Eurostat: Οι μισοί Έλληνες θα κάνουν διακοπές σπίτι τους!

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Άπιαστο όνειρο είναι για τους μισούς Έλληνες οι διακοπές, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Η δημοτική πλαζ Αυλακίου στο Μαρκόπουλο είναι προσιτή με μόνο 5 ευρώ. Image: Supplied

ν

ΣΤΑ ΧΡΥΣΑ χρόνια του παρασιτικού καπιταλισμού –πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008– οι Έλληνες μεγαλουργούσαν, έχοντας περάσει ακόμη και τους Αμερικανούς στο κατά κεφαλήν εισόδημα! Ήταν η ωραία και ανέμελη εποχή όπου ο μέσος Έλληνας διέθετε γιοτ για πριβέ ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, ενώ ακόμη κι η κουτσή Μαρία μπορούσε να νοικιάσει ένα γιοτ για εφήμερες διακοπές στα νησιά του Αιγαίου.

Οι Κάννες, το Μπιαρίτς, το Αμάλφι, η Ελούντα και το Ντουμπάι μαζί με τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα του Ειρηνικού αναστέναζαν από τα κοπάδια των Ελλήνων τουριστών, που διεμήνυαν στο υπηρετικό προσωπικό ότι στο χωριό τους, όπου είχαν μεγαλώσει, το πρωί δεν έτρωγαν σουβλάκι με Ρομπόλα Πλάκας, αλλά μόνο χαβιάρι που το συνόδευαν με Moet & Chandon.

Κάποτε η πλαστή ευμάρεια τελείωσε και το ωραίο όνειρο διαλύθηκε. Σήμερα, για τους μισούς Έλληνες, οι διακοπές είναι άπιαστο όνειρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι να πάνε με ένα τάλιρο για μπάνιο στο Αυλάκι.

Έτσι, παρ’ όλο που είμαστε μέλη της περιβόητης Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέχουμε στον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ, πάνω από τους μισούς συμπατριώτες μας (51%) δεν έχουν χρήματα για να πάνε διακοπές.

Αναλυτικά, το 51% των Ελλήνων άνω των 16 ετών δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές ούτε μιας εβδομάδας πέρυσι. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (28 κράτη-μέλη) το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018, διαμορφώθηκε στο 28,3%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ που παρουσίασε αρνητική αύξηση κατά 2% την τελευταία πενταετία, από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώθηκε σημαντικά, αφού έπεσε κατά 11,2 μονάδες, από το 39,5% του 2013.  

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών που αδυνατούν να κάνουν διακοπές είναι η Ρουμανία (58,9%), η Κροατία (51,3%) και η Κύπρος (51%).

Στον αντίποδα, οι χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια των πολιτών για διακοπές είναι η Σουηδία (μόλις το 9,7% των Σουηδών δεν μπορεί να πάει για διακοπές), το Λουξεμβούργο (10,9%), η Γερμανία(14,5%), η Βρετανία (22,5%) και η Γαλλία (22,6%).

Από την άλλη μεριά, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, τα ποσοστά εκείνων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λείψουν ούτε μια εβδομάδα τον χρόνο εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα: Ισπανία (34,2%), Πορτογαλία (41,3%), Ιταλία (43,7%).
ν

 


Translate this post