Διαλέγουμε κατοικίδιο όπως διαλέγουμε σύντροφο (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ/ΣΧΕΣΕΙΣ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Ο τρόπος που επιλέγει κάποιος ένα κατοικίδιο δεν διαφέρει από τον τρόπο που επιλέγει έναν αισθηματικό σύντροφο ή έναν συνεργάτη.

ν

ΟΤΑΝ πρόκειται για την επιλογή ενός τετράποδου συντρόφου, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να επιλέγουν με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν για έναν αισθηματικό σύντροφο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων.

Η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι άνθρωποι έχουν κάποια κριτήρια π.χ. για την επιλογή ενός σκύλου, αυτά που τελικά επικρατούν είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν όταν επιλέγουν σύντροφο..

Η ομάδα των ψυχολόγων κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα εφαρμόζοντας κατά την διεξαγωγή της έρευνας μεθόδους και τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους ή συνεργάτες.

Αφορμή για την έρευνα, όπως αναφέρει η Σαμάνθα Κοέν, επικεφαλής της ομάδας, στην επιθεώρηση Behavior Research Methods, αποτέλεσε η εθελοντική εργασία που ανέλαβε σε ένα καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στην πολιτεία της Ιντιάνα.

«Αρμοδιότητά μου ήταν να ταιριάζω τα σκυλιά με τις προτιμήσεις που εκδήλωναν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν να τα υιοθετήσουν», εξηγεί η Κοέν.

«Συχνά όμως διαπίστωνα ότι οι ενδιαφερόμενοι επέλεγαν διαφορετικό σκυλί, από αυτό που τους υπεδείκνυα, παρότι ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις που οι ίδιοι είχαν θέσει», επισημαίνει η Κοέν.
ν


ν


ν


ν

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Springer, έδειξε ότι ορισμένα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελική επιλογή, και αυτά δεν ήταν πάντοτε στις υψηλότερες θέσεις των επιθυμητών. Σημαντικό ρόλο, επίσης, είχε και η επαφή με το σκυλί προς υιοθεσία.

Στην πραγματικότητα αυτό που διαπίστωσε και προσπάθησε να γεφυρώσει με την μελέτη της η Κοέν είναι το «χάσμα μεταξύ δηλωμένης και αποκαλυφθείσας προτίμησης».

Με άλλα λόγια, το ότι άλλο δηλώνουν οι άνθρωποι ότι επιθυμούν και τελικά καταλήγουν σε κάτι που διαφέρει αρκετά από τις αρχικές προτιμήσεις τους.

Το ίδιο ακριβώς εμφανίζεται και στην επιλογή ερωτικού συντρόφου ή συνεργάτη.

Η επαφή όμως με το ίδιο το ζώο έδειξε ότι αυτή λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας. Όπως συμβαίνει και με την επιλογή του ερωτικού συντρόφου.

Ωστόσο, στην περίπτωση με τα σκυλιά πρόκειται για μια σχετικά απλούστερη περίπτωση, εφόσον τα σκυλιά δεν έχουν αντίστοιχη δυνατότητα επιλογής αυτού που θα τα υιοθετήσει.

Στην περίπτωση όμως των ανθρώπινων σχέσεων τα πράγματα είναι πολυπλοκότερα εφόσον απαιτείτε η «συγκατάθεση» και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, όπως πιστεύει η Κοέν, η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει τα καταφύγια ζώων να βρουν πιθανούς ανάδοχους.

Όπως και στη ζωή, σημαντικό ρόλο παίζει ο συναισθηματικός παράγοντας. Δηλαδή η έλξη ή η απώθηση που δημιουργείται με την πρώτη ματιά, την πρώτη επαφή.

ν

ν

 


Translate this post