Τι θα συνέβαινε αν κοβόταν το ηλεκτρικό ρεύμα… για χρόνια; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία, Opinion

OPINION

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Φαίνεται απίθανο, μπορεί όμως να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και το αποτέλεσμα θα είναι το τέλος του σύγχρονου πολιτισμού μέσα σε λίγες μέρες.

Η επιστροφή στον πρωτογονισμό και τη βαρβαρότητα θα είναι το αποτέλεσμα μιας επίθεσης EMP (electromagnetic pulse). Image: Supplied

ν

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ να κοβόταν ξαφνικά το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλοι έχουμε ζήσει τέτοιες διακοπές για μια-δυο ώρες, και κάποιοι ενδεχομένως για περισσότερο. Τις αντιμετωπίσαμε όμως βρίσκοντας κάποιο φακό ή ανάβοντας ένα κερί. Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να χρειάστηκε να αλλάξουμε τα σχέδια του δείπνου, καθώς δεν λειτουργούσε η ηλεκτρική κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή είναι ενοχλητική, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή η βλάβη θα αποκατασταθεί και το ρεύμα θα επανέλθει.

Τι θα συνέβαινε όμως αν το ηλεκτρικό ρεύμα κοβόταν όχι για μια-δυο μέρες ή για μια-δυο εβδομάδες, αλλά για χρόνια; Η ζωή μας θα επηρεαζόταν άμεσα προς το χειρότερο.

Χωρίς ηλεκτρισμό θα σταματούσαν να λειτουργούν τα ψυγεία που συντηρούν τρόφιμα και φάρμακα: τα οικιακά ψυγεία, τα εμπορικά ψυγεία και οι καταψύκτες της αγοράς, τα ψυγεία κρεάτων και ψαρικών, τα ψυγεία που διατηρούν φρέσκα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα. Δεν θα υπήρχαν επικοινωνίες. Τα κινητά τηλέφωνα θα ήταν άχρηστα, όπως και οι υπολογιστές. Θα σταματούσαν επίσης οι μεταφορές – μπορεί να έχετε μεταφορικό μέσο, αλλά δεν θα λειτουργούσαν οι αντλίες καυσίμων στα βενζινάδικα.

Η αγορά δεν θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με προϊόντα, ενώ δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες θα έπαυαν να λειτουργούν. Το ίδιο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και όσοι χρειάζονται κάποια ιατρική φροντίδα που απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια, όπως η αιμοκάθαρση. Επίσης όσοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα που απαιτούν ψυγείο, όπως λ.χ. οι διαβητικοί. Ανάμεσα σε αυτούς θα ήταν πολλά αγαπημένα σας πρόσωπα, φίλοι και γείτονες.

Σε λίγες μέρες οι τροφές θα σάπιζαν και καθώς δεν θα ανανεώνονταν με καινούριες λιμός θα χτυπούσε τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με όλα τα τεχνολογικά προϊόντα να έχουν αχρηστευτεί, η οικονομία θα κατέρρεε. Οι επιθέσεις και οι λεηλασίες σε καταστήματα τροφίμων και αποθήκες θα ήταν καθημερινές και σύντομα θα έδιναν τη θέση τους σε επιθέσεις σε σπίτια και σε αλληλοσκοτωμούς πολιτών για λίγο φαγητό και νερό.

Και θα άρχιζε να πεθαίνει κόσμος. Πρώτα δεκάδες, μετά εκατοντάδες και λίγο αργότερα χιλιάδες και εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τόσοι πολλοί νεκροί άθαφτοι, θα γίνουν αιτία για το ξέσπασμα επιδημιών, όπως η πανώλη και η χολέρα, ενώ η έλλειψη φαρμάκων θα αφήσει ανεξέλεγκτες πανδημίες όπως η γρίπη. Όσοι επιζήσουν στα αστικά κέντρα δεν θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα έχουν υποστεί εξαιτίας των επιδημιών μερική ολική απώλεια μνήμης.
ν

What if A Global Blackout Happened Today? | Underworld
ν

ν

Οι μόνες κοινωνίες που θα επιζούσαν θα ήταν οι αγροτικές, τα πεδινά και τα ορεινά χωριά με αυτάρκη αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, καθώς και τα νησιά που εκτός της αλιείας έχουν αγροτική παραγωγή που μπορεί να θρέψει τον τοπικό πληθυσμό.

Οι κάτοικοι των πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων, ανίκανοι να συντηρηθούν αν κάποιος δεν τους πάει ένα έτοιμο πιάτο φαγητού στην πόρτα, μη έχοντας άλλη διέξοδο θα ξεχύνονταν στην ύπαιθρο στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Μπροστά σε αυτή την επίθεση, οι αγρότες θα ήταν αναγκασμένοι να υψώσουν φράκτες και να χτίσουν τείχη για να προστατεύσουν την παραγωγή τους, αλλά και να αναχαιτίσουν με όπλα τους εισβολείς.

Αυτό το σενάριο επιστροφής όχι στο μεσαίωνα αλλά στην εποχή του Νεάντερταλ, που τώρα φαντάζει απίθανο και ακραίο, είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.
ν

Τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι ζωτικής σημασίας υποδομές μπορούν να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες από μια επίθεση EMP. Image: Supplied
ν

Ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η ανθρωπότητα να επιστρέψει στον πρωτογονισμό και τη βαρβαρότητα, αν η Γη υποστεί μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση EMP (electromagnetic pulse).

Αυτή μπορεί να προέλθει από μια θερμοπυρηνική έκρηξη μεγάλης ισχύος ή από μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση, όπως συμβαίνει στις ηλιακές εκλάμψεις.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιας ποσότητας ενέργειας που συνοδεύεται από λάμψη.

Οι εκλάμψεις, αν κατευθυνθούν προς τη Γη, μπορούν να καταστρέψουν όλα τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, υπερφορτώνοντας τα δίκτυα.

Όλες οι κρίσιμες υποδομές που διατηρούν τη ζωή και συμβάλλουν στη διατήρηση του σύγχρονου πολιτισμού στον πλανήτη, απειλούνται από μια επίθεση EMP.

Ουσιαστικά, μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση είναι παρόμοια με την πτώση ενός κεραυνού – ή μάλλον χιλιάδων κεραυνών στο ίδιο σημείο. Εκτός από τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί μπορούν να βλάψουν ανθρώπους, κτίρια και αεροπλάνα.

Και δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, αν πιστέψουμε τον δρα William R. Forstchen, ο οποίος έχει γράψει μια σειρά βιβλίων σχετικά με μια επίθεση EMP (“One Second After”, “One Year After” και “The Last Day”) που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ή τον δρα Peter Vincent Pry, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής EMP του Κογκρέσου για 17 χρόνια και έχει γράψει εκτενή άρθρα πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα.

Η επίθεση EMP ήταν επίσης το χθεσινοβραδινό θέμα του 32ου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς “Ο κόσμος του Νεύτωνα” (Newt’s World) που προβλήθηκε από την αμερικανική τηλεόραση.

Το μήνυμα του επεισοδίου: «Εάν εμείς, ως κοινωνία, δεν αρχίσουμε να κινούμαστε για να προστατευθούμε από την απειλή των EMP, ο ίδιος ο πολιτισμός μας μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο».

Η επιστροφή στη βαρβαρότητα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε ο πολιτισμός δεν είναι παρά ένα επίχρισμα επειδή έχουμε να φάμε.

Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί τι θα συμβεί από μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση EMP.
ν

What’s an electromagnetic pulse attack? | CNN
ν

ν

 


Translate this post