Επαναφορά της Νοτρ Νταμ στην αρχική της μορφή (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ στη μορφή που είχε πριν από την πυρκαγιά του Απριλίου αποφάσισαν οι Γάλλοι γερουσιαστές.

Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή. Image: Supplied

ν

ΤΙΣ τελευταίες μέρες του Μαΐου, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορούσε θέματα σχετικά με την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ. Προσέθεσε όμως μια ρήτρα: θα αποκατασταθεί στη μορφή που είχε πριν από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019.

Η ρήτρα αυτή φαίνεται να αποτελεί πλήγμα για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, αναζητώντας ιδέες για έναν σύγχρονο τρόπο αποκατάστασης του συμβόλου της Γαλλίας. Οι όποιες προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης να αφήσει ένα σημάδι του περάσματός της από τη χώρα, συνάντησε τη συντηρητική απάντηση της Γερουσίας.

Ορισμένες από τις προτάσεις αποκατάστασης που είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, εμπεριέχοντας οικολογικά και θρησκευτικά μηνύματα, ενώ δεν έλειπαν ακραίες που πρότειναν ακόμη και κατασκευή πισίνας ή χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην οροφή του καθεδρικού.

Η Γερουσία, πάντως, με την απόφασή της έβαλε τέλος σε αυτό το ζήτημα.
ν

Η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το άνω τμήμα και το βέλος του ιστορικού ναού. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Ενέκρινε το νομοσχέδιο αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, σχέδιο που έχει ήδη περάσει από το γαλλικό Κοινοβούλιο, βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών το 2024 – έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Απαίτησε όμως να αποκατασταθεί στη μορφή που είχε πριν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Παρά την καταρχάς έγκριση τού νομοσχεδίου, τόσο η ρήτρα σχετικά με τη μορφή και τις ρυθμίσεις που αφορούν τους φορείς που θα είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση του προγράμματος αποκατάστασης, όσο και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν προσφέρει δωρεές, δεν πρόκειται να γίνουν νόμοι του κράτους.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα προέλθει από την συνεννόηση ανάμεσα στην Γερουσία και τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, και μόνο τότε θα γίνει νόμος του κράτους.

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται η Παναγία των Παρισίων όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά. Πατώντας στα τέσσερα βελάκια πάνω αριστερά, μπορείτε να περιστρέψετε την εικόνα κατά 360 μοίρες.

ν

ν

 


Translate this post