ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ: Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια στο Αιγαίο (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Πετράκη, σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια στο Αιγαίο, καθώς το οικοσύστημα του Αρχιπελάγους έχει αρχίσει και καταρρέει εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Το οικοσύστημα του Αιγαίου καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ θερμοκρασίες που σημειώνονται όλο και πιο συχνά στη χώρα μας συνθέτουν ένα φαινόμενο που θα γίνεται ολοένα και πιο ακραίο, επισημαίνει ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε κλιματολογικές προβλέψεις, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα μοντέλα. Μπορούμε όμως να κάνουμε μετεωρολογικές. Με βάση τους καύσωνες που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, η συχνότητα των οποίων αυξάνει μέσα στα χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκδήλωση του θερμικού φαινομένου και στη δική μας περιοχή με ακόμη πιο έντονα χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε – έξι μέρες. Ωστόσο, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα χτυπάει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χτυπήσει και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο».

Αυτό σημαίνει πως εάν οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, στη νότια θα ξεπεράσουν ενδεχομένως ακόμη και τους 45;

«Μελέτες έχουν δείξει πως το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάσει με αυτό της Λιβύης. Η Βρετανία μπορεί να έχει ένα κλίμα ανάλογο με αυτό του Μαρακές. Όχι αύριο αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακό κλίμα», απαντά.
ν

Το οικοσύστημα του Αιγαίου αρχίζει να καταρρέει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό. Image: Supplied
ν

«Οι πόλεις», συμπληρώνει ο κ. Πετράκης, «έχουν ανάγκη από την βραδινή δροσιά. Όλη την ημέρα ψήνονται στον ήλιο, το βράδυ περιμένουν ένα μελτέμι για να αναπνεύσουν, αλλιώς έχουν τελειώσει».

Το πρόβλημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αστικά κέντρα.

«Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα».

Ο ίδιος σημειώνει πως σε ποσοστό που φτάνει το 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει πλέον το 99% των επιστημόνων διεθνώς.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων», λέει ο κ. Πετράκης. «Οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να πάψουν να είναι και οι μεγάλοι αρνητές. Πρέπει να βρεθεί ένα κοινό έδαφος για να αναληφθεί από κοινού δράση» συμπληρώνει.
ν

“ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ” Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
ν

ν

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας θα αυξηθεί, η μέση βροχόπτωση θα μειωθεί, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει αξιοσημείωτα. Οι επιπτώσεις όμως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τις τουριστικές υποδομές και την αγροτική παραγωγή της χώρας μας μέχρι τις καρδιακές παθήσεις.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η οκταμελής ερευνητική ομάδα της διαΝΕΟσις, υπό το συντονισμό του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νου Καρτάλη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου και Χάρη Κοκκώση, τον καθηγητή του University of New South Wales Μάνθο Σανταμούρη και τους φυσικούς περιβάλλοντος από το ΕΚΠΑ Ηλία Αγαθαγγελίδη και Αναστάσιο Πολύδωρο.

Πώς θα επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική της παραγωγή; Πόσο θα επιβαρυνθεί το αστικό περιβάλλον, πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Τι θα απογίνουν οι ακτές; Πόσο θα πληγούν οι παραλίες της, ή τα λιμάνια της; Πώς θα επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία;

Οι απαντήσεις είναι δραματικές, και αποκαλύπτουν μια σκληρή αλήθεια: Η χώρα μας είναι απροετοίμαστη απέναντι σε μια σειρά από λίγο-πολύ αναπόφευκτες αλλαγές που θα επηρεάσουν έντονα το παραγωγικό της μοντέλο.

Μπορείτε να δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας στο άρθρο “Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία”.

Το παρακάτω βίντεο δίνει μια γεύση για τη μορφή που θα πάρει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας.
ν

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ν

ν

 


Translate this post