Καθαρή νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Κατηγορία Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ηχηρή ήττα του Ερντογάν. Μια νέα αρχή για την Τουρκία, υποσχέθηκε ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών.

ν

ΚΑΘΑΡΗ νίκη απέσπασε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας το 54,03% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκλεκτού του Ερντογάν, που έλαβε 45,09% με καταμετρημένο το 99,37% των ψήφων.

Ο Ιμάμογλου είχε νικήσει και στις πρώτες δημοτικές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα δεν άρεσε στον Ερντογάν που διέταξε την επανάληψή τους.

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

Ο υποψήφιος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων που δίνουν άνετη νίκη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει το 54% των ψήφων, έναντι του 45% για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.
ν


ν

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης και φίλος της Ελλάδας επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μια 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.
ν

 


Translate this post