Οι λόγοι που η γερμανικών συμφερόντων Thomas Cook κατέρρευσε (vid)

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια, Οικονομία

ΤΑΞΙΔΙΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 24 Σεπτ., 10:09

Posted by Youmagazine Staff

 

Έχει στηθεί μια επιχείρηση έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση 600.000 ταξιδιωτών παγκοσμίως, καθώς κατέρρευσε μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο.

Η Thomas Cook διατηρούσε 600 φυσικά καταστήματα με χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, πράγμα που ανέβαζε σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Image: Supplied

ν

Η ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία Thomas Cook τέθηκε σήμερα Δευτέρα σε αναγκαστική εκκαθάριση έχοντας αποτύχει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της.

Το κλείσιμο της εταιρείας πυροδότησε μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών της που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, οι 150.000 είναι από τη Βρετανία, ενώ γύρω στις 50.000 από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα.
ν

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ

Ωστόσο, η Thomas Cook είναι μόνο κατ’ όνομα βρετανική. Στην πραγματικότητα είναι μια καθαρά γερμανική εταιρεία.

Η βρετανική Thomas Cook Group plc σχηματίστηκε στις 19 Ιουνίου 2007 από τη συγχώνευση της Thomas Cook AG με την MyTravel Group. Ο όμιλος είχε δύο ξεχωριστά πεδία δράσης: έναν ταξιδιωτικό οργανισμό και μια αεροπορική εταιρεία.

Στα τέλη του 2017, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών αγοράστηκε από την γερμανική KarstadtQuelle που αργότερα μετονομάστηκε σε Arcandor.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2010, η Thomas Cook Group αγοράστηκε από τη γερμανική τουριστική εταιρεία Öger Tours, η οποία ανήκει στον τουρκικής καταγωγής πολιτικό και επιχειρηματία Vural Öger.

Ο Vural Öger είναι πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Η εταιρεία ήταν εισηγμένη τόσο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, και διαχειριζόταν ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες με 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες. Το περασμένο καλοκαίρι, η Thomas Cook Airlines μετέφερε επιβάτες σε τουλάχιστον 82 προορισμούς σε όλο τον κόσμο ‒ στην Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν η πρωτογενής αγορά της εταιρείας, η Thomas Cook Airlines είχε σημαντική παρουσία, αφού κατά το παρελθόν έτος μετέφερε 257.000 επιβάτες με 1.000 πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο.

Η εταιρεία έπαυσε να λειτουργεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 μετά την κήρυξη της σε κατάσταση αφερεγγυότητας.
ν

Η χρεοκοπία της Thomas Cook, μιας από τις παλαιότερες ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, δημιούργησε παγκόσμια αναστάτωση. Image: Supplied
ν

Κενά αεροσκάφη έχουν ήδη αρχίσει να ταξιδεύουν προς διάφορες χώρες για να επαναπατρίσουν τους εγκαταλειμμένους πελάτες της Thomas Cook. Οι πελάτες που δεν έχουν ακόμη φύγει για τους προορισμούς τους ενημερώνονται για να μην πάνε στα αεροδρόμια.
ν

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

Παρ’ ότι είχε περάσει σε γερμανικά χέρια, η Thomas Cook ήταν μια από τις παλαιότερες ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, αφού δραστηριοποιείται από το 1841. Συνολικά είχε 22.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι τώρα μένουν άνεργοι.

Για να επιβιώσει χρειαζόταν άμεσα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, και άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να μπορέσει να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Η εταιρεία είχε αρχίσει να δημιουργεί χρέη εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες εταιρείες αλλά και εξαιτίας της υψηλής τιμής των αεροπορικών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, οι λόγοι που κατέρρευσε ήταν:

1. Το Ίντερνετ. Μικρότερης εμβέλειας εταιρείες έκλειναν συμφωνίες με τουρίστες λειτουργώντας μέσω Ίντερνετ, δηλαδή χωρίς κόστος Αντίθετα η Thomas Cook είχε περισσότερα από 600 γραφεία με χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

2. Ο ανταγωνισμός. Άλλες εταιρείες πρόσφεραν φτηνότερα και πιο ελκτικά πακέτα διακοπών, σε αντίθεση με την Thomas Cook που μετέφερε τους τουρίστες με τα δικά τις αεροσκάφη σε δικές της τουριστικές εγκαταστάσεις.

3. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης της αεροπορικής εταιρείας. Στις αρχές του 2000, η Thomas Cook απορρόφησε σταδιακά την Condor, μια αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Φραγκφούρτη, θυγατρική της Lufthansa. Το 2003, η εταιρεία ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται τη δική της αεροπορική εταιρεία, την Thomas Cook Airlines, μια επιχείρηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με 34 αεροσκάφη που ταξίδευαν σε 82 προορισμούς.

Ακολούθησε η κρίση του 2008 και η «επίθεση» που δέχτηκε από μια άλλη γερμανική τουριστική εταιρεία, την TUI Group, η οποία, λειτουργώντας μέσω Ίντερνετ, πρόσφερε φτηνότερα πακέτα διακοπών, εξυπηρετώντας τους πελάτες της με 150 αεροπλάνα, με 17 κρουαζιερόπλοια και υπερωκεάνια (που η Thomas Cook δεν είχε) και 380 ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη και την ΝΑ Ασία.

4. Το Brexit. Τελευταία στιγμή έγιναν χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων από Βρετανούς πολίτες που προτίμησαν να μείνουν στη χώρα τους εν όψει του Brexit που πρόκειται να συμβεί στις 31 Οκτωβρίου 2019.

ν

Η εικόνα αυτή του Flightradar24 δείχνει τα διάφορα αεροδρόμια όπου έπρεπε να πάνε τα αεροσκάφη της Thomas Cook για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες. Πηγή: Flightradar24 / Twitter
ν

Όλα αυτά δημιούργησαν δυσαναπλήρωτο κενό στα ταμεία της εταιρείας. Η Thomas Cook άρχισε συζητήσεις με την κινεζική εταιρεία Fosun, η οποία συμφώνησε να δώσει το ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγοράζοντας μετοχές της εταιρείας, αρνήθηκε όμως την άμεση καταβολή των επιπλέον 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά που χρειαζόταν η εταιρεία. Έτσι, η Thomas Cook κηρύχθηκε σήμερα σε πτώχευση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία αφού εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για την θλιβερή κατάληξη, ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να λάβει μέτρα για να τεθεί σε αναγκαστική εκκαθάριση με άμεση ισχύ».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Peter Fankhauser δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά, τόσο εγώ όσο και το υπόλοιπο του διοικητικού συμβουλίου που δεν μπορέσαμε να σώσουμε την εταιρεία».
ν

Thomas Cook collapses, leaving 600,000 holidaymakers stranded abroad | ABC News
v

v

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΤΤΕΡΧΟΡΝ

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες». Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.
ν

 


Translate this post