Τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ εξαφανίστηκαν

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έξι μήνες μετά τις δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, τα χρήματα εξαφανίστηκαν.

Στις 15 Απριλίου 2019, ο 850 ετών καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων καταστράφηκε από πυρκαγιά. Image: Philippe Lopez / Pool / AFP. Πηγή: Supplied

ν

Η ΦΡΑΣΗ «δεν δίνουν ούτε τ’ αγγέλου τους νερό» δεν βγήκε τυχαία για τους πλούσιους που οι τσιγκουνιά και η αχαριστία τους είναι τέτοια που ακόμα και κάτι τόσο φτηνό, όπως ένα ποτήρι νερό, δεν θα το πρόσφεραν ούτε στον άγγελο που τους βοήθησε να πλουτίσουν.

Ευτυχώς οι άγγελοι, απ’ όσο ξέρουμε, δεν πίνουν νερό, αλλιώς θα είχαν πεθάνει από τη δίψα εδώ και αιώνες.

Αφορμή για το σχόλιο η είδηση από το Associated Press ότι τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί να δώσουν οι πλουσιότεροι πολίτες της Γαλλίας για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ, της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του Απριλίου, τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν! Ή μάλλον δεν δόθηκαν ποτέ.

Έξι μήνες μετά την πυρκαγιά κι ενώ θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην ιστορική εκκλησία, το ειδικό ταμείο που συνέστησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί και είναι άδειο.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, περιείχε μόλις 36 εκατομμύρια ευρώ κυρίως από τις δωρεές 46.000 απλών Γάλλων πολιτών, με ορισμένες από αυτές να είναι μικρότερες από ένα ευρώ.

Να σημειωθεί ότι 31 εκατ. ευρώ κοστίζει μόνο η διατήρηση της εκκλησίας στην παρούσα θλιβερή κατάσταση.

Για την πλήρη αποκατάστασή του γοτθικού ναού απαιτούνται μερικά δισεκατομμύρια.

Και όμως, δεν είχε ακόμη σβήσει καλά-καλά η πυρκαγιά όταν εμφανίστηκαν μερικοί από τους πλουσιότερους πολίτες της Γαλλίας, λέγοντας ότι σκοπεύουν να δώσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση της ιστορικής εκκλησίας.

Πρώτος εμφανίστηκε ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, που το 2009 παντρεύτηκε την Μεξικανή ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ, λέγοντας ότι δίνει 100 εκατ. ευρώ από την περιουσία του για την εκκλησία. Ο Πινό είναι επικεφαλής των ομίλων Kering και Artemis και του ανήκει πλήθος ονομαστών εταιρειών, από τη Gucci και τη Saint Laurent μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.
ν

Το 2009 ο Φρανσουά-Ανρί Πινό παντρεύτηκε την Μεξικανή ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ. Image: AP / Thibault Camus. Πηγή: Supplied
ν

Η χειρονομία του έκανε παγκόσμια εντύπωση και όλοι είπαν: «Να που υπάρχουν άνθρωποι με χρυσή καρδιά, έτοιμοι να βοηθήσουν το έθνος στις δύσκολες στιγμές» και τον επιβράβευσαν αγοράζοντας προϊόντα των εταιρειών του.

Ο Πινό έχει έναν αντίπαλο, τον Μπερνάρ Αρνό, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Όταν ο Αρνό έμαθε τη δωρεά του Πινό εξοργίστηκε. Δεν θα άφηνε ποτέ να τον ξεπεράσει σε φήμη ο ορκισμένος εχθρός του! Έτσι, διπλασίασε το ποσό, προσφέροντας 200 εκατ. ευρώ για την εκκλησία.

Ακολούθησε νέος παγκόσμιος θόρυβος για την απλοχεριά του «λύκου με το κασμιρένιο παλτό», όπως τον αποκαλούν φίλοι και εχθροί.

