Ο θυρεοειδής ευθύνεται για την κολπική μαρμαρυγή (vid)

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης εξηγεί πώς η λειτουργία του θυρεοειδούς σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Δημήτριος Γιάλβαλης MD, MSc είναι γενικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στις παθήσεις του θυρεοειδούς. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ στη λειτουργία του θυρεοειδούς, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο μεγάλες επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Αμερική και Ευρώπη και δημοσιεύτηκαν στο καρδιολογικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association).
Οι μελέτες, που είδαν ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φεβρουάριο, ενοχοποιούν την θυρεοειδοπάθεια ως αίτιο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Το αποτέλεσμα των μελετώνέχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Κι αυτό γιατί και οι δύο μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, καθώς ένας άξονας συνδέει υπόφυση – θυρεοειδή αδένα – καρδιά.
«Τα στοιχεία των δύο νέων μελετών αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε σχέση με την λειτουργία της καρδιάς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», αναφέρει ο διαπρεπής εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων, Δημήτριος Γιάλβαλης, υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής της Κλινικής Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.
ν

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση που διαταράσσει τον καρδιακό παλμό. Είναι μια βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς που κάνει τους ανώτερους θαλάμους (τους κόλπους) να κτυπούν πολύ γρήγορα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Image: Supplied
ν

Με απλά λόγια, στην κολπική μαρμαρυγή οι συσπάσεις των δύο πάνω κοιλοτήτων της καρδιάς δεν συγχρονίζονται με τις συσπάσεις των δύο κάτω κοιλοτήτων.
Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, εντούτοις πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά. Αυτοί με την σειρά τους μπορεί να φτάσουν μέσω των αρτηριών σε άλλα όργανα και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος (ισχαιμία).
Όμως έως σήμερα δεν είχαν επισημανθεί τα ακριβή αίτια της κολπικής μαρμαρυγής.
ν

ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συμμετείχαν περισσότερα από 37.000 άτομα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν γενετικό προγνωστικό παράγοντα των επιπέδων θυρεοτροπίνης για να προσδιορίσουν τις γενετικά καθορισμένες διακυμάνσεις των επιπέδων της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής (Atrial fibrillation – AF).
Ο πολυγονιδιακός προγνωστικός παράγοντας έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα θυρεοτροπίνης (TSH), που επιβεβαιώνουν την διάγνωση του υπο-θυρεοειδισμού, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, ένα εύρημα που παρέμεινε ακόμα και μετά τον αποκλεισμό ασθενών με εμφανή νόσο του θυρεοειδούς από τη μελέτη!
«Αυτό απλά σημαίνει ότι οι γενετικά καθορισμένες μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, ακόμη και εκείνες που εμπίπτουν σε μια φυσιολογικά αποδεκτή “κανονική” κλίμακα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή», εξηγεί ο κ. Δημήτριος Γιάλβαλης.
Ενώ μέχρι σήμερα σε μελέτες παρατήρησης είναι γνωστό ότι η αυξημένη ελεύθερη θυροξίνη (FT4) και η μειωμένη θυρεοτροπίνη (TSH) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AF), η άμεση ευθεία συσχέτισή τους ήταν ασαφής.
Η δεύτερη μελέτη (από κέντρα των ΗΠΑ, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Δανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας και Γερμανίας), που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με την προηγούμενη, αφορούσε περισσότερους από 55.100 Ευρωπαίους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και 482.296 υγιείς Ευρωπαίους ως αναφορά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ορμόνη της υπόφυσης TSH είναι καλύτερος δείκτης για την κολπική μαρμαρυγή, αποδεικνύοντας ότι η γενετικά αυξημένη αναλογία FT3 / FT4 και ο υπερ-θυρεοειδισμός και όχι οι απόλυτες τιμές της FT4 εντός της περιοχής αναφοράς, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για AF.
Αντίθετα, οι φυσιολογικές τιμές αναφοράς της θυρεοτροπίνης και ο υπο-θυρεοειδισμός συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο, δείχνοντας ότι υφίσταται ένας άξονας που συνδέει την υπόφυση με τον θυρεοειδή αδένα και την καρδιά.
ν

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται με αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα, αποφύγετε ή περιορίστε το κάπνισμα, διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, μειώστε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό σας ρυθμό.
Περισσότερες πληροφορίες: www.gialvalis.gr Τηλ: 210-6835741, 6944-138900.
ν

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή
ν

ν

 


Translate this post