Τα δύο λάθη του Μητσοτάκη στο Αιγαίο και την Κύπρο

Κατηγορία Ελλάδα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Αθήνα φοβήθηκε τους Τούρκους και δεν έστειλε όπως κάθε χρόνο ελληνικά F-16 να τιμήσουν την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Κάθε χρόνο τα ελληνικά F-16 συμμετείχαν στην παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, εκτός από φέτος. Image: Supplied

ν

ΤΗΝ ΩΡΑ που τα ελληνικά F-16 Block 52 plus από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας ήταν έτοιμα ν’ απογειωθούν με προορισμό την Λευκωσία, για να πετάξουν σε σχηματισμό πάνω από την πόλη στο πλαίσιο της παρέλασης για την 59η επέτειο ανακήρυξης Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι είχε αντίθετη γνώμη.

Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ζεύγος αεροσκαφών από την Σούδα απογειώνονταν με αποστολή να τιμηθεί από την ελληνική πλευρά η μέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, φέτος συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστολή είχε εγκριθεί κανονικότατα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις προηγούμενες ημέρες. Ο Μητσοτάκης όμως φάνηκε πως είχε αντίθετη γνώμη γι’ αυτή την αποστολή, στέλνοντας ένα μήνυμα δειλίας και υποχωρητικότητας προς την Τουρκία.

Τα προηγούμενα χρόνια όλα τα βλέμματα των Κυπρίων στρέφονταν στον ουρανό και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έκλεβε ένα σημαντικό μέρος της παρέλασης, ενώ ταυτόχρονα έστελνε ένα σαφές μήνυμα αεροπορικής υπεροχής μέχρι την Κύπρο κι ακόμη πιο πέρα.

Όμως για μια ακόμη φορά, η Κύπρος ήταν μακριά…
ν

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΑΞΗ

Καθώς αυτή η απαράδεκτη –επιεικώς– πράξη, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, έγινε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Μητσοτάκης συμφώνησε με την τουρκική πλευρά να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις, βάζοντας μπροστά στους τουρκικούς λεονταρισμούς την ουρά στα σκέλια, σαν σκύλος που έφαγε ξύλο.

Μια ακόμη επαίσχυντη εικόνα Έλληνα πρωθυπουργού, που είναι όπως φαίνεται έτοιμος να υποχωρήσει μπροστά σε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, έτοιμος να διαπράξει μια ακόμη εθνική προδοσία.
ν

Η Κύπρος γιόρτασε την 59η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της με στρατιωτική παρέλαση, χωρίς την παρουσία της φοβισμένης Ελλάδας. Λευκωσία, 1 Οκτωβρίου 2019. Image: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου. Πηγή: Supplied
ν

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Κύπριος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου: «Η απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εισέλθει σε “ήρεμα νερά” στις σχέσεις με τους γείτονες Τούρκους, είναι δεδομένη. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες».

Συνεχίζοντας ο έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν παρών στη Νέα Υόρκη όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ερντογάν, γράφει:

«Από τη συνάντηση του, στη Νέα Υόρκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο (ο Μητσοτάκης) ΔΕΝ έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, μέχρι την ακύρωση της μετάβασης στην Κύπρο δύο μαχητικών F-16, για να πετάξουν πάνω από την παρέλαση για την κυπριακή Ανεξαρτησία, δεν πέρασαν ούτε επτά μέρες.

»Στο διάστημα αυτό, όσοι καλύψαμε την επίσκεψή του στον ΟΗΕ, εμπεδώσαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει πολιτική διαφορετική από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα απαντά καν στην τουρκική παραβατικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Εκτός αν αντιλήφθηκα λάθος την πολιτική των “ήρεμων νερών”.

»Μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ένας αξιοπρεπής κυβερνητικός αξιωματούχος ανέλαβε να μας ενημερώσει για τα θέματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, και γενικά για το “καλό κλίμα”, στο οποίο όλοι οι Έλληνες πολιτικοί δίνουν σημασία, σάμπως και δεν μπορεί να αλλάξει στο δευτερόλεπτο, με μία τουρκική κίνηση, και να μετατραπεί σε άσχημο.

»Προσωπικά με εξέπληξε η απόφαση του (Έλληνα) Πρωθυπουργού και δεν έκρυψα την έκπληξη μου με ένα “Κύριε Ελέησον” που εκστόμισα.

