφέρει ασφάλεια σε όσους πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση στην Τουρκία μέσω Συρίας.

Με άλλα λόγια, με πρόσχημα ότι οι –αποδεκατισμένοι– αντάρτες του ISIS ενδέχεται να επιτεθούν στην Τουρκία (!) οι ΗΠΑ επιτρέπουν στον τουρκικό στρατό να εισβάλλει στη Συρία και να χτυπήσουν τους Κούρδους, που όχι μόνο είναι σύμμαχοι των Αμερικανών αλλά τους βοήθησαν να εξοντώσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Αν αυτό δεν λέγεται προδοσία και μάλιστα του χειρίστου είδους (γιατί προδίδεις έναν πιστό φίλο και σύμμαχο), τότε πώς λέγεται;
ν

White House: Turkey to begin military operation in Northern Syria | Al Jazeera
ν

ν

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι: ή ο Τραμπ είναι πολύ αφελής και τον κοροϊδεύει ο Ερντογάν, ή οι δύο ηγέτες κοροϊδεύουν όλους εμάς τους υπόλοιπους – ιδιαίτερα τους Κούρδους για μια ακόμη φορά.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξοντωθεί και είναι αστείο να λένε οι Τούρκοι ότι φοβούνται «επίθεση» από το ISIS. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έκανε δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος, το τροφοδοτούσε με καύσιμα και όπλα.

Έχουν μείνει μερικοί μόνο θύλακες αντίστασης του ISIS στη Συρία και πιθανόν ο Τραμπ να χρησιμοποιεί τον τουρκικό στρατό για να τους εξοντώσει, μη θέλοντας να σκοτωθούν Αμερικανοί στρατιώτες τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό και διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της Συρίας. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει με τους Κούρδους αγωνιστές στη θέση των Τούρκων, οπότε η δικαιολογία αυτή δεν ευσταθεί.
ν

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από την ΒΑ Συρία αφήνοντας βορά στον Σουλτάνο Ερντογάν τους μέχρι χθες πιστούς συμμάχους των Αμερικανών Κούρδους μαχητές. Image: AP / ANHA. Πηγή: Supplied
ν

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ανόητος εάν πιστεύει ότι ικανοποιώντας τα καπρίτσια του Ερντογάν τον ελέγχει.

Όπως αναφέρει το Foxnews, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 τζιχαντιστές αιχμάλωτοι στα χέρια των Κούρδων. Οι Τούρκοι σκοπεύουν να τους ελευθερώσουν, να τους μεταφέρουν στην Τουρκία και να εκβιάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες πως αν δεν τους δώσουν χρήματα, θα τους αφήσουν ελεύθερους να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη ως μετανάστες.
ν

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ανόητος εάν πιστεύει ότι ικανοποιώντας τα καπρίτσια του Ερντογάν τον ελέγχει. Image: Supplied
ν

Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Τύπος βοά για την επαίσχυντη αυτή πράξη των Αμερικανών. «Η τελευταία προδοσία των Κούρδων (από τους Αμερικανούς) κινδυνεύει να υπονομεύσει τον αγώνα κατά του ISIS», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία δεν είναι ή πανίσχυρη περιφερειακή δύναμη, όπως θέλει να εμφανίζεται. Παρά το μέγεθός της είναι μια αδύναμη χώρα. Όχι μόνο έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα (1 τουρκική λίρα = 0,15 ευρώ), αλλά έχει και εσωτερικά προβλήματα και προβλήματα ομοιογένειας, καθώς αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς. Οι Κούρδοι, για παράδειγμα, αποτελούν το 20% του τουρκικού πληθυσμού (είναι δηλαδή γύρω στα 20 εκατομμύρια, με εκτίμηση του 2017) και βρίσκονται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος από το 1923, όταν και υπέστησαν την πρώτη εθνοκάθαρση, με τη σφαγή του Dersim και τη σφαγή του Zilan.

Οι γενοκτονίες και οι εθνοκαθάρσεις (Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Ποντίων, Κούρδων και άλλων εθνοτήτων) ήταν και είναι η προσφιλής μέθοδος της εκάστοτε τουρκικής κυβέρνησης για να απαλλαγεί από διάφορες εθνικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες, όπως το ολοκαύτωμα ήταν η προσφιλής μέθοδος του Χίτλερ για να απαλλαγεί από τους Εβραίους.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τους Κούρδους «Τούρκους του Βουνού», ενώ οι λέξεις «Κούρδοι», «Κουρδιστάν» ή «Κουρδικά» απαγορεύτηκαν επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση. Οι κουρδικές διάλεκτοι απαγορεύτηκαν επισήμως στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή. Όσοι μιλούσαν, έγραφαν ή τραγουδούσαν στα κουρδικά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Στην Τουρκία, είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται τα κουρδικά ως γλώσσα διδασκαλίας τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία. Η κουρδική γλώσσα επιτρέπεται μόνο ως φιλολογικό αντικείμενο. Οι κουρδικές εφημερίδες, τα περιοδικά και η κουρδική μουσική είναι απαγορευμένα αγαθά. Δεν υπάρχουν κουρδικά σχολεία, ούτε ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι φυλακισμένος.

Η Τουρκία όχι μόνο περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπατά το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι μια χώρα υπό διάλυση. Γιατί δεν έχει ομοιογενή πληθυσμό. Και ό,τι και να κάνει, δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τους Κούρδους που έχουν δικαίωμα να ζήσουν και θα ζήσουν.
ν

Τουρκικά άρματα μάχης σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στην Ούρφα στα σύνορα με τη Συρία, έτοιμα να εισβάλλουν στο συριακό έδαφος. Image: AP / ANHA. Πηγή: Supplied
ν

ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πραγματικότητα ο Τραμπ υποχωρεί στις απαιτήσεις του Σουλτάνου επειδή θέλει να τον κρατήσει εντός του ΝΑΤΟ, να μην προσεγγίσει άλλο τους Ρώσους, να μην αγοράσει άλλα ρωσικά όπλα.

Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη αν όχι ηλίθια πολιτική. Τι είναι το ΝΑΤΟ; Μια στρατιωτική συμμαχία δυτικών κρατών που ιδρύθηκε το 1949 με σκοπό την κατάκτηση της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1949 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Στα σοβαρά, υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που πιστεύει ότι μπορεί κάποιος στρατός, όσο καλά οργανωμένος και εξοπλισμένος και αν είναι, ότι μπορεί να εισβάλλει στην αχανή Ρωσία και να την κατακτήσει;

Επομένως, το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικός οργανισμός είναι ξεπερασμένος και ανεδαφικός, ένα πρόσχημα.

Το όλο ζήτημα αφορά το εμπόριο όπλων. Αμερικανικών όπλων. Να αγοράζουν οι Τούρκοι αμερικανικά όπλα και όχι ρωσικά.

Ο Τραμπ, λοιπόν, είναι έτοιμος στο βωμό του κέρδους να θυσιάσει τους μέχρι χθες πιστούς συμμάχους του, τους Κούρδους, για να πεισθεί ο Ερντογάν να αγοράσει όπλα από αμερικανικές εταιρείες.

Σήμερα θυσιάζει τους Κούρδους. Αύριο μπορεί να θυσιάσει τους Κύπριους και τους Έλληνες για να ικανοποιήσει τις επεκτατικές ορέξεις του «φίλου» του Ερντογάν. Να δώσει στους Τούρκους και την υπόλοιπη Κύπρο, να τους δώσει τα ενεργειακά κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου, να τους δώσει το μισό Αιγαίο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εκ φύσεως άνθρωπος γενναιόδωρος. Θα πρέπει όμως να φροντίσει, αν θέλει να φανεί ευχάριστος στον Ερντογάν, να του δώσει από τα δικά του πράγματα και όχι πράγματα που δεν του ανήκουν. Να του δώσει αμερικανικό έδαφος, ή ό,τι άλλο επιθυμεί ο Σουλτάνος, και όχι εδάφη που ανήκουν στη Συρία, την Κύπρο ή την Ελλάδα. Διαφορετικά διαπράττει έγκλημα, καταπατά το διεθνές δίκαιο και στην περίπτωση αυτή είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος…
ν

Turkey set to invade northern Syria after US gives blessing | DW News
ν

ν

 


Translate this post