Το εμφιαλωμένο νερό διπλασιάζει τα μικροπλαστικά σωματίδια στο σώμα μας (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον, Διατροφή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εάν πίνετε εμφιαλωμένο νερό, διπλασιάζετε τα μικροπλαστικά σωματίδια στο σώμα σας, αναφέρει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

ν

Ο ΜΕΣΟΣ ενήλικας καταπίνει και εισπνέει 74.000 έως 121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού ετησίως μέσω της τροφής του, του νερού και της αναπνοής του, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του, με συνέπειες ακόμη άγνωστες για την υγεία του.

Αυτό αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα, η πρώτη στο είδος της, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Όσο πιο πολύ εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια πίνει κανείς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να καταπιεί μικροπλαστικά σωματίδια.

Το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι το νερό της βρύσης. Κάποιος που πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό, καταναλώνει 90.000 επιπλέον μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο μόνο από αυτή την πηγή (έναντι 4.000 από το νερό της βρύσης).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κίραν Κοξ (Kieran Cox) του καναδικού Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική έρευνα, αναφέρουν ότι αυτή είναι μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση, καθώς μόνο ένας μικρός αριθμός τροφών και ποτών αναλύθηκαν αναφορικά με την πλαστική ρύπανση. Τροφές όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν μικροπλαστικά, αλλά δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη.

Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά προκαλείται κυρίως από τη διάσπαση των μεγαλύτερων πλαστικών και είναι διάσπαρτη σε όλο τον πλανήτη. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών. Έχουν ανιχνευθεί στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά και στο νερό βρύσης, στα ψάρια και γενικότερα στα θαλασσινά, αλλά και στη μπίρα.
ν


ν

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τα μικροπλαστικά (microplastics) υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις έτοιμες τροφές που αγοράζουμε – από το ίδιο το κρέας των ζώων μέχρι το ψωμί και το τυρί εξαιτίας του πλαστικού περιτυλίγματος ή της πλαστικής συσκευασίας τους.

Με τη διάδοση των πλαστικών, μικροπλαστικά σωματίδια υπάρχουν σήμερα παντού – στον αέρα που εισπνέουμε, στα αλκοολούχα ποτά, το εμφιαλωμένο νερό, το μέλι, τα θαλασσινά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό βρύσης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η συνολική ετήσια κατάποση και εισπνοή μικροπλαστικών ανέρχεται σε περίπου 81.000 σωματίδια για τα αγόρια, 121.000 για τους άνδρες, 74.000 για τα κορίτσια και 98.000 για τις γυναίκες.

Το κλειδί της ετήσιας πρόσληψης μικροπλαστικών βρίσκεται στο αν πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή νερό της βρύσης.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ετήσια πρόσληψη σωματιδίων μέσω εμφιαλωμένου νερού είναι περίπου 75.000 για τα αγόρια, 127.000 για τους άνδρες, 64.000 για τα κορίτσια και 93.000 για τις γυναίκες.

Νερό της βρύσης: Για όσους πίνουν μόνο νερό βρύσης, η πρόσθετη λήψη μικροπλαστικών είναι 3.000 σωματίδια για τα αγόρια, 6.000 για τους άνδρες, 3.000 για τα κορίτσια και 4.000 για τις γυναίκες.

Οι συνέπειες για την υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά είναι πιθανό ότι τα μικροπλαστικά έχουν τοξική δράση. Επίσης ορισμένα από αυτά είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

 «Προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ τις πλαστικές συσκευασίες και το εμφιαλωμένο νερό», δήλωσε ο ίδιος ο Κοξ. «Τα γεγονότα είναι απλά: παράγουμε πολύ πλαστικό και αυτό καταλήγει στα οικοσυστήματα, των οποίων αποτελούμε μέρος. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η υποστήριξη εταιρειών που αντικαθιστούν τις πλαστικές συσκευασίες, είναι οι σωτήριες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε».

Πάντως, άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών. Ο καθηγητής οικολογίας Άλαστερ Γκραντ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε: «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένας ενήλικος άνδρας καταναλώνει 142 πλαστικά σωματίδια τη μέρα από το στόμα και εισπνέει άλλα 170. Δεν παρουσιάζουν όμως στοιχεία ότι αυτή η κατανάλωση συνιστά πράγματι σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Η μαζική παραγωγή πλαστικών άρχισε στη δεκαετία του 1940 και έκτοτε εξαπλώθηκαν παγκοσμίως, προκαλώντας την αντίστοιχη ρύπανση.
ν

Η εισαγωγή μικροπλαστικών στο σώμα μας
ν


ν

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post