»Ακολούθησε η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην πετάξουν στην Κύπρο τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα. Και απ’ ότι μου λένε, ο έρμος ο Κύπριος παρουσιαστής της παρέλασης έμεινε με τη φράση στο στόμα:

  • “Αναμένουμε τα αεροσκάφη από την μητέρα πατρίδα”, είπε, αλλά τα F-16 δεν φάνηκαν ποτέ προς απογοήτευση του Κυπριακού Ελληνισμού.
    ν

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία, η οποία έστειλε στο αδειοδοτημένο Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL και ENI, το γεωτρύπανο Yavuz, τη συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων. Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019. Image: Supplied
ν

»Δεν λέω… Μπορεί να στενοχώρησε την πλειοψηφία των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ικανοποίησε την ηγεσία του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, που δεν ενοχλείται με τα αεροπλάνα της κατοχικής δύναμης που πετάνε κάθε τρεις και λίγο πάνω από τον ουρανό της Κύπρου, αλλά την πειράζουν τα ελληνικά.

  • Η πρώτη εκδοχή είναι ότι ακολουθώντας το δόγμα του “κατευνασμού” με την Τουρκία, αποφάσισε να ακυρώσει την απογείωση των F-16 τη στιγμή που οι πιλότοι τους ήταν έτοιμοι να πετάξουν για το νησί.

  • Η άλλη εκδοχή είναι ότι όντως φοβήθηκε τις απειλές των Τούρκων. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε δεν πάμε καλά, κύριε Πρωθυπουργέ.

»Δεν αρκεί να έχει επιθυμίες ο κ. Μητσοτάκης, τις οποίες μακάρι και να μπορούσε να επιβάλει. Αλλά πρέπει να θέλει και η άλλη πλευρά. Κατάλαβε, λοιπόν, από τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος για μία πραγματική και αληθινή πορεία προς την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών; Και ποια είναι τα ανταλλάγματα; Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν χάρες δεν κάνει. Ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ, που τον θεωρεί και φίλο του. Πόσο μάλλον προς την Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει εχθρική χώρα.

»Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία γειτονιά με πολύ καλούς αλλά και εξαιρετικά κακούς γείτονες. Η Τουρκία είναι ο χειρότερος γείτονας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την περιοχή. Δεν κρύβει τα σχέδια της. Στην Κύπρο απαιτεί το 50% των φυσικών όρων και τον έλεγχο του νησιού και στην Ελλάδα εποφθαλμιά νησιά, απαιτώντας συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Τρελά πράγματα. Και απαράδεκτες απαιτήσεις».

Και ο Μιχάλης Ιγνατίου τελειώνει το σχόλιό του ως εξής:

«Και στις δύο περιπτώσεις, και στην ακύρωση της διέλευσης των F-16 πάνω από την κυπριακή παρέλαση και στην απόφαση να μην τεθεί το θέμα των παραβιάσεων, έσφαλλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκλεγμένος πρωθυπουργός είναι, παίρνει όποιες αποφάσεις επιθυμεί. Αλλά έχουμε και εμείς το δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας. Θα τα βρει όλα μπροστά του, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν υπολογίζει κανένα, ούτε τους Τούρκους που φυλακίζει κατά χιλιάδες. Την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της θα υπολογίσει;»
ν

Το Τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ που παραβίασε η Τουρκία με την ανοχή της ψοφοδεούς Ελλάδας και της αδιάφορης Ευρώπης. Image: Supplied
ν

Απέναντι στους Τούρκους που έχουν ως νέο στρατιωτικό δόγμα τη «γαλάζια πατρίδα», δηλαδή την κατάκτηση της υπόλοιπης Κύπρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εμείς ακολουθούμε την «πολιτική του κατευνασμού» για να μην ερεθίσουμε τον Σουλτάνο. Αν αυτό δεν είναι δειλία, τότε τι είναι;

Οι Αριστεροί βλάπτουν τη χώρα γιατί είναι απάτριδες και διεθνιστές, οι Δεξιοί όμως είναι αυτοί που διαπράττουν τις προδοσίες (το σχόλιο είναι δικό μας).
ν

24News – Επέτειος κυπριακής ανεξαρτησίας | 24newscy
ν

ν

 


Translate this post