Πάνω από το Θιβέτ τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική

ΦΥΣΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ανίχνευσαν πάνω από το Θιβέτ τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια που έρχονται στη Γη από το σύμπαν και συγκεκριμένα από το νεφέλωμα του Καρκίνου.

Το ανάκτορο Ποτάλα στη Λάσα του Θιβέτ, κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα. Image: Supplied

ν

ΚΙΝΕΖΟΙ και Ιάπωνες αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν πάνω από το Θιβέτ τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια που έχουν δει ποτέ να έρχονται στη Γη από το σύμπαν.

Πρόκειται για ακτίνες γάμμα με ενέργειες έως 450 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), με προέλευση το θεαματικό Νεφέλωμα του Καρκίνου, το απομεινάρι μιας αστρικής έκρηξης, η οποία είχε παρατηρηθεί από Κινέζους αστρονόμους πριν σχεδόν 1.000 χρόνια.

Σήμερα στην καρδιά αυτού του όμορφου νεφελώματος, σε απόσταση περίπου 6.523 ετών φωτός από τη Γη, βρίσκεται ένας ισχυρός και πολύ πυκνός αστέρας νετρονίων (πάλσαρ), ο οποίος εκτιμάται ότι εκπέμπει το πολύ υψηλής ενέργειας φως.

Οι 90 ερευνητές του πειράματος ASgamma στο Θιβέτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής Physical Review Letters, σύμφωνα με το Science, ανακοίνωσαν ότι μεταξύ 2014-2017 ανίχνευσαν 24 ακτίνες γάμμα με ενέργειες από 100 έως 450 TeV.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ακτίνες γάμμα με ενέργεια 75 TeV που είχαν ανιχνευθεί από το πείραμα “High Energy Gamma Ray Astronomy” στα ισπανικά Κανάρια νησιά. Συγκριτικά, τα φωτόνια από τον Ήλιο που φθάνουν στον πλανήτη μας, έχουν ενέργεια μόλις λίγων ηλεκτρονιοβόλτ.
ν

Το Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι το απομεινάρι της έκρηξης μιας σουπερνόβα στον αστερισμό του Ταύρου. Σύμφωνα με τους φυσικούς, το Νεφέλωμα του Καρκίνου θεωρείται ο πιο ισχυρός φυσικός επιταχυντής που είναι γνωστός στο γαλαξία μας. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πείραμα ASgamma διαθέτει σχεδόν 600 ανιχνευτές ακτίνων γάμμα, οι οποίοι μετατρέπουν την πρόσκρουση ενός σωματιδίου σε ηλεκτρονικό σήμα. Οι ανιχνευτές, μέσα σε υπόγειες δεξαμενές νερού, είναι εξαπλωμένοι σε μια τεράστια έκταση 66.000 τετραγωνικών μέτρων σε μια κοιλάδα του Θιβέτ, σε υψόμετρο 4.300 μέτρων.

Όταν οι ακτίνες γάμμα προσκρούουν στη γήινη ατμόσφαιρα, δημιουργούν μια «βροχή» υποατομικών σωματιδίων, τα οποία πέφτουν πάνω στους ανιχνευτές και αυτοί, με τη σειρά τους, καταγράφουν την ενέργεια και την πηγή προέλευσης τους.

Εκτός από τους αστέρες νετρονίων, οι τεράστιες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών θεωρούνται άλλη μια πηγή φωτονίων (ακτίνων γάμμα) πολύ υψηλής ενέργειας. Νέα ισχυρότερα παρατηρητήρια στο μέλλον, όπως το υπό ανάπτυξη Τηλεσκόπιο Τσερένκοφ, μπορεί να εντοπίσουν ακόμη ισχυρότερη ακτινοβολία από κάποια πηγή του σύμπαντος.

Αυτό που ονομάζουμε «φως» είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό κλάσμα της ευρείας κλίμακας περιοχών του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
ν

NASA | ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΓΑΜΜΑ
ν

ν

 


Translate this post