Καύσωνες στην Ευρώπη: Πιο συχνοί και πιο ακραίοι (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2.000 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο, δημιουργώντας συνθήκες Σαχάρας ακόμη και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Κάτοικοι του Παρισιού δροσίζονται στα σιντριβάνια του Τροκαντερό με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη. Στη Γαλλία τουλάχιστον επτά άτομα πέθαναν εξαιτίας της ζέστης. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ σήμα κινδύνου υποδέχονται οι ειδικοί το νέο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα δεν είναι μόνο η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης αλλά και το εύρος: μολονότι υπήρχαν και στην προβιομηχανική εποχή περίοδοι υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, ποτέ το φαινόμενο δεν είχε εκδηλωθεί συγχρόνως σχεδόν στο σύνολο των περιοχών του πλανήτη.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα ομάδας Γάλλων παλαιοκλιματολόγων, οι οποίοι με βάση τη μελέτη 700 κλιματικών δεικτών συμφώνησαν πως η Γη ζει την πιο θερμή της περίοδο τα τελευταία 2.000 χρόνια.

«Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα σωστή», λέει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
ν

SEVEN PEOPLE HAVE DIED AS HEAT WAVES SPREADS ACROSS EUROPE
ν

ν

Ο αρχιτέκτονας Philippe Villeneuvethe που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ιστορικού ναού εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο κ. Ζερεφός σημειώνει πως ο φετινός καύσωνας είναι ανάλογος του καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και λίγο πιο δυνατός από τον καύσωνα του 2010.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται», λέει ο ακαδημαϊκός υπενθυμίζοντας πως στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι.
ν


ν

Σε αυτήν την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2.000 ετών, ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Λίνγκεν της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Παρίσι η θερμοκρασία μετρήθηκε στους 42 βαθμούς σπάζοντας το ρεκόρ των 40,4 βαθμών που κρατούσε από το μακρινό 1947.
ν

Αριστερά: ερημοποίηση του εδάφους εξαιτίας της ξηρασίας στη δυτική Γαλλία. Δεξιά: τα καλαμπόκια στη δυτική Γαλλία «ψήθηκαν» μέσα στους αγρούς πριν κοπούν. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες να δούμε ανάλογα φαινόμενα και στη χώρα μας;

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα πλήξει ένας τέτοιος καύσωνας την Ελλάδα. «Πέρυσι δεν είχαμε καύσωνες, φέτος μπορεί να έχουμε. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης που να είναι αξιόπιστα», σημειώνει.
ν


ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ: ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


ν

Μπορεί εμείς οι Μεσογειακοί να έχουμε συνηθίσει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, οι άλλοι λαοί όμως της ευρωπαϊκής ηπείρου, κυρίως όσοι κατοικούν στις βόρειες χώρες, είναι ασυνήθιστοι και κινδυνεύουν άμεσα με θάνατο, ακόμη και με θερμοκρασίες γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Μόνο στη Γαλλία το 2003 είχαν πεθάνει εξαιτίας του καύσωνα 40.000 άνθρωποι.
ν

ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

Μια από τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες στο σώμα είναι η θερμορύθμιση. Αυτή η λειτουργία διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος στους 37 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία.

Η θερμορύθμιση ελέγχεται από τον υποθάλαμο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που ενεργεί αποτελεσματικά ως βιολογικός θερμοστάτης μέσω των κυττάρων του περιφερειακού νευρικού συστήματος

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το σώμα μας προσπαθεί να τη μειώσει. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την έκκριση νερού – την εφίδρωση. Ο ιδρώτας απορροφά τη θερμότητα, έτσι ώστε το σώμα μας παραμένει δροσερό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο μηχανισμός της εφίδρωσης δουλεύει στον μέγιστο βαθμό όταν έχουμε καύσωνα, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο στους ευάλωτους οργανισμούς όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, και τα κατοικίδια ζώα.
ν

Ένας νοσηλευτής δίνει νερό σε μια ηλικιωμένη στην Ιταλία που την επισκέφτηκε σπίτι της, για να την βοηθήσει να αποφύγει την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Image: AFP / Thierry Zoccolan. Πηγή: Supplied
ν

Όταν το σώμα μας φτάσει σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, φτάνουμε σε μια κατάσταση όπου οι φυσιολογικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι ανεπαρκείς. Τα εσωτερικά όργανά μας αρχίζουν να βράζουν και παθαίνουμε υπερθερμία –μια κατάσταση πιο γνωστή ως θερμοπληξία– που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως λήθαργος, συγκοπή, παραλήρημα, επιληπτικές κρίσεις.

Αν δεν αλλάξουμε άμεσα συνθήκες περιβάλλοντος, αναζητώντας δροσερή σκιά, ενυδατώνοντας τον οργανισμό και σταματώντας κάθε δραστηριότητα, διακινδυνεύουμε τη ζωή μας. Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από 600 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από θερμοπληξία.
ν

Ο κόσμος κατέφυγε στην ακτή Broadstairs του Κεντ της Αγγλίας, στο στενό του Ντόβερ (Καλαί), καθώς στις 27 Ιουλίου 2019 ένα δεύτερο κύμα καύσωνα σάρωσε τη χώρα, με το θερμόμετρο να δείχνει 27 βαθμούς Κελσίου. Image: AP / Wesley Johnson. Πηγή: Supplied

ν

Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΟΠΙΚΗ

Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ιστορικός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη μετακινείται προς τον ευρωπαϊκό βορρά, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες», όπως ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας.

Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε το Σάββατο σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.
ν

Κολυμβητές σε πισίνα στο Έσσεν της Γερμανίας στις 25 Ιουνίου 2019, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου. Image: AFP / Ina Fassbender. Πηγή: Supplied
ν

Εξωτερική άποψη του κτιρίου του ΟΗΕ στη Βόννη της Γερμανίας, όπου ο υδράργυρος την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 έφτασε στους 42 βαθμούς Κελσίου. Image: DW. Πηγή: Supplied
ν

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Image: Supplied
ν

Δύο σκύλοι αναζητούν λίγη δροσιά σε μια κρήνη της Ρώμης. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.
ν

Οι πελάτες ενός σούπερ μάρκετ στο Ελσίνκι προσκλήθηκαν να κοιμηθούν σε αυτό για να δροσιστούν, όταν η θερμοκρασία στην πόλη έφτασε στους 39 βαθμούς Κελσίου την προηγούμενη εβδομάδα. Image: LEHTIKUVA / Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.

Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια που διασχίζουν τους δρόμους, αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης των πάγων».
ν

EUROPE-WIDE EXTREME HEATWAVE HAS PEOPLE, ANIMALS TRYING TO KEEP COOL
ν

ν

 


Translate this post