Θες να αποφοιτήσεις από το σχολείο; Φύτεψε 10 δέντρα!

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Ένας νέος νόμος των Φιλιππίνων απαιτεί από κάθε μαθητή, σπουδαστή ή φοιτητή να φυτέψει δέκα δέντρα, αν θέλει να αποφοιτήσει!

Τα δέντρα κάνουν τα αντίθετο απ’ ότι ο άνθρωπος: δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Image: Supplied

ν

ΣΗΜΕΡΑ σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά διδάσκονται από γονείς και δασκάλους πώς να εκμεταλλεύονται και να καταστρέφουν το περιβάλλον. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν οι Φιλιππίνες, όπου νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, απαιτεί όλοι οι απόφοιτοι, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο, να φυτεύουν δέκα δέντρα αν θέλουν να περάσουν στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Οι υποστηρικτές του νόμου το βλέπουν ως μια ευκαιρία για τους νέους των Φιλιππίνων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να οικοδομήσουν ένα πιο πράσινο περιβάλλον για τη γενιά τους.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελέσει ένα πεδίο για τη διάδοση της ηθικής και αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων μεταξύ των νέων για να διασφαλιστεί η καλλιέργεια ενός κοινωνικά υπεύθυνου και συνειδητού πολίτη», αναφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από τον γερουσιαστή Γκάρι Αλεχάνο (Gary Alejano).

Ο Αλεχάνο εκτιμά ότι η εφαρμογή του νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα τη φύτευση 175 εκατομμυρίων δέντρων κάθε χρόνο ή 525 εκατομμυρίων σε μια γενιά!.

Η εκτίμησή του βασίζεται στο ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν από σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά, 5 εκατομμύρια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 500.000 από κολέγια και πανεπιστήμια.

Ο νόμος ορίζει ότι τα δέντρα θα πρέπει να φυτεύονται σε:

  • Δάση

  • Παραθαλάσσιες και προστατευόμενες περιοχές

  • Προγονικές τοποθεσίες

  • Πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις

  • Αστικές περιοχές

  • Περιοχές ορυχείων που έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν λειτουργούν

  • Οποιεσδήποτε άλλες περιοχές προσφέρονται για δενδροφύτευση.
    ν

Φυτεύω σημαίνει σώζω τον πλανήτη και τη ζωή μου. Ο νέος νόμος στις Φιλιππίνες απαιτεί από κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμίδας εκπαίδευσης, να ασχοληθεί με τη δενδροφύτευση αν θέλει να αποφοιτήσει. Image: Supplied
ν

Ο άνθρωπος πιστεύει ότι είναι ανεξάρτητος από το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα οφείλει την ύπαρξή του στο ορυκτό, το φυτικό και το ζωικό βασίλειο. Κανείς άνθρωπος δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχαν αυτά τα βασίλεια. Γι’ αυτό και φέρεται ανόητα όταν καταστρέφει το περιβάλλον από αδιαφορία, απροσεξία ή πλεονεξία, καθώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του η ίδια εξαρτάται από αυτό.

Ο άνθρωπος εισπνέει οξυγόνο και τα δέντρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στον μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών.

Τα δάση καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, φιλτράρουν το νερό που πίνουμε, αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και προστατεύουν από την κλιματική αλλαγή.
ν

Ο γερουσιαστής Γκάρι Αλεχάνο που έκανε την σωτήρια ιδέα της δενδροφύτευσης πράξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι να προωθήσει την υπευθυνότητα μεταξύ των γενεών αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Image: Supplied
ν

Τα δέντρα παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα. Τα πεύκα και τα έλατα από τα κωνοφόρα και οι λεύκες και οι βελανιδιές από τα πλατύφυλλα παράγουν μεγάλη ποσότητα οξυγόνου.

Ακόμη πολλά άλλα είδη όπως μπαμπού και διάφορα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και αναρριχώμενα βοηθούν στην παραγωγή οξυγόνου και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
ν

Σύμφωνα με τον Αλεχάνο, και μόνο το 10% των φυτευμένων δένδρων να επιβιώσει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα 525 εκατομμύρια δέντρα στη διάρκεια μιας γενιάς. Image: Supplied
ν

Το 2005, υπήρχαν περίπου 400 δισεκατομμύρια δέντρα στη γη, περίπου 61 ανά άτομο. Ο αριθμός τους όμως μειώνεται κάθε χρόνο εξαιτίας των πυρκαγιών που ξεσπούν είτε από τον άνθρωπο είτε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο άνθρωπος χρειάζεται ετησίως 780 κιλά οξυγόνου και για να παραχθεί μια τέτοια ποσότητα απαιτούνται 8-10 δέντρα.

Τα δέντρα κάνουν τα αντίθετο απ’ ότι ο άνθρωπος: δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο.
ν

Αν θέλεις να αποφοιτήσεις πρέπει να φυτέψεις δέκα δενδρύλλια. Image: Supplied
ν

Προϋπόθεση βέβαια είναι να επιλεγούν είδη ιθαγενών δέντρων που θα ταιριάζουν με το κλίμα και την τοπογραφία της προς δενδροφύτευση περιοχής.

Για την ορθή εφαρμογή του νόμου έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες θα φροντίσουν για τη δημιουργία φυτωρίων που θα καλλιεργούν τα κατάλληλα είδη δέντρων, θα ταυτοποιούν τις περιοχές δενδροφύτευσης, θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν την πορεία του εγχειρήματος και θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια για την επιτυχία του.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ασία και αποτελούνται από 7.641 νησιά με πληθυσμό που φθάνει τα 108 εκατομμύρια άτομα. Η αποψίλωση των δασών αποτελεί πρωταρχικό περιβαλλοντικό ζήτημα για τη χώρα.

Η εκτεταμένη ανάπτυξη και η γεωργία έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δασικών περιοχών στις Φιλιππίνες. Μόνο στον 20 αιώνα, εκτιμάται ότι οι δασικές εκτάσεις, που κάλυπταν το 70% της χώρας, μειώθηκαν σε 20%. Δηλαδή απώλεια περίπου 100 εκατομμυρίων στρεμμάτων, από το 1934 έως το 1988, κυρίως από την υλοτομία.

Η εφαρμογή αυτού του νέου νόμου θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα στην ανάκτηση των χαμένων δασικών εκτάσεων. Παράλληλα όμως αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τη νεολαία των Φιλιππίνων, και όχι μόνο, για τις μακροπρόθεσμες, θετικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο περιβάλλον κάποιες απλές δράσεις.
ν

Γι’ αυτούς τους μικρούς μαθητές, η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια κερδοφόρα απασχόληση. Image: Supplied
ν

Τέλος, ένα σχολείο στη Ινδία μετέτρεψε την προστασία του περιβάλλοντος σε κερδοφόρα απασχόληση. Οι μαθητές απαλλάσσονται από τα δίδακτρα συλλέγοντας και μεταφέροντας στο σχολείο πλαστικά απορρίμματα που βρίσκονται σε όλη την πόλη για να ανακυκλωθούν.

Αυτή η πρωτοβουλία συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα στις ασιατικές χώρες. Επίσης, επέτρεψε σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν δωρεάν, αλλά και να κερδίσουν χρήματα ανακυκλώνοντας πλαστικά, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στην παιδική εργασία για να επιβιώσουν.
ν

Sonshine Philippines Movement: Tree Planting | Agribusiness
ν


ν

 


Translate this post