Δίκτυα 5G: Ένα επικίνδυνο πείραμα για την ανθρωπότητα (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Τεχνολογία, Opinion

OPINION/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο (*)

 

Μεγάλες συζητήσεις και σοβαρές αμφισβητήσεις έχει προκαλέσει διεθνώς η ανάπτυξη της λεγόμενης πέμπτης γενιάς (5G) ασύρματης τεχνολογίας.

Για την κάλυψη των δικτύων 5G θα χρειαστεί να προστεθούν μέσα σε ένα χρόνο 300.000 νέοι αναμεταδότες, όσοι δηλαδή τοποθετήθηκαν συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια. Image: Supplied

ν

ΠΟΛΛΟΙ επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχθούν οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση εισαγωγής της. Υπογραμμίζουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και την αποδεδειγμένη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών. 

Από την άλλη μεριά, οι λομπίστες των πανίσχυρων γιγάντων, των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών δηλαδή που λανσάρουν τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτό που περιγράφουν ως έναν «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του «Ίντερνετ των πραγμάτων», όπου τα ψυγεία μας θα μας λένε ότι το γάλα τελειώνει, οι πάνες του μωρού ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε και το Netflix θα είναι πανταχού και διαρκώς διαθέσιμο. 

Αφήνουμε προς στιγμήν τα τεράστια ερωτήματα για την πραγματική χρησιμότητα όλων αυτών των τεχνολογιών, για την επίδρασή τους στην πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων γενεών, αλλά και την πιθανότητα να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό κόσμο, όπου ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και να τους καθοδηγούν, κάνοντας τον Χίτλερ να μοιάζει με μωρό παιδί.
ν

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Το πιο απτό, μη «κοινωνιολογικό» ή «φιλοσοφικό» πρόβλημα είναι οι τεράστιες και δυνητικά νοσογόνες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που χρειάζεται η τεχνολογία 5G για να λειτουργήσει και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα) που είναι και οι πιο επικίνδυνες και απορροφώνται μαζικά από τα μάτια και τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία των δικτύων 5G θα είναι πενήντα φορές πιο ισχυρή από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία των συστημάτων 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα.
ν

Τα ρούτερ 5G εκπέμπουν 50 φορές πιο ισχυρή ακτινοβολία. Image: Supplied
ν

Χιλιάδες μελέτες (Σημ. 1) έχουν ενοχοποιήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMF) για σωρεία ασθενειών, περιλαμβανομένου του καρκίνου.

Η ασθένεια αυτή θα αυξηθεί, καθώς η τεχνολογία 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα πολύ υψηλότερης ενέργειας, που έχουν μικρότερη ακτίνα διάδοσης και επομένως θα χρειάζονται και πολύ πιο πυκνό δίκτυο αναμεταδοτών, ανά περίπου 10 σπίτια, καθιστώντας αναπόφευκτο τον «βομβαρδισμό» σχολείων, νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων μαζικής χρήσης.

Θα χρειαστεί να προστεθούν 300.000 νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όσες δηλαδή τοποθετήθηκαν συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν θα τοποθετήσουν έναν 5 GHz WiFi ρούτερ στο σπίτι τους:

Στον κόσμο των ραδιοσυχνοτήτων (RF), όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι για εμάς. Για παράδειγμα, οι φούρνοι μικροκυμάτων, για να μαγειρέψουν το φαγητό, χρησιμοποιούν συχνότητες 2,45 GHz. (Και βέβαια κανείς δεν βάζει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων το κεφάλι του).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει αυτή την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανό «καρκινογόνο», που σημαίνει «προκαλεί καρκίνο».

Αυτό σημαίνει ότι οι συχνότητες 2,45 GHz χωρίζουν τους κλώνους του DNA μέσα στα κύτταρα προκαλώντας καρκίνο.

Τα δίκτυα 4G που έχουμε σήμερα χρησιμοποιούν συχνότητες γύρω στα 6 GHz.

Τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν εξαιρετικά υψηλές συχνότητες στην περιοχή των 30 GHz έως 300 GHz.

Φανταστείτε πόσο θα επιδεινωθεί το πρόβλημα από την έκθεση σε αυτή την τόσο ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
ν

Αριστερά, πριν από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Δεξιά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία 15 λεπτών με δίκτυο 4G. Image: Supplied
ν

Εκτός από την αύξηση των καρκίνων, η έκθεση στην ακτινοβολία των δικτύων 5G προκαλεί:

Βλάβη στα μάτια (καταρράκτης, παθήσεις του αμφιβληστροειδούς)
Έντονη εφίδρωση
Βλάβες στο δέρμα
Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος
Μεταβολική διαταραχή
Νευρολογικές διαταραχές
Διαρροή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Βλάβη στο σπέρμα
ν

ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έτσι και με το θέμα της τεχνολογίας 5G, ο πρόεδρος Τραμπ έχει πάρει αναφανδόν το μέρος των εταιρειών, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την προοπτική να γεμίσει όλη η Αμερική αναμεταδότες 5G. 

Όπως, όμως, επισημαίνει η δρ. Iishana Artra, ειδικός στα θέματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Counterpunch, οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ νομίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εκτιμά προσεκτικά τους κινδύνους για την υγεία αυτών των τεχνολογιών, προτού επιτρέψει τη χρήση τους. Κάτι τέτοιο όμως, δυστυχώς, δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του γερουσιαστή Blumenthal, στη διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο, οι εκπρόσωποι της FCC παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κάνει καμία μελέτη ασφαλείας της 5G.

Οι λομπίστες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών διαβεβαιώνουν ότι οι ήδη ισχύουσες οδηγίες επαρκούν για την προστασία του κοινού. Οι οδηγίες αυτές στηρίζονται σε μια μελέτη του 1996 που μέτρησε πόσο θερμαίνει ένα κινητό τηλέφωνο το κεφάλι μιας πλαστικής κούκλας! Ήδη μια τέτοια μελέτη είναι προβληματική γιατί οι ζώντες οργανισμοί αποτελούνται από εξαιρετικά περίπλοκους ιστούς και όχι από πλαστικό και γιατί αυτοί που εκτίθενται στην ακτινοβολία δεν είναι μόνο άρρενες ενήλικες αλλά επίσης έμβρυα, παιδιά, φυτά και η άγρια ζωή. 

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιήθηκαν με την πλαστική κούκλα οδηγούν σε πολύ μικρότερες εκθέσεις από αυτές στις οποίες οδηγεί η 5G. Η ακτινοβολία των 5G συνιστά ένα κοκτέιλ τριών τύπων ακτινοβολιών, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες είναι οι εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα), που κυμαίνονται από 30 έως 100 GHz, ενώ η αμέσως προηγούμενη τεχνολογία 4G φτάνει μόνο τα 6GHz.

Η ανθρωπότητα δεν είχε ποτέ στην ιστορία υποβληθεί σε τόσο υψηλές συχνότητες και για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια. Αυτά τα ραδιοκύματα απορροφώνται ιδιαίτερα από τα μάτια και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Επειδή όμως αυτά τα κύματα φέρουν και περισσότερη ενέργεια, ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα οι αναμεταδότες να χρειάζεται να τοποθετούνται κοντύτερα σε σπίτια και σχολεία – ένας αναμεταδότης ανά 2 με 10 σπίτια.

Ο πρώην επικεφαλής της FCC, Τom Wheeler, ξεκαθάρισε ότι ο οργανισμός αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει την «τεχνολογική ανάπτυξη», ούτε θα περιμένει να γίνουν σχετικές μελέτες και να βγουν στάνταρτς προτού δώσει την έγκρισή του για την 5G. Όσο για τις συνέπειες στην υγεία «ρωτήστε τους γιατρούς».
ν

5G WIRELESS: A DANGEROUS ‘EXPERIMENT ON HUMANITY’
ν

ν

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι γιατροί έχουν ψάξει όντως το ζήτημα. Πάνω από δύο χιλιάδες επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας, routers, κινητά, τάμπλετ κι άλλες ασύρματες συσκευές με την υγεία μας. Προέκυψε ότι η ακτινοβολία είναι επιβλαβής ακόμα και σε χαμηλές και σύντομες εκθέσεις και επηρεάζει περισσότερο τα έμβρυα και τα παιδιά.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καρκινογόνος, προκαλεί βλάβη στο DNA, επηρεάζει τη γονιμότητα και το ενδοκρινολογικό σύστημα και έχει σοβαρές νευρολογικές συνέπειες. 

 Η επιβλαβής, καρκινογόνα επίδραση των ραδιοκυμάτων έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από το 1971, από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, κάτι που επιβεβαίωσε και πρόσφατη (2018) μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος (NTP) των ΗΠΑ 

Αρκετοί επιστήμονες, βασιζόμενοι στα στοιχεία των μελετών ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναβαθμίσει την ταξινόμηση των ραδιοκυμάτων από «καρκινογόνα ομάδας 28», που είναι σήμερα σε «καρκινογόνα πρώτης τάξης».

Πρώην επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Επιδημιολογίας για πρόληψη του καρκίνου στον ΠΟΥ, η Annie Sasco, δήλωσε: «Πόσους περισσότερους θανάτους χρειαζόμαστε προτού αναληφθεί σοβαρή δράση; Οι αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

Ήδη 231 επιστήμονες από 42 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν έκκληση για ένα μορατόριουμ στην εισαγωγή της τεχνολογίας 5G. Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και οι αμερικανικές πολιτείες της Καλιφόρνια, της Μασαχουσέτης, του Νιου Χαμσάιρ και του Όρεγκον έλαβαν ήδη μέτρα επιβράδυνσης της εισαγωγής της 5G. 

Εντούτοις η τεράστια ισχύς των πολυεθνικών και ο διάχυτος «μιθριδατισμός» των κοινωνιών μας εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υπάρξει επαρκής και έγκαιρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν εντέλει να κάνουν τον κόσμο μας ακατοίκητο.
ν

ΑΠΟ ΔΟΥΛΟΣ ΑΦΕΝΤΗΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λιγότεροι, αλλά δεν λείπουν κι αυτοί, θέτουν πιο «φιλοσοφικά» ερωτήματα. Η είσοδος όλων αυτών των τεχνολογιών διευκολύνει πραγματικά τη ζωή μας και ανταποκρίνεται σε γνήσιες ανάγκες; Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή, εντέλει, γινόμαστε εμείς όργανά της; Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας, δημιουργώντας τη βάση για έναν δυστοπικό ολοκληρωτισμό, που θυμίζει Χάξλεϋ, Ζαμιάτιν ή Κάφκα και θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς;

Ήδη άλλωστε, στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για τις επιβλαβείς συνέπειες των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) στα παιδιά, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν πολύ μεγάλες, τις μεγαλύτερες στην ιστορία από τότε που γίνονται κοινωνιολογικές-ψυχολογικές μελέτες «ανθρωπολογικές μεταβολές» με μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ακόμα και του ποσοστού αυτοκτονιών και στροφή από την ανθρώπινη κοινωνικότητα στην «κοινωνικότητα των τηλεφώνων».
ν

Σημ. 1:Electromagnetic and Radiofrequency Fields. Effect on Human Health”, American Academy of Environmental Medicine (“Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και Πεδίο ραδιοσυχνοτήτων. Επίδραση στην ανθρώπινη υγεία”, Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής).
ν

DANGERS OF 5G NETWORK – HOW TO PROTECT YOURSELF FROM RADIATION
ν


ν

(*) Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος του Αθηναϊκού ‒ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
ν

 


Translate this post