Μπορεί ο Πινό να είναι ο «βασιλιάς της γαλλικής μόδας», αλλά ο Αρνό είναι ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων! Του ανήκουν οι εταιρείες Louis Vuitton, Moët & Chandon, Sephora, Marc Jacobs, DKNY, Κένζο, Guerlain, Fendi, Celine, Dior, Givenchy και καμιά εξηνταριά ακόμη γνωστά ονόματα, όπως το Netflix, η μπύρα Guiness, τα Carrefour κ.ά.
ν

Οι ηθοποιοί Σον Πεν και Σαρλίζ Θερόν με τον Μπερνάρ Αρνό και τη σύζυγό του Έλεν στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι. Image: Supplied
ν

Η L’Oreal πρόσφερε επίσης 200 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Εμφανίστηκαν και άλλοι δωρητές. Ο Πατρίκ Πουγιάν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total, με 100 εκατομμύρια ευρώ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό με 50 εκατομμύρια, ενώ ο CEO της Apple Τιμ Κουκ είπε ότι θα δώσει «όσα χρήματα χρειάζονται για την αποκατάσταση», αφήνοντας ανοιχτό το ύψος του ποσού. Η διαφημιστική JCDecaux υποσχέθηκε να δώσει 20 εκατ., η Societe Generale 10 εκατ. και άλλοι μικρότερα ποσά.

Για να μην πολυλογούμε, μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν από τους υπερπλούσιους πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Επομένως, οι εργασίες αποκατάστασης της ιστορικής εκκλησίας μπορούσαν να αρχίσουν.
ν

Η 850 ετών εκκλησία θα αντιμετωπίσει φέτος τον πρώτο της χειμώνα χωρίς στέγη, εκτεθειμένη στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ

Οι εργασίες δεν άρχισαν ποτέ. Και ούτε πρόκειται να αρχίσουν. Μέχρι σήμερα, από τα 700 εκατομμύρια των δωρεών δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν κατατέθηκαν στο ειδικό ταμείο. Οι πλούσιοι έμειναν στα λόγια.

Και ενώ δεν έδωσαν ούτε μια δεκάρα, οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν goodwill (φήμη συν πελατεία) που απέκτησαν και έβγαλαν εκατομμύρια!

Στο μεταξύ ζήτησαν από τον Μακρόν να περάσει νόμο που έλεγε ότι απαλλάσσονται από τη φορολογία για το συγκεκριμένο ποσό που είχε υποσχεθεί ο καθένας ότι θα δώσει για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. Και ο Μακρόν τον πέρασε από τη Βουλή.

Εκτός από την δωρεάν παγκόσμια προβολή, πήραν την άδεια να χρησιμοποιούν τίτλους όπως «Χρυσός Δωρητής της Νοτρ Νταμ», «Μέγας Ευεργέτης της Νοτρ Νταμ», κάτι που τους απέφερε εκατομμύρια από τις πωλήσεις των προϊόντων τους παγκοσμίως. Κάθε αφελής καταναλωτής έχαφτε το παραμύθι ότι αγοράζοντας ένα προϊόν π.χ. της L’Oreal, μέρος των χρημάτων του πήγαινε για καλό σκοπό.
ν

Το στήσιμο της μεγάλης απάτης. Ο Φρανσουά-Ανρί Πινό (αριστερά), ο πατέρας του Φρανσουά Πινό (δεξιά) και ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Οπετίτ (κέντρο) υπογράφουν τη συμφωνία για την άντληση χρημάτων για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. Image: AP / Thibault Camus. Πηγή: Supplied
ν

Οι υπερπλούσιοι της Γαλλίας και οι εκτός Γαλλίας δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων. Και απορεί κανείς πώς έγιναν έστω και για λίγο πιστευτοί. Σκοπός των πλουσίων είναι να μαζεύουν χρήματα, όχι να δίνουν. Αν έδιναν δεν θα ήταν πλούσιοι, αλλά φτωχοί.

Αυτοί είναι οι money magnets, κάνουν τον κοσμάκη να τρέμει από ανυπομονησία και να τους παρακαλά, αυτούς τους θεούς του χρήματος, να καταδεχτούν να πάρουν και τα δικά του χρήματα!
ν

First look inside Notre-Dame after fire | BBC News
ν

ν

 


Translate